Wiadomo, że ta pandemia kiedyś musi minąć, ale bez małych przyjemności trudno będzie przetrwać te coraz zimniejsze pandemiczne czasy. Dlatego skoro Wy nie możecie przyjść na Winostację, to Winostacja przyjdzie do Was. :)
A właściwie przyjedzie z wine pairingowymi pakietami degustacyjnymi, których później będziemy wspólnie próbować łącząc się zdanie.
2 grudnia (środa) zapraszam na pierwszą w takiej formie degustację: Winostacja Polska online. Winnica 55-100 x Sernica Dolnośląska.
Tym razem spróbujemy czterech win z położonej w Rzepotowicach na Wzgórzach Trzebnickich Winnicy 55-100. Uwaga! Jedno z win będzie mieć 2 grudnia swoją prapremierę – Regent Barrique 2020 zostanie po raz pierwszy zabutelkowane specjalnie z okazji naszego spotkania.:)
Winom towarzyszyć będą pyszne cztery sery kozie i owcze z Sernicy Dolnośląskiej od młodego, zdolnego serowara Kamila Holajdy oraz cztery rodzaje konfitury z cebuli od Winostacji Polska.
Degustacja jak zwykle potrwa około 90 minut i będzie podzielona na dwie części: ciekawostkową i degustacyjną. Gośćmi Marty Wróbel będą Dorian Zięba i Tomek Pilawka – właściciele Winnicy 55-100 oraz Kamil Holajda z Sernicy Dolnośląskiej.
LISTA WIN:
Regent Barrique 2019
Czerwone wytrawne wino, o przyjemnej kwasowości i bardzo lekkiej konsystencji. Poddane leżakowaniu przez 10 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Wino zachowało aromaty odmiany Regent, zapach słodkich malin i wanilii, a na podniebieniu dojrzałych owoców wiśni, porzeczek i jeżyn. Dębowe akcenty łagodnie uzupełniają bukiet i smak. Usta są pełne, dobrze zbudowane, taniny aksamitne, końcówka długa.
Muscaris 2019
Białe półwytrawne wino o słomkowej, połyskującej barwie. Charakteryzuje się przyjemnym aromatem muszkatowym, łączącym woń ananasów, jabłek, i białych kwiatów. Odpowiednio zrównoważona kwasowość zapewnia świeży i bogaty smak. Świetnie sprawdzi się serwowane do lekkich i świeżych dań, potraw lekko ostrych, a także owoców morza i dań smażonych.
Rosé 2019
Różowe półsłodkie wino o pięknej barwie eleganckiego różu. W nosie wyczuwalne aromaty dojrzałych truskawek i poziomek. W ustach czerwone owoce przypominające porzeczki i maliny. Przyjemne i delikatne, z ujmującą nutą słodyczy w tle. Idealne do lekkich dań z drobiu, świeżych ryb, sałatek jak również pite bez żadnego posiłku.
Regent 2019
Czerwone wytrawne wino o głębokiej burgundowej barwie, będącej wynikiem długiej maceracji. W nosie aromaty wanilii i malin. Na podniebieniu wyczuwalne nuty czerwonych porzeczek, wiśni oraz owoców leśnych. Łagodne, jedwabiste z delikatnie wyczuwalnymi taninami i długim owocowym posmakiem. Polecane do grillowanych mięs, jagnięciny, makaronów oraz deski wędlin i serów.
LISTA SERÓW:
Gouda kozia dojrzewająca czysta,
Gouda kozia dojrzewająca z czarnuszką,
Gouda owcza dojrzewająca,
Ser owczy „zwędzony”.
LISTA KONFITUR Z CEBULI:
Wkrótce!
Pakiet degustacyjny dla 1 osoby zawiera:
4 buteleczki wina z Winnicy 55-100 (po 50 ml),
4 rodzaje sera z Sernicy Dolnośląskiej (po 100 g),
4 słoiczki konfitury z cebuli od Winostacji Polska (po 50 ml).
Pakiet dostarczymy uczestnikom do domów (na prośbę bezkontaktowo).
Cena biletu: 70 zł/1 os.
Liczba biletów ograniczona.
Spotkamy się zdalnie 2 grudnia (środa) o g.19.00. Uczestnicy degustacji po zapłaceniu za bilet, dostaną linka do transmisji online. Będą mogli otworzyć go z pozycji przeglądarki internetowej i uczestniczyć w degustacji.
Uwaga! Obowiązuje przedpłata! Bilety można rezerwować wysyłając wiadomości prywatne na FB lub IG Winostacji Polska lub pisząc maila na winostacja.polska@gmail.com.
Osoby, które dokonają przedpłaty, otrzymają bilet na degustację drogą elektroniczną.
Winnica 55-100 – założona w 2015 r. przez dwóch pasjonatów wina Tomasza i Doriana, którzy uwierzyli, że na Dolnym Śląsku można produkować wysokiej jakości wino. Tomek to pracownik Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, którego jednym z zainteresowań jest uprawa winorośli i proces produkcji wina. Dorian to miłośnik lokalnej i zdrowej żywności oraz artystyczna dusza. Swoją kreatywność wykorzystuje prowadząc social media i uwieczniając chwile z życia winnicy w obiektywie aparatu. Razem odpowiadają za proces twórczy, począwszy od ręcznego zbioru, aż do samego końca, gdy w butelce pojawia się korek. Główne szczepy: Muscaris, Solaris, Regent.
Źródło: Dolnośląski Szlak Wina i Piwa
Sernica Dolnośląska – pomysłodawcą i twórcą firmy, która mieści się w Bielawie w gminie Długołęka, jest 22-letni Kamil Holajda. Produkcją serów zainteresował się już w 2012 roku jako uczeń gimnazjum. Dziś prowadzi miejsce z rodzicami. Produkuje sery kozie i owcze. Wśród nich są kozia i owcza Gouda, Rudy Kozak (ser długo dojrzewający o głębokim aromacie), twaróg owczy i kozi, ser owczy solankowy w typie fety, halloumi, bunc owczy i ser wędzony. Jego wyroby były wielokrotnie nagradzane, w tym roku owcza Gouda została Smakiem Roku na festiwalu Wielkie SERwowanie we Wrocławiu.
Więcej informacji o tym, gdzie we Wrocławiu można kupić wina i sery oraz w jaki sposób zamówić je do domu na Facebooku i stronach internetowych winnicy i sernicy.
www.55100.pl/
https://prawdziwesery.pl/
źródło: https://www.facebook.com/events/709919329963706/