.
Winostacja Polska. Winnica 55-100 x Sernica Dolnośląska

Winostacja Polska. Winnica 55-100 x Sernica Dolnośląska



wirtualne
Kiedy
2020-12-02 19:00
Lokalizacja
Internet
Organizator
Sernica Dolnośląska, Winnica 55-100 i Winostacja Polska
Dostępność
publiczne
Wstęp
bilety
Media
facebook

Wiadomo, że ta pandemia kiedyś musi minąć, ale bez małych przyjemności trudno będzie przetrwać te coraz zimniejsze pandemiczne czasy. Dlatego skoro Wy nie możecie przyjść na Winostację, to Winostacja przyjdzie do Was. :)
A właściwie przyjedzie z wine pairingowymi pakietami degustacyjnymi, których później będziemy wspólnie próbować łącząc się zdanie.
2 grudnia (środa) zapraszam na pierwszą w takiej formie degustację: Winostacja Polska online. Winnica 55-100 x Sernica Dolnośląska.

Tym razem spróbujemy czterech win z położonej w Rzepotowicach na Wzgórzach Trzebnickich Winnicy 55-100. Uwaga! Jedno z win będzie mieć 2 grudnia swoją prapremierę – Regent Barrique 2020 zostanie po raz pierwszy zabutelkowane specjalnie z okazji naszego spotkania.:)

Winom towarzyszyć będą pyszne cztery sery kozie i owcze z Sernicy Dolnośląskiej od młodego, zdolnego serowara Kamila Holajdy oraz cztery rodzaje konfitury z cebuli od Winostacji Polska.

Degustacja jak zwykle potrwa około 90 minut i będzie podzielona na dwie części: ciekawostkową i degustacyjną. Gośćmi Marty Wróbel będą Dorian Zięba i Tomek Pilawka – właściciele Winnicy 55-100 oraz Kamil Holajda z Sernicy Dolnośląskiej.

LISTA WIN:
Regent Barrique 2019
Czerwone wytrawne wino, o przyjemnej kwasowości i bardzo lekkiej konsystencji. Poddane leżakowaniu przez 10 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Wino zachowało aromaty odmiany Regent, zapach słodkich malin i wanilii, a na podniebieniu dojrzałych owoców wiśni, porzeczek i jeżyn. Dębowe akcenty łagodnie uzupełniają bukiet i smak. Usta są pełne, dobrze zbudowane, taniny aksamitne, końcówka długa.

Muscaris 2019
Białe półwytrawne wino o słomkowej, połyskującej barwie. Charakteryzuje się przyjemnym aromatem muszkatowym, łączącym woń ananasów, jabłek, i białych kwiatów. Odpowiednio zrównoważona kwasowość zapewnia świeży i bogaty smak. Świetnie sprawdzi się serwowane do lekkich i świeżych dań, potraw lekko ostrych, a także owoców morza i dań smażonych.

Rosé 2019
Różowe półsłodkie wino o pięknej barwie eleganckiego różu. W nosie wyczuwalne aromaty dojrzałych truskawek i poziomek. W ustach czerwone owoce przypominające porzeczki i maliny. Przyjemne i delikatne, z ujmującą nutą słodyczy w tle. Idealne do lekkich dań z drobiu, świeżych ryb, sałatek jak również pite bez żadnego posiłku.

Regent 2019
Czerwone wytrawne wino o głębokiej burgundowej barwie, będącej wynikiem długiej maceracji. W nosie aromaty wanilii i malin. Na podniebieniu wyczuwalne nuty czerwonych porzeczek, wiśni oraz owoców leśnych. Łagodne, jedwabiste z delikatnie wyczuwalnymi taninami i długim owocowym posmakiem. Polecane do grillowanych mięs, jagnięciny, makaronów oraz deski wędlin i serów.

LISTA SERÓW:
Gouda kozia dojrzewająca czysta,
Gouda kozia dojrzewająca z czarnuszką,
Gouda owcza dojrzewająca,
Ser owczy „zwędzony”.

LISTA KONFITUR Z CEBULI:
Wkrótce!

Pakiet degustacyjny dla 1 osoby zawiera:

4 buteleczki wina z Winnicy 55-100 (po 50 ml),
4 rodzaje sera z Sernicy Dolnośląskiej (po 100 g),
4 słoiczki konfitury z cebuli od Winostacji Polska (po 50 ml).

Pakiet dostarczymy uczestnikom do domów (na prośbę bezkontaktowo).

Cena biletu: 70 zł/1 os.
Liczba biletów ograniczona.

Spotkamy się zdalnie 2 grudnia (środa) o g.19.00. Uczestnicy degustacji po zapłaceniu za bilet, dostaną linka do transmisji online. Będą mogli otworzyć go z pozycji przeglądarki internetowej i uczestniczyć w degustacji.

Uwaga! Obowiązuje przedpłata! Bilety można rezerwować wysyłając wiadomości prywatne na FB lub IG Winostacji Polska lub pisząc maila na winostacja.polska@gmail.com.

Osoby, które dokonają przedpłaty, otrzymają bilet na degustację drogą elektroniczną.

Winnica 55-100 – założona w 2015 r. przez dwóch pasjonatów wina Tomasza i Doriana, którzy uwierzyli, że na Dolnym Śląsku można produkować wysokiej jakości wino. Tomek to pracownik Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, którego jednym z zainteresowań jest uprawa winorośli i proces produkcji wina. Dorian to miłośnik lokalnej i zdrowej żywności oraz artystyczna dusza. Swoją kreatywność wykorzystuje prowadząc social media i uwieczniając chwile z życia winnicy w obiektywie aparatu. Razem odpowiadają za proces twórczy, począwszy od ręcznego zbioru, aż do samego końca, gdy w butelce pojawia się korek. Główne szczepy: Muscaris, Solaris, Regent.
Źródło: Dolnośląski Szlak Wina i Piwa

Sernica Dolnośląska – pomysłodawcą i twórcą firmy, która mieści się w Bielawie w gminie Długołęka, jest 22-letni Kamil Holajda. Produkcją serów zainteresował się już w 2012 roku jako uczeń gimnazjum. Dziś prowadzi miejsce z rodzicami. Produkuje sery kozie i owcze. Wśród nich są kozia i owcza Gouda, Rudy Kozak (ser długo dojrzewający o głębokim aromacie), twaróg owczy i kozi, ser owczy solankowy w typie fety, halloumi, bunc owczy i ser wędzony. Jego wyroby były wielokrotnie nagradzane, w tym roku owcza Gouda została Smakiem Roku na festiwalu Wielkie SERwowanie we Wrocławiu.

Więcej informacji o tym, gdzie we Wrocławiu można kupić wina i sery oraz w jaki sposób zamówić je do domu na Facebooku i stronach internetowych winnicy i sernicy.
www.55100.pl/
https://prawdziwesery.pl/

 

źródło: https://www.facebook.com/events/709919329963706/