.
aktualnosc obraz

Warsztaty eno-sensoryczne ZMYSŁY I WINO

2023-10-09

Aby w pełni cieszyć się winem, warto je bliżej poznać!



 

Dom Charbielin i Akademia EnoRozwoju zapraszają na serię jedynych w swoim rodzaju warsztatów, które wszechstronnie i szczegółowo przybliżają wszystkie najważniejsze zagadnienia niezbędne do świadomej degustacji wina.

Spotkania systematycznie i stopniowo wprowadzą Was w poszczególne aspekty związane z percepcją smaków i aromatów, chemią wina, specyfiką jego powstawania i postrzegania oraz wiele innych ważnych tematów. Wyróżnikiem warsztatów jest akcent położony na wino polskie oraz na łączenie go z naszą rodzimą kuchnią. 

 

DLA KOGO?

Warsztaty przeznaczone są zarówno dla osób zajmujących się winem profesjonalnie, jak i winnych entuzjastów chcących poszerzać umiejętności degustacyjne i wzbogacać swoją wiedzę.

Każde spotkanie to doskonałe proporcje teorii oraz ćwiczeń i praktycznych przykładów. Optymalny zakres wiedzy gwarantuje uczestnictwo we wszystkich częściach cyklu, ale można też uczestniczyć tylko w wybranych spotkaniach. Warsztaty prowadzone są z wykorzystaniem wyłącznie win polskich  oraz produktów lokalnych i potraw przygotowanych na ich bazie.

 

PROGRAM WARSZTATÓW:


 9 - 10.12: I Fizjologia smaku, czyli jak degustujemy

                      II Chemia wina, czyli co pijemy


 16 - 17.12: III Degustacja i ocena wina

                         IV Food and wine pairing

                         V Lokalne z regionalnym – polskie wina i potrawy

 

Podczas spotkania odbywają się zajęcia teoretyczne – wykład z prezentacją multimedialną, ćwiczenia, w tym ćwiczenia degustacyjne (wino + produkty spożywcze) oraz dyskusja, dająca możliwość dodatkowego rozwinięcia prezentowanych zagadnień. W cenie oferujemy napoje ciepłe oraz wodę, a także wspólny lunch. 

Po spotkaniu wszyscy uczestnicy dostają materiały szkoleniowe - zestaw przyborów do ćwiczeń - oraz materiały teoretyczne w formie elektronicznej.

 

 

 

Szczegółowe opisy tematyki poszczególnych części warsztatów:

 

I Fizjologia smaku, czyli jak degustujemy

Poznanie specyfiki pracy zmysłów oraz najważniejszych zagadnień związanych z percepcją wina jest kluczowe dla jego zrozumienia. Degustacja to doświadczenie multisensoryczne. Biorą w nim udział wszystkie nasze zmysły, a odbierane przez nie bodźce zbiera, przetwarza i interpretuje ośrodkowy układ nerwowy. To złożony proces, ale główne zasady, którymi się rządzi wcale nie są przesadnie skomplikowane – zapoznanie się z nimi kolejno, krok po kroku pozwoli Wam je zrozumieć.

Najważniejsze tematy warsztatów:

- funkcjonowanie i rola poszczególnych zmysłów w degustacji wina (i jedzenia); węch, smak, wzrok, dotyk, słuch

- degustacja wina jako doznanie multisensoryczne

- specyfika ludzkich zmysłów w kontekście percepcji wina i jedzenia

- odbieranie bodźców oraz ich przetwarzanie przez układ nerwowy

- znaczenie psychiki w percepcji i funkcjonowaniu zmysłów

- postrzeganie smaków i aromatów

- rozpoznawanie smaków i aromatów

- zapamiętywanie smaków i aromatów

- czynniki wpływające na ludzką percepcję (wewnętrzne i zewnętrzne)

- uczenie się i ćwiczenie percepcji

- optymalne warunki degustacji

czas trwania warsztatów: 6h

 

II Chemia wina, czyli co pijemy

Wino to napój jedyny w swoim rodzaju – roztwór chemiczny o specyficznej genezie i wyjątkowym kontekście kulturowym. Dobre zrozumienie wina wymaga spojrzenia na nie wielowymiarowo i przyjrzenia się mu z różnych stron. Poznacie wszystkie najważniejsze zagadnienia i zależności między nimi. Kwintesencję wina – jego zapach i smak, determinują określone substancje chemiczne i fizyczne zależności między nimi. Wszystko to ma swój początek w winnicy, ewoluuje podczas winifikacji i zmienia się w procesie dojrzewania wina, a samo wino postrzegamy nie tylko naszymi zmysłami, ale odbieramy je zawsze w jakimś kontekście, który buduje jego prezentacja oraz nasza wiedza i doświadczenie. To wszystko jest dość złożone, ale wcale nie skomplikowane.

Najważniejsze tematy warsztatów:

- czym jest wino - aspekt historyczny, kulturowy i fizyczny

- wino jako roztwór chemiczny

- najważniejsze związki chemiczne w winie (ze szczególnym uwzględnieniem substancji lotnych)

- podział/rodzaje win – aspekt produkcyjny i sensoryczny

- specyfika winorośli i jej owoców

- smaki i aromaty w winie w ujęciu systematycznym (wg. specyfiki sensorycznej oraz wg. genezy)

- „wady” wina i inne nieprzyjemności degustacyjne

- powstawanie smaków i aromatów win – aspekt uprawowy

- powstawanie smaków i aromatów win – aspekt winifikacyjny

- znaczenie drewna (beczka, klepka, wióry, dodatek tanin)

- dynamika chemiczna „dojrzewania wina”

- wpływ wina na fizjologię i zdrowie człowieka

czas trwania warsztatów: 6h

 

III Degustacja i ocena wina

Z jednej strony wino jest tak złożonym i wielowymiarowym tworem, że trudno zmieścić je w sztywne ramy i metodycznie opisać, z drugiej niezbędne wydaje się być ustalenie jakichś kryteriów jego klasyfikacji i oceny. Profesjonalna degustacja i ocena wina to trudna sztuka. W tej części warsztatów poznacie teoretyczne zasady, które ją określają oraz jej praktyczne znaczenie i zastosowania.

Najważniejsze tematy warsztatów:

- podstawowe zasady serwowania oraz przechowywania i transportu wina

- przygotowanie miejsca i akcesoria do degustacji wina

- temperatura serwowania wina, kieliszki, dodatkowe elementy techniczne

- degustacja wina – ocena wyglądu, zapachu i smaku

- czynniki wpływające na percepcje i ocenę wina

- techniki degustacyjne