2022-07-19
Pieczywo ma znaczenie przy degustacji wina. W polsce mamy dużo, różnych jego rodzajów.
Proziaki (prouziaki, prozioki, prouzioki) to pszenne pieczywo sodowe, w formie małych, owalnych lub prostokątnych placuszków. Oryginalnie wypiekane na blasze kuchni opalanej drewnem, współcześnie przygotowywane często w piekarniku lub na patelni. Charakterystyczne dla Podkarpacia, obszaru dawnej Galicji i kilku innych części Polski. Są wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tradycyjnie proziaki były przygotowywane, gdy w domu zabrakło chleba. Szybko wyrabiało się ciasto z mąki z dodatkiem sody i maślanki (ewentualnie zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu). Formowało się z niego małe placuszki, które pięknie wyrastały opiekane na blasze kuchni.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ze świeżym masłem.
Co czyni proziaki wyjątkowymi? Oczywiście użycie sody jako środka spulchniającego. Nadaje ona ciastu specyficznej, puszystej struktury i niepowtarzalnego smaku. Właśnie ten smak powoduje, że proziaki są bardzo dobrym rodzajem pieczywa, którego możemy używać przy degustacji wina. Są uniwersalne i idealnie czyszczą paletę – usuwają z jamy ustnej taniny, wszelkie substancje aromatyczne i bardzo dobrze neutralizują kwasowość.
Możemy używać ich po prostu, tak jak każdego innego pieczywa w towarzystwie przekąsek.
Mogą być świetną podkładką dla wszelkiego rodzaju past, pasztetów i innych smarowideł.
Jeśli przygotujemy je nieco większe, to mogą też być podstawą kanapek.
Proziaki solo będą pasować do każdego wina. W zależności od tego co do nich lub na nich podacie możecie stworzyć naprawdę dobre, celowane połączenia do różnych etykiet.
Podpowiedzi proziakowo – winnych pewniaków:
ciepłe proziaki, posmarowane świeżym masłem i lekko posolone
+ johanniter w klasycznej, cielistej wersji (np.: Johanniter 2021 z Winnicy Kazimierskie Wzgórza)
+ chardonnay dojrzewające nad osadem drożdżowym (np.: Chardonnay Beton 2020 z Winnicy Kamil Barczentewicz)
kanapeczki na proziaku z wędzoną słoniną
+ dobry musiak (np. Cuvee 2020 z Winnicy Od Nowa)
kanapeczki na proziaku z delikatnym pasztetem wieprzowym z suszonymi grzybami
+ lekki pinot (np. Pinior XIX z Winnicy Modła)
kanapeczki na proziaku z suszonym filetem z piersi kaczki i wytrawną konfiturą malinową
+ Hanibal 2019 z Winnicy Melancholia
proziaki i delikatny gulasz warzywny
+ półwytrawny solaris (np.: Solaris 2021 z Winnicy 55-100)
+ nie przesadnie aromatyczny muscaris (np.: Muscaris 2021 z Winnicy Milsko)
proziaki z pastą ze słodkiego twarogu, żółtka i miodu lipowego
+ biały kupaż z dodatkiem jutrzenki (np. półsłodki Mr Helidor XXI)