2020-12-09
Różnorodność i jakość produkowanych w Polsce win pozwala bez większego kłopotu wybrać wiele ciekawych propozycji na świąteczny stół… EnoPortal przygotował dla Was mały przedświąteczny przewodnik i kilka podpowiedzi.
Bezwątpienia wina z naszych rodzimych winnic powinny być nieodzownym elementem polskiego Bożego Narodzenia. W tym roku nie tylko (tradycyjnie) Wigilię będziemy spędzać w domu. Czekają nas kameralne spotkania rodzinne. Tym bardziej warto zmierzyć się z wyzwaniem stworzenia przyjemnych połączeń kulinarno - winnych. Dodatkową satysfakcją niech będzie to, że w tym specyficznym i trudnym dla wszystkich czasie wesprzemy rodzimych winiarzy.
Różnorodność i jakość produkowanych w Polsce win pozwala bez większego kłopotu wybrać dokładnie to czego potrzebujemy – stosownie do okazji i potrawy.
EnoPortal przygotował dla Was mały przedświąteczny przewodnik i kilka podpowiedzi.
Wino w prezencie.
Od dawna butelka wina funkcjonuje jako przyjemny i względnie uniwersalny prezent. Sprawdza się również jako podarek świąteczny. Coraz częściej i chętniej obdarowujemy polskimi winami. Wielu producentów, już od kilku tygodni oferuje mniej lub bardziej wyszukane zestawy samych win i/lub win w połączeniu z produktami regionalnymi, czy różnymi akcesoriami.
Polskie wino to bardzo dobry pomysł na prezent. Jakimi kryteriami kierować się przy konkretnych wyborach?
Najbardziej komfortowa sytuacja to znajomość preferencji osoby obdarowywanej oraz co najmniej tylu polskich etykiet, żeby spośród nich wybrać stosownego „pewniaka”.
Ponieważ powyższy przypadek raczej nie będzie częsty, prawdopodobnie będziecie musieli skorzystać z kryteriów pomocniczych:
- popularność producenta; w większości przypadków daje spore prawdopodobieństwo nabycia dobrego albo bardzo dobrego wina, ale nie daje stuprocentowej pewności i bardzo ogranicza możliwość wyboru – wielu mniej znanych producentów oferuje równie dobre, a czasem lepsze wina
- rekomendacja; jeśli będzie obiektywna i rzetelna jest najlepszą pomocą w wyborze, pamiętajcie jednak, żeby dobrze wybierać doradców - zarówno w mediach jak i w sklepach „eksperci” bywają różni
- cena; w przypadku polskich win niestety nie daje pewności dobrego wyboru, często stosunek ceny do jakości nie jest taki jakiego byśmy się spodziewali
Jeśli macie trochę czasu i chcecie włożyć więcej serca w wybór możecie wybrać bardziej lokalnie:
otwórzcie mapę winnic EnoPortalu, znajdźcie producenta w Waszej okolicy, albo w sąsiedztwie osoby, którą chcecie obdarować – winnic jest już tak dużo, że w znacznej części Polski nie będzie z tym problemu, sprawdźcie ofertę producenta, przejrzyjcie „Internet” i poczytajcie czy i co o nim piszą. Wino zamówicie bezpośrednio w winnicy odbierając je osobiście lub prosząc o przesłanie (większość producentów oferuje taką opcję).
W ten sposób podarujecie naprawdę oryginalny prezent.
Nie tylko wino w eno-prezencie.
Ku ogromnej radości enoturystów przed Świętami wiele winnic uruchomiło sprzedaż voucherów i zaproszeń na degustacje, pobyty w winnicach oraz inne eno-atrakcje przyszłego sezonu wakacyjnego. Taki prezent z pewnością zaskoczy i ucieszy nie tylko miłośników wina, ale również poszukiwaczy przygód i nowych doświadczeń oraz wielbicieli natury, regionalizmów i przyrody.
