2023-03-23
To jeden z przykładów różu w najlepszej stylistyce; nie przytłacza mdłym aromatem, ma bardzo dobrze zdefiniowany smak i zdecydowaną, przyjemną kwasowość, która jest idealnie wkomponowana w całość doznań smakowych.
Wino o dość intensywnej różowej barwie, z lekkim odcieniem łososiowym. Czyste i klarowne.
Pachnie różowymi i delikatnymi czerwonymi owocami; poziomkami, malinami, truskawkami. Odrobinę przywodzi na myśl wiśnie i brzoskwinie. Aromaty nie są intensywne.
Smakuje przede wszystkim poziomkami. Można doszukać się również delikatnego smaku malin. Posiada sporo nut kwiatowych, najbardziej kojarzących się z różami. Wino jest bardzo lekkie, przyjemnie wytrawne, dobrze zbalansowane.
Wino jest kupażem ronda i regenta. Te odmiany są dobrym połączeniem, również w różowym wydaniu. Wina różowe, ciągle niedoceniane, są przyjemnym wyborem, nie tylko na lato. Dają bardzo wiele, ciekawych możliwości połączeń z kulinariami. Rose 2021 jest przykładem różu w najlepszej stylistyce; nie przytłacza mdłym aromatem, ma bardzo dobrze zdefiniowany smak i zdecydowaną, przyjemną kwasowość, która jest idealnie wkomponowana w całość doznań smakowych. Wyróżnikiem tego wina jest jego poziomkowość – w większości win różowych z ronda i/lub regenta dominują truskawki.
Rose 2021 jest bardzo przyjemne do picia solo. Dzięki swojej żywej kwasowości i zaskakującemu, eleganckiemu smakowi sprawdzi się jako aperitif. Będzie pasować do owoców morza i prostszych potraw niektórych ryb. Może być dobrym kompanem dla lekkich sałat. Warto spróbować go z delikatnymi, krowimi serami.
Wino fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Piwnice Półtorak Wine & Spirits to dość duże, bardzo nowoczesne przedsięwzięcie. Winnica (blisko 10 ha) położona jest na Podkarpaciu w miejscowości Witryłów. Pańska Góra, na której znajduje się gospodarstwo charakteryzuje się specyficznymi warunkami mikroklimatycznymi, które sprzyjają uprawie winorośli, co w połączeniu z bardzo dobrze wyposażoną przetwórnią, kunsztem enologicznym oraz cierpliwością – czasem, który wino dostaje, żeby mogło dojrzeć, daje bardzo dobre efekty.
Fakty techniczne:
kupaż: rondo + regent
alkohol: 12,5%
cukier resztkowy: 1,77 g/l
kwasowość ogólna: 8,03 g/l
Producent zaleca serwowanie w temperaturze 8 – 12 °C.