2024-12-04
W tym roku, po raz pierwszy na TT Warsaw pojawiła się polska turystyka winiarska.
W dniach 29 listopada – 1 grudnia odbyła się trzydziesta edycja Międzynarodowych Targów Turystycznych TT Warsaw. To jedna z największych tego typu imprez w Polsce – ponad dwadzieścia tysięcy odwiedzających, blisko trzystu wystawców z całego świata.
W tym roku, po raz pierwszy na TT Warsaw pojawiła się polska enoturystyka: stoisko Polskiego Klastra Enoturystycznego i EnoPortalu oraz dwie prelekcje o atrakcjach czekających na gości polskich winnic oraz o potencjale winnej turystyki w naszym kraju.
O tym, że turystyka kulinarna, a w szczególności enoturystyka to bardzo dynamicznie rozwijające się na całym świecie gałęzie turystyki, nie trzeba nikomu przypominać. Jednak świadomość tego co w tym temacie dzieje się w Polsce jest stosunkowo nieduża, zwłaszcza wśród osób mało interesujących się winem.
Enoturystyka budziła na targach duże zainteresowanie. Największe wrażenie, jak zawsze, robiła mapa winnic, zwłaszcza w połączeniu z informacją, że w ewidencji KOWR znajduje się już 657 plantatorów winorośli. Zaskoczeniem dla wielu osób były również zdjęcia z winnic. Niektórym trudno było uwierzyć, że wszystkie pochodzą z Polski.
Na Targach TT Warsaw miało również miejsce inne, bardzo ważne dla rozwoju polskiej enoturystyki wydarzenie – podpisanie Listu Intencyjnego dotyczącego współpracy Polskiego Klastra Enoturystycznego i Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, w którym obie strony wyrażają wolę podjęcia ścisłej współpracy mającej na celu wspieranie rozwoju polskiego winiarstwa oraz popularyzację polskich win w kraju i za granicą. Wśród wymienionych w Liście obszarów współpracy oprócz działań na rzecz rozwoju enoturystyki znalazły się między innymi również: promocja polskiego wina i winiarstwa, podnoszenie jakości produktów i usług oferowanych przez polskie winnice, wspieranie edukacji i szkoleń oraz reprezentowanie polskiego winiarstwa na arenie międzynarodowej.
Tomasz Kolecki - Prezydent SSP, Katarzyna Korzeń - Przewodnicząca Zarządu PKE