W kilku polskich winnicach można oprócz wina nabyć również inne, wyjątkowe prezenty takie jak np.: biżuteria z elementami winorośli (Winnica Pod Lipą), kosmetyki na bazie substancji pochodzących z winorośli (Winnica De Sas), kolekcjonerskie karty do gry (Winnica Turnau).
Wino na świątecznym stole.
Dobór wina do niektórych tradycyjnych potraw wigilijnych i świątecznych może wydawać się dość trudny, ale w myśl zasady: „lokalne wina do lokalnego jedzenia”, do każdej kulinarnej kombinacji na stole można dobrać idealnie pasujące polskie wina – wybór jest ogromny!
Koniecznie należy zacząć od podkreślenia różnorodności dań świątecznych. Mimo, że dość łatwo możemy wskazać polskie, tradycyjne elementy kolacji wigilijnej i świątecznych specjałów, to jednak ich charakter i smak regionalnie mogą bardzo się różnić, a nawet zupełnie inaczej smakować w każdym domu, w zależności od niuansów związanych z ich przyrządzaniem.
Doprecyzowując nieco ramy smakowe ryby, kapusty, czy maku można wyobrazić sobie z czym je połączyć.
Największym wyzwaniem niewątpliwie pozostaje śledź.
W wersji „marynowanej”, zalanej octem i zasypanej cebulą nadaje się do niego tylko wódka. Nie ma innej opcji.
Śledź solony, odpowiednio pozbawiony nadmiernej słoności i podany w oleju to zupełnie co innego – bardzo dobrze połączy się z dobrym polskim musiakiem. Świetnie sprawdzą się wytrawne GostArty z Winnicy Gostchorze - jedne z najlepszych i najpopularniejszych rodzimych win musujących. Jeśli dodatkowo chcielibyście wznieść świąteczny toast to najlepiej wybierzcie GostArt Riesling 2018.
Niełatwym tematem są również wigilijne zupy…
Żurek i barszcz zdecydowanie najlepiej popijać żurkiem i barszczem, ale grzybowej może już towarzyszyć jakieś wino. Do jej kremowej wersji, że śmietaną będzie pasować nie bardzo rozbudowana aromatycznie, wytrawna, cielista biel o niezbyt wysokiej kwasowości taka jak np.: Johanniter 2018 z Winnicy Dwórzno, albo Jaworek Riesling surlie 2018. Esencjonalną zupę grzybową można spróbować dopełnić lekką czerwienią jak Pinot Noir 2018 z Winnicy Turnau.
Ryby na wigilijnym stole to kulinarny temat – rzeka.
Oczywiście podstawa to karp. Możemy spotkać go w bardzo wielu wersjach; do tradycyjnie smażonego możecie podać cielistego, oleistego rieslinga – np. Riesling Liryczny z Winnicy Krojcig, najlepiej ze starszych roczników; lekki wytrawny róż – np.: Roselit Diva XIX z Winnicy Nobilis; leciutką czerwień albo dobrego musiaka. Jeśli karp będzie obficie skąpany w masełku na pewno będzie do niego pasować Inspira Volcano z Winnicy Płochockich.
Do delikatnej ryby w galarecie będzie pasować Meridum z Winnicy Vanellus albo Chardonnay 2018 z Winnicy Wieliczka.
Zupełnie inną historią będzie ryba po grecku. Tutaj prym wiodą warzywa i dość charakterny sos. Tu pasować będą lekkie czerwienie i wytrawny róż np. Młody Cfajgeld z Winnicy Modła.
