.
aktualnosc obraz

---- DOBRE POLSKIE WINO: Souvignier Gris 2020, Winnice Kojder ----

2023-02-23

Jedno z najlepszych polskich wydań souvignier gris. Eleganckie, dojrzałe i zbalansowane. Pokazuje bardzo ciekawe oblicze tej odmiany.



Wino o średnio intensywnej barwie, cytrynowo – słomkowo żółtej. Czyste i klarowne. Dość gęste i oleiste.

 

Pachnie dojrzałymi żółtymi owocami; brzoskwiniami, morelami, marakują, mango, liczi, gruszkami, papierówkami, odrobinę bardzo dojrzałymi cytrynami, ze skórką i limonkami. Ma bardzo wyraźnie wyczuwalne nuty petrolowe. Trochę niuansów kwiatowych, ziołowych i muszkatowych, z odrobiną wanilii.

 

Smakuje dojrzałymi żółtymi owocami; brzoskwiniami, mango, klapsą. Przywodzi na myśl konfitury. Ma zdecydowane nuty petrolowe i muszkatowo – ziołowe. Delikatnie wyczuwalna jest wanilia i lukrecja. Wyraźnie słonawe.

Jest bardzo cieliste i oleiste. Kremowe. Zbalansowane zdecydowaną i przyjemną kwasowością. Finisz delikatny.

 

Jedno z najlepszych polskich wydań souvignier gris. Eleganckie, dojrzałe i zbalansowane. Pokazuje bardzo ciekawe oblicze tej odmiany.

 

Zdecydowanie najlepiej nadaje się do picia solo – może sprawić dużo przyjemności. Będzie dobrym partnerem tłustych, wyrazistych serów, tłustych białych mięs, makaronów z sosami na bazie serów i śmietany. Producent poleca go nawet do schabowego.

 

Winnice Kojder to od pierwszego rocznika solidna jakość i bardzo dobre winne wydania uprawianych odmian. Rodzinna winnica ekologiczna, założona w 2015 roku. Obecnie liczy sobie 8 hektarów. Jej specjalnością są wina białe, ale w ofercie można znaleźć dużo, różnych etykiet. Winnica prowadzi również działalność enoturystyczną. W sezonie letnim odbywa się tam dużo ciekawych imprez.

 

Fakty techniczne:

wino białe, wytrawne

alkohol: 13%

fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, dojrzewało kilka miesięcy nad osadem drożdżowym.

 

Polecane przez producenta temperatura serwowania: 10 – 12 °C.