.
Winne warsztaty łączenia smaków z Enoportalem - wina różowe

Winne warsztaty łączenia smaków z Enoportalem - wina różowe



w winnicy
Kiedy
2021-07-17 15:00
Lokalizacja
Winnica Sztukówka
Organizator
Winnica Sztukówka i EnoPortal.pl
Dostępność
publiczne
Wstęp
bilety
Media
facebook www

Na letnie upalne popołudnia nie ma nic lepszego niż dobrze schłodzony róż!

Pomyśleliśmy, że fajnie byłoby na każdej z naszych imprez zawrzeć element winnej edukacji. Dlatego też zaprosiliśmy do współpracy Katarzynę Korzeń z Enoportal.pl. Serowa i pierogowa część warsztatów już za nami. Jednym uchem usłyszałam, że „degustacja była obfita w niespodzianki i zapadająca w pamięć” a drugim, że wszyscy uczestnicy chętnie wzięliby udział w kolejnej. Tak więc wracamy!
Możecie brać udział zarówno w pojedynczych warsztatach, jak i wszystkich po kolei. Na każdych poznacie inne połączenia smakowe.
Czas trwania: 120 minut
Cena: 50 zł
Bilety: www.sztukowka.pl -> prawy dolny róg „Rezerwacje” -> Winne warsztaty łączenia smaków 17.07.2021
Oddaję głos Kasi:
Różowo – jarzynowo.
Na letnie upalne popołudnia nie ma nic lepszego niż dobrze schłodzony róż!
Polska jest świetnym krajem do produkcji win różowych. Powoli się do nich przekonujemy. Coraz częściej trafiają do naszych kieliszków.
Dobry róż to wcale nie koniecznie słodka landrynka. To świeże, owocowe wino z wyraźną kwasowością i całą paletą smaków i aromatów. Jest przyjemny do picia solo. Bardzo dobrze łączy się z wieloma potrawami.
Dlatego właśnie zajmiemy się różem: jak powstaje? Od czego zależy jego barwa? Skąd bierze swój charakter? Do czego pasuje, a do czego nie koniecznie?
Spróbujemy 5 win różowych w towarzystwie proziaków i specjalnie przygotowanych past warzywnych z Podkarpackiego Pola – gospodarstwa ekologicznego z Pogórza Ciężkowickiego.
Jak zwykle gwarantujemy dużo przyjemności i pakiet interesujących informacji.
Lista win:
1. Rondo Regent róż 2020; Winnica Siepietnica
2. Regent róż 2020; Winnica Siepietnica
3. Maryna 2018; Winnica Sztukówka
4. Obsydian Łzy Apacza 2019; Winnica Alabaster
5. Reba 2019; Winnica Melancholia
Do tego:
- proziaki domowej roboty
- oliwa
- „smalec” fasolowy
- pasta z pieczonych bakłażanów
- cukinia z niebieskim serem
- pesto pietruszkowe