Kolejna kategoria potraw to te oparte na kapuście i grzybach; pierogi, krokiety, łazanki, kulebiaki…
Tu decydującym czynnikiem będzie czy kapusta jest gotowana, czy kiszona. W pierwszym przypadku sprawdzą się dobrze zbudowane biele, np.: Johanniter 2019 z Winnicy Amonit, Riesling z Pałacu Mierzęcin (im starszy tym lepiej) albo Pinot Gris 2018 z Winnic Wzgórz Trzebnickich oraz nie bardzo przytłaczające wina pomarańczowe – np.: Roter Riesling z Winnicy Silesian. Jeśli potrawa zawiera oprócz grzybów kiszoną kapustę w grę wchodzi tylko wino czerwone o zdecydowanej kwasowości – np.: Rubin 2019 albo Obsydian 2019 z Winnicy Alabaster lub wytrawny róż – np.: Zweigelt (bio) z Winnicy Pradoliny.
Oczywiście istotny będzie również rodzaj ciasta otulającego farsz i sposób przyprawienia całości.
Są jeszcze gołąbki z kaszą i grzybami oraz kasza z grzybami. W tym przypadku, jeśli założymy brak kiszonej kapusty dobrym rozwiązaniem może być dobrze zbudowane, mineralne Souvignier Gris.
Na wielu wigilijnych stołach pojawia się groch z kapustą lub kapusta z grochem, często z dodatkiem wędzonej śliwki. Takich potraw możecie spróbować z bardzo dojrzałym rieslingiem lub johanniterem, albo z… Qvevri z Winnicy Płochockich jeśli lubicie nieoczywiste połączenia i naprawdę intensywne doznania.
W Święta raczej nie możemy się obejść bez sałatki jarzynowej. Abstrahując od mnogości opcji w jakiej występuje i zakładając wersję bez jabłka, przesadzonej ilości kiszonych bądź marynowanych ogórków oraz musztardy możecie próbować połączyć ją z cielistymi bielami, np.: z Rieslingiem z Winnicy Saganum.
Do wędlin i mięs nie da się podejść zbiorczo. Może zatem kilka przykładów:
- do lżejszych pasztetów (głównie drobiowych) – niezbyt ciężkie czerwienie z niższą kwasowością, np.: Regent 2019 z Winnicy 55 – 100 albo róż z pazurem jak Rondo Regent 2019 z Winnicy Siepietnica
- do pieczonej kaczki z pysznymi jabłuszkami i tradycyjnymi, polskimi przyprawami – dobra, ciekawa czerwień jak Cortez 2018 z Winnicy Rodzinnej Mickiewicz
- do pieczonej, tłustej gąski – czerwone lub różowe świętomarcińskie, np.: Młode Wino 2020 z Winnicy Słońce i Wiatr; albo charakterna czerwień, taka jak np.: LM/MF XVIII z Winnicy Chronów
- do cięższych czerwonych mięs – Regelt z Winnicy nad Jarem, Regent z Winnicy Spotkaniówka albo Cabernetis 2018 z Winnicy Equus
Zostają nam jeszcze desery.
Wszelkiego rodzaju makowce oraz kutia i kluski z makiem pójdą w idealnej parze ze słodkim Solarisem 2018 z Winnic Kojder. Do ciast i deserów na bazie jabłek (strudel) albo innych słodkich owoców spróbujcie słodkiego Hibernala 2019 z Winnicy Zamkowej. Pierniki i pierniczki to dobre towarzystwo dla Solarisa 2019 z Winnicy Saganum. Do sernika - Sweet Pearl z Winnicy Nobilis.
Dla świątecznej przyjemności wina, możecie w Święta napić się np.: Blanc'8 2018 z Winnic Rymanów, OPUS 6 2018 z Winnic Czajkowski, Souvegnier Gris 2018 i Cuvee Rouge 2018 z Piwnic Półtorak Wine&Spirits, Adonis 2016 z Winnicy Skarpa Dobrska, Pinotów z Winnic Wzgórz Trzebnickich.
Pamiętajcie, ze wszystkie wymienione wina to tylko przykłady – nie sposób zmieścić wszystkich, dobrych, polskich etykiet w jednym tekście.