.
aktualnosc obraz

KUCHNIA I WINO

2025-08-22

Nowy cykl bardzo smakowitych spotkań Akademii EnoRozwoju rusza juz we wrześniu.



Akademia EnoRozwoju

rusza z nowym cyklem bardzo smakowitych spotkań

KUCHNIA I WINO.

Różne miejsca, różne daty, różni ludzie, ale mocny wspólny mianownik: dobre polskie wina, świetne lokalne produkty, oryginalna autorska kuchnia i intrygujące tematy edukacyjne.

 

Od przyjemności degustacji dobrego wina, większa może być tylko przyjemność jaką daje umiejętne połączenie wina z jedzeniem. To właśnie będzie motywem przewodnim spotkań KUCHNIA I WINO – przyjemność smakowania będzie odmieniana przez wszystkie przypadki, zawsze na przepysznych przykładach.

 

Każde ze spotkań będzie składać się z dwóch części:

- warsztatowego wstępu pozwalającego odkryć potencjał zmysłów i poznać tajniki fizjologii degustacji

- opowieści o intyrygujących elementach tradycji i historii polskiej kuchni

- sensorycznej uczty, na której będziemy próbować najlepszych polskich win, w połączeniu z regionalnymi produktami i oryginalnymi daniami polskiej kuchni.

Czasem zaplanujemy również inne oryginalne aktywności.

Kolejne spotkania będą odbywać się w ciekawych miejscach, związanych z polskimi winami i kulinariami.

 

 

Pierwsze spotkanie cyklu KUCHNIA I WINO:

13 – 14 września,

Winnica Kmiecia, Winnice Rymanów

 

Proponujemy niezapomniany weekend na Podkarpaciu, pełny smaków, aromatów i zachwytów sensorycznych. Odkryjecie swoje zmysły na nowo, poznacie bliżej kuchnię Słowian, zakosztujecie najlepszych regionalnych przysmaków i wypijecie musiaki do śniadania.

To może być najprzyjemniejszy weekend, jaki się Wam do tej pory przydarzył!

 

 

 

Program spotkania:

 

13 września – sobota

Winnica Kmiecia

11:00 – 14:30 – warsztaty eno-sensoryczne WINO I KUCHNIA WSZYSTKIMI ZMYSŁAMI

14:30 – 16:00 – lunch (grill i wino)

16:00 – 17:00 – opowieść o kuchni Słowian

Winnice Rymanów

18:00 – Rymanów i wino – o winiarskiej historii miejsca i okolicy

18:30 – kolacja degustacyjna, z winami z Winnic Rymanów i specjalnym menu na bazie produktów regionalnych

 

14 września – niedziela

Winnice Rymanów

11:00 – śniadanie z musiakami

 

 

 

Szczegóły:

 

KUCHNIA I WINO Warsztaty sensoryczne – przyjemność wszystkimi zmysłami
Najważniejsze tematy Warsztatów:
– rola poszczególnych zmysłów w degustacji wina (i jedzenia) – degustacja jako doznanie multisensoryczne
– percepcja smaków i aromatów – uczenie się i ćwiczenie smakowania
– optymalne warunki degustacji
– specyfika sensoryczna wina (smaki, aromaty i przyjemność)
– serwowanie oraz przechowywanie i transport wina
– podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem

GRILL I WINO
Specjalnie przygotowane cztery grillowane potrawy w idealnym połączeniu z winami z Winnicy Kmiecia, serwowane na świeżym powietrzu.

KOLACJA DEGUSTACYJNA
Kolacja odbędzie się w jedynym w swoim rodzaju anturażu wnętrz Spiżarni Winnic Rymanów. Czeka Was niezapomniane doświadczenie degustacyjne oparte na wrażeniach wszystkich zmysłów i pełne emocji. Przygotujemy dla Was pięć odsłon przyjemności, wyjątkowych dań z regionalnych składników w idealnej harmonii z winami z Winnic Rymanów, poprzedzone historią o winiarskich tradycjach regionu. Każdemu punktowi programu towarzyszyć będzie komentarz: o winie i produktach z których powstały potrawy, sposobie ich przygotowania oraz specyfice tego jak sprawiają przyjemność podniebieniu.

ŚNIADANIE Z MUSIAKAMI
Mała poranna uczta oparta na prostocie najwyższej jakość – lokalne produkty i wina musujące z Rymanowa. Takich śniadań nie jada się codziennie.

 

 

BILETY