2022-12-29
Jest prawie tak intensywnie ziołowy i łodygowy jak owocowy. Ma bardzo oryginalny i przyjemny profil aromatyczny. Najprawdopodobniej z czasem bardzo ładnie się zmieni i ciekawie rozwinie.
Wino o dość intensywnej barwie. Złoto-brzoskwiniowe. Nie całkiem idealnie klarowne.
Pachnie brzoskwiniami, dojrzałym jabłkiem i cytrusami, odrobinę agrestem i owocami egzotycznymi – liczi, mango. Ma też sporo aromatów ziołowych, liściastych i kwiatowych. Przywodzi na myśl liście czarnego bzu.
Smakuje zielonym jabłkiem i cytrusami. Delikatnie przypomina białe porzeczki i agrest. Jest lekko ziołowe i zielone – liście czarnej porzeczki, pędy i kwiaty czarnego bzu.
Ma bardzo orzeźwiającą i dość intensywną kwasowość, która dobrze pasuje do aromatów tego wina. Jest lekkie i świeże. Na końcu wydaje się odrobinę gorzkawe, ale to również harmonijnie współgra z całością smaków.
Jeśli przyjąć, że wina z hibernala zazwyczaj charakteryzują się albo aromatami słodkimi; brzoskwiniowymi z nutami kwiatowymi, albo bardziej orzeźwiającymi; cytrusowymi, z odrobiną nut owoców tropikalnych i aromatem liści czarnej porzeczki, to Hibernal 2021 z Jakubowa jest o dwa kroki dalej za tą drugą grupą. Jest prawie tak intensywnie ziołowy i łodygowy jak owocowy. Ma bardzo oryginalny i przyjemny profil aromatyczny. Najprawdopodobniej z czasem bardzo ładnie się zmieni i ciekawie rozwinie.
To dobre wino na intrygujący aperitif. Będzie też pasować do wielu potraw. Przede wszystkim do dań z zielonymi warzywami; od lekkich sałat, przez proste wydania warzyw z wody, po zapiekanki. Świetnie sprawdzi się ze szparagami. Będzie również pasować do owoców morza i ryb z nieskomplikowanych wydaniach. Świetnie współgra z połączeniami, w których dominuje ciasto francuskie i sery typu cheddar.
Winnica Jakubów to uznany i ceniony producent z wieloletnią tradycją. Dobra lokalizacja, dbałość o winne krzewy i utalentowany, odważny, młody winiarz to zestaw elementów gwarantujący bardzo udane i oryginalne wina w każdym roczniku. Hibernal to jedna ze specjalności tej winnicy, ale nie jedyna.
Producent zaleca serwowanie w temperaturze 11 – 13 °C