2025-08-22
Nowy cykl bardzo smakowitych spotkań Akademii EnoRozwoju rusza juz we wrześniu.
rusza z nowym cyklem bardzo smakowitych spotkań
KUCHNIA I WINO.
Różne miejsca, różne daty, różni ludzie, ale mocny wspólny mianownik: dobre polskie wina, świetne lokalne produkty, oryginalna autorska kuchnia i intrygujące tematy edukacyjne.
Od przyjemności degustacji dobrego wina, większa może być tylko przyjemność jaką daje umiejętne połączenie wina z jedzeniem. To właśnie będzie motywem przewodnim spotkań KUCHNIA I WINO – przyjemność smakowania będzie odmieniana przez wszystkie przypadki, zawsze na przepysznych przykładach.
Każde ze spotkań będzie składać się z dwóch części:
- warsztatowego wstępu pozwalającego odkryć potencjał zmysłów i poznać tajniki fizjologii degustacji
- opowieści o intyrygujących elementach tradycji i historii polskiej kuchni
- sensorycznej uczty, na której będziemy próbować najlepszych polskich win, w połączeniu z regionalnymi produktami i oryginalnymi daniami polskiej kuchni.
Czasem zaplanujemy również inne oryginalne aktywności.
Kolejne spotkania będą odbywać się w ciekawych miejscach, związanych z polskimi winami i kulinariami.
Pierwsze spotkanie cyklu KUCHNIA I WINO:
13 – 14 września,
Winnica Kmiecia, Winnice Rymanów
Proponujemy niezapomniany weekend na Podkarpaciu, pełny smaków, aromatów i zachwytów sensorycznych. Odkryjecie swoje zmysły na nowo, poznacie bliżej kuchnię Słowian, zakosztujecie najlepszych regionalnych przysmaków i wypijecie musiaki do śniadania.
To może być najprzyjemniejszy weekend, jaki się Wam do tej pory przydarzył!
Program spotkania:
13 września – sobota
Winnica Kmiecia
11:00 – 14:30 – warsztaty eno-sensoryczne WINO I KUCHNIA WSZYSTKIMI ZMYSŁAMI
14:30 – 16:00 – lunch (grill i wino)
16:00 – 17:00 – opowieść o kuchni Słowian
Winnice Rymanów
18:00 – Rymanów i wino – o winiarskiej historii miejsca i okolicy
18:30 – kolacja degustacyjna, z winami z Winnic Rymanów i specjalnym menu na bazie produktów regionalnych
14 września – niedziela
Winnice Rymanów
11:00 – śniadanie z musiakami
Szczegóły:
KUCHNIA I WINO Warsztaty sensoryczne – przyjemność wszystkimi zmysłami
Najważniejsze tematy Warsztatów:
– rola poszczególnych zmysłów w degustacji wina (i jedzenia) – degustacja jako doznanie multisensoryczne
– percepcja smaków i aromatów – uczenie się i ćwiczenie smakowania
– optymalne warunki degustacji
– specyfika sensoryczna wina (smaki, aromaty i przyjemność)
– serwowanie oraz przechowywanie i transport wina
– podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem
GRILL I WINO
Specjalnie przygotowane cztery grillowane potrawy w idealnym połączeniu z winami z Winnicy Kmiecia, serwowane na świeżym powietrzu.
KOLACJA DEGUSTACYJNA
Kolacja odbędzie się w jedynym w swoim rodzaju anturażu wnętrz Spiżarni Winnic Rymanów. Czeka Was niezapomniane doświadczenie degustacyjne oparte na wrażeniach wszystkich zmysłów i pełne emocji. Przygotujemy dla Was pięć odsłon przyjemności, wyjątkowych dań z regionalnych składników w idealnej harmonii z winami z Winnic Rymanów, poprzedzone historią o winiarskich tradycjach regionu. Każdemu punktowi programu towarzyszyć będzie komentarz: o winie i produktach z których powstały potrawy, sposobie ich przygotowania oraz specyfice tego jak sprawiają przyjemność podniebieniu.
ŚNIADANIE Z MUSIAKAMI
Mała poranna uczta oparta na prostocie najwyższej jakość – lokalne produkty i wina musujące z Rymanowa. Takich śniadań nie jada się codziennie.