Polskie wina świetnie odnajdują się na bożonarodzeniowym stole – czas najwyższy zacząć tworzyć nową tradycję stawiania ich koło karpia i pierogów Nie tylko poznacie historię i ciekawostki o naszych tradycjach kulinarnych, ale również wszystkiego spróbujecie i sami przekonacie się jak smakuje.
Teoria: Omówimy wszystkie najważniejsze elementy kulinarnej tradycji polskiego bożonarodzeniowego stołu Opowiemy o historii dań i poszczególnych produktów. Przeanalizujemy ich smaki i zastanowimy się jakie wina mogą najlepiej do nich pasować.
Praktyka: Spróbujemy przekąsek łączących w sobie różne smaki Świąt w nieco zaskakujący sposób:
śledź „piernikowy” w czerwonym winie,
tarta z buraczkami i orzechami włoskimi,
pierogi z kapustą i grzybami oraz ruskie,
kaszotto z fasolą „piękny Jaś” i śliwkami
wędzony karp,
torcik makowy z czekoladą i marmoladą jabłkową,
chleb żytni na zakwasie i proziaki.
Zdegustujemy zestaw win, najlepiej pasujący do powyższych smaków:
Johanis 2021, Winnica Mickiewicz
Chardonnay 2019, Winnica Turnau
Rosemary 2021, Winnica Mickiewicz
Pinot Gris skin contact 2019, Winnice Wzgórz Trzebnickich
RR (regent + rondo) 2021, Winnica Siepietnica
Wino deserowe (niespodzianka).