2022-09-15
Jeśli lubicie sauvignon blanc powinno przypaść Wam do gustu.
Wino o leciutkiej, blado – żółtej barwie. Klarowne i błyszczące.
Pachnie liśćmi czarnej porzeczki i egzotycznymi owocami; marakują, mango.
Smakuje świeżymi cytrusami, białą i czerwoną porzeczką, marakują, mango, zieloną brzoskwinią i oczywiście liśćmi czarnej porzeczki. Kwasowość jest dość wysoka - dla jej fanów będzie przyjemna, ale mniej nawykłym może wydać się ciut przesadzona. Bardzo orzeźwiające.
Znakomitą większość win z hibernala da się zaliczyć do dwóch profili aromatycznych: słodkich, brzoskwiniowych z nutami kwiatowymi lub orzeźwiających, cytrusowych, z aromatem liści czarnej porzeczki i odrobiną nut owoców tropikalnych. Hibernal 2021 z Fredrówki należy do tej drugiej grupy – jeśli lubicie sauvignon blanc powinno przypaść Wam do gustu.
To wino prawdopodobnie pięknie się z czasem rozwinie, a jego żywa kwasowość straci nieco na ekspresyjności, ale póki co jest idealne do podania jako aperitif – ciężko przy nim utrzymać ślinianki w ryzach. Dobrze powinno pasować do owoców morza w prostych wydaniach, do niektórych ryb i sałat z kwaśnymi elementami.
Wino powstało w możliwie najprostszy sposób. Bez długiej maceracji. Wyłącznie w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Było fermentowane w niskiej temperaturze.
Winnica Fredrówka nie jest nowym przedsięwzięciem. Pierwsze, tworzące ją krzewy były posadzone w 2017 roku, potem stopniowo powiększano powierzchnię uprawy, aż do dwóch hektarów. W tym roku, na rynku pojawił się pierwszy rocznik wyprodukowanych tam win. Do sprzedaży trafiły wina białe i różowe – wszystkie przyjemnie udane. Czerwienie nadal dojrzewają. Winnica usytuowana jest na Podkarpaciu, tuż obok Zamku Kamieniec w Odrzykoniu.
Fakty techniczne:
alkohol: 11%
cukier resztkowy: 4,31 g/l
pH: 3,06
kwasowość ogólna: 11,68 g/l
Producent zaleca serwowanie w temperaturze 8 – 10 °C