2023-01-19
To wydanie bianki jest dowodem na to, że warto dać winom z tej odmiany trochę czasu, bo potrafią pokazać naprawdę dużo i bardzo przyjemnie zaskoczyć.
Wino o dość intensywnej, jasno złotej barwie. Czyste i klarowne.
Pachnie konfiturą morelową, bardzo dojrzałymi brzoskwiniami, suszonymi jabłkami, gruszką Klapsą. Wyczuwalne są również delikatne nuty miodowe oraz suszony ananas z odrobiną kokosa.
Smakuje renklodami i marmoladą jabłkową. Przywodzi na myśl gruszki i suszone morele. Ma też przyjemny niuans przypraw korzennych i suszonych liści.
Dojrzałe, eleganckie, pełne, dobrze zbalansowane, o delikatnej kwasowość.
Bianka to mniej popularna odmiana uprawiana w polskich winnicach. Zazwyczaj powstają z niej wina lekkie, świeże, o wyraźnej kwasowości. To wydanie bianki jest dowodem na to, że warto dać winom z tej odmiany trochę czasu, bo potrafią pokazać naprawdę dużo i bardzo przyjemnie zaskoczyć.
To dobre wino do picia solo. Można połączyć je z grillowanym drobiem i potrawami na bazie dyni. Będzie pasować do pikantnych serów.
Winnica Nad Dworskim Potokiem to „winnica uniwersytecka” Uniwersytetu Jagiellońskiego, część Rolniczego Zakładu Doświadczalnego w małopolskich Łazach. Powstają tam bardzo ciekawe wina. Winnica ma bardzo dobrą lokalizację, a pracownicy Zakładu z niezwykłą atencją dbają o winne krzewy. Jedną ze specjalności Winnicy Nad Dworskim Potokiem są wina lodowe – to tam powstały pierwsze tego typu wina wprowadzone na polski rynek.