2023-02-23
Jedno z najlepszych polskich wydań souvignier gris. Eleganckie, dojrzałe i zbalansowane. Pokazuje bardzo ciekawe oblicze tej odmiany.
Wino o średnio intensywnej barwie, cytrynowo – słomkowo żółtej. Czyste i klarowne. Dość gęste i oleiste.
Pachnie dojrzałymi żółtymi owocami; brzoskwiniami, morelami, marakują, mango, liczi, gruszkami, papierówkami, odrobinę bardzo dojrzałymi cytrynami, ze skórką i limonkami. Ma bardzo wyraźnie wyczuwalne nuty petrolowe. Trochę niuansów kwiatowych, ziołowych i muszkatowych, z odrobiną wanilii.
Smakuje dojrzałymi żółtymi owocami; brzoskwiniami, mango, klapsą. Przywodzi na myśl konfitury. Ma zdecydowane nuty petrolowe i muszkatowo – ziołowe. Delikatnie wyczuwalna jest wanilia i lukrecja. Wyraźnie słonawe.
Jest bardzo cieliste i oleiste. Kremowe. Zbalansowane zdecydowaną i przyjemną kwasowością. Finisz delikatny.
Jedno z najlepszych polskich wydań souvignier gris. Eleganckie, dojrzałe i zbalansowane. Pokazuje bardzo ciekawe oblicze tej odmiany.
Zdecydowanie najlepiej nadaje się do picia solo – może sprawić dużo przyjemności. Będzie dobrym partnerem tłustych, wyrazistych serów, tłustych białych mięs, makaronów z sosami na bazie serów i śmietany. Producent poleca go nawet do schabowego.
Winnice Kojder to od pierwszego rocznika solidna jakość i bardzo dobre winne wydania uprawianych odmian. Rodzinna winnica ekologiczna, założona w 2015 roku. Obecnie liczy sobie 8 hektarów. Jej specjalnością są wina białe, ale w ofercie można znaleźć dużo, różnych etykiet. Winnica prowadzi również działalność enoturystyczną. W sezonie letnim odbywa się tam dużo ciekawych imprez.
Fakty techniczne:
wino białe, wytrawne
alkohol: 13%
fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, dojrzewało kilka miesięcy nad osadem drożdżowym.
Polecane przez producenta temperatura serwowania: 10 – 12 °C.