2021-11-08
Fizjologia degustacji i chemia wina bez tajemnic.
EnoPortal, Winnica Sztukówka i Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” zapraszają na cykl enologicznych warsztatów sensorycznych.
Warsztaty będą obejmować pięć tematów:
1. Fizjologia smaku, czyli jak degustujemy – 4.12.2021
2. Chemia wina, czyli co pijemy – 15.01.2022
3. Degustacja i ocena wina – 12.02.2022
4. Foodpairing - pełnia przyjemności – 12.02.2022
5. Lokalne z regionalnym – polskie wina i potrawy – 19.03.2022
Warsztaty przygotuje i poprowadzi dr inż. Katarzyna Korzeń – biolog i dydaktyk akademicki, od blisko dziesięciu lat zajmująca się tematyką winiarską.
Członkini Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Aktywnie działająca w Jasielskim Stowarzyszeniu Winiarzy (między innymi przy organizacji Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle i Konkursu Polskich Win) oraz Stowarzyszeniu Winiarzy Podkarpacia. Od ośmiu lat prowadzi własną winnicę i produkuje wino. Współtworzyła Winicomanię – najstarszy i najpopularniejszy polski koncept enoturystyczny. Od ponad czterech lat prowadzi EnoPortal – wirtualną bazę wiedzy o polskim winiarstwie. Doradza, edukuje i promuje wiedzę winiarską. Prowadzi degustacje, warsztaty i szkolenia.
Szeroka wiedza specjalistyczna oraz duże i zróżnicowane doświadczenie pozwala jej prezentować wino oraz poszczególne zagadnienia z nim związane w bardzo kompleksowym ujęciu. Uczestnicy prowadzonych przez nią szkoleń i warsztatów często zaznaczają, że nawet najbardziej zawiłe kwestie przedstawia w przystępny i interesujący sposób.
Warsztaty dedykowane są osobom chcącym rozwijać swoje umiejętności i mocno zainteresowanym – wszystkie zagadnienia będą omawiane szczegółowo. Nie są jednak przeznaczone wyłącznie dla osób zaawansowanych – każdy temat będzie przedstawiony od podstaw.
Warsztaty będą odbywać się Winnicy Sztukówka, 38-130 Glinik Średni 153.
Program cyklu:
Fizjologia smaku, czyli jak degustujemy
4 grudnia 2021, godzina 10;00
czas trwania warsztatów: 4h
koszt udziału: 170 zł
Najważniejsze zagadnienia warsztatów:
- specyfika ludzkich zmysłów w kontekście percepcji wina i jedzenia
- odbieranie bodźców oraz ich przetwarzanie przez układ nerwowy
- znaczenie psychiki w percepcji i funkcjonowaniu zmysłów
- zmysł węchu => aromaty wina, specyfika substancji lotnych
- zmysł smaku => smaki wina
- zmysł wzroku i dotyku => kolor, wygląd i „tekstura” wina
- wzrokowa, węchowa i smakowa percepcja wina
- odbieranie smaków i aromatów
- rozpoznawanie smaków i aromatów
- zapamiętywanie smaków i aromatów
- czynniki wpływające na ludzką percepcję (wewnętrzne i zewnętrzne)
- uczenie się i ćwiczenie percepcji
- optymalne warunki degustacji
Chemia wina, czyli co pijemy
15 stycznia 2022, godzina 10:00
czas trwania warsztatów: 6h
koszt udziału: 210 zł
Najważniejsze zagadnienia warsztatów:
- czym jest wino - aspekt historyczny, kulturowy i fizyczny
- wino jako roztwór chemiczny
- najważniejsze związki chemiczne w winie (ze szczególnym uwzględnieniem substancji lotnych)
- podział/rodzaje win – aspekt produkcyjny i sensoryczny
- specyfika winorośli i jej owoców
- smaki i aromaty w winie w ujęciu systematycznym (wg. specyfiki sensorycznej oraz wg. genezy)
- „wady” wina i inne nieprzyjemności degustacyjne
- powstawanie smaków i aromatów win – aspekt uprawowy
- powstawanie smaków i aromatów win – aspekt winifikacyjny
- znaczenie drewna (beczka, klepka, wióry, dodatek tanin)
- dynamika chemiczna „dojrzewania wina”
- wpływ wina na fizjologię i zdrowie człowieka
Degustacja i ocena wina
Foodpairing - pełnia przyjemności
12 lutego 2022
czas trwania warsztatów: 3h + 3h
koszt udziału: 240 zł
Najważniejsze zagadnienia warsztatów:
- podstawowe zasady serwowania oraz przechowywania i transportu wina
- przygotowanie miejsca i akcesoria do degustacji wina
- temperatura serwowania wina, kieliszki, dodatkowe elementy techniczne
- degustacja wina – ocena wyglądu, zapachu i smaku
- czynniki wpływające na percepcje i ocenę wina
- techniki degustacyjne
- złożoność smaków i aromatów wina
- elementy składające się na odbiór i jakość wina (kwasowość, odczucie słodyczy, zawartość alkoholu, gorzkość, cierpkość, dwutlenek węgla, cielistość, długość, balans, dojrzałość)
- sens degustacji i oceny wina
- znaczenie konkursów winiarskich
- oceny, rankingi, krytyka winiarska
- mówienie i pisanie o winie
- stosunek jakości wina do jego ceny
- historia jedzenia i picia (kontekst sensoryczny i kulturowy)
- tradycja łączenia wina i jedzenia
- specyfika percepcji smaków i aromatów
- właściwości fizyczne i chemiczne wina oraz produktów spożywczych (ciężar, intensywność, tekstura/struktura, aromaty)
- podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem
- wino w kuchni
- wyjątki od reguł i eksperymenty
- sensoryczne pewniaki i sprawdzone sposoby na maksimum przyjemności degustacyjnej
- naczynia, rekwizyty, okoliczności i kontekst niematerialny jako istotne elementy przyjemności degustacyjnej
Lokalne z regionalnym – polskie wina i polskie jedzenie
19 marca 2022
czas trwania warsztatów: 4h
koszt udziału: 180 zł
Najważniejsze zagadnienia warsztatów:
- historia polskiej kuchni i kontekst historyczny naszej kultury kulinarnej
- historia polskiego winiarstwa
- regionalizacja kulinarna Polski - specyfika kuchni lokalnych i najciekawsze produkty tradycyjne
- tworzące się regiony winiarskie
- polskie wina i polskie potrawy – jak do siebie pasują
- łączenie polskiego jedzenia i polskiego wina
- tworzenie dobrych połączeń winiarsko - kulinarnych „w sąsiedztwie”
- specyfika stylistyczna win produkowanych z najczęściej uprawianych w Polsce szczepów/odmian winorośli oraz ich potencjał w połączeniach kulinarnych.
Każdy temat będzie prezentowany w formie teoria + praktyka.
W czasie szkoleń organizatorzy zapewniają akcesoria edukacyjne oraz produkty spożywcze do ćwiczeń/degustacji, w tym wina (różne zestawy do różnych tematów).
Dodatkowo uczestnicy otrzymają specjalnie przygotowane materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej.
Kontakt:
Barbara Szczęch – Nasiadka
mail: basia@sztukowka.pl, telefon: 791 870 831
Katarzyna Korzeń
mail: enoportal@gmail.com, telefon: 513 025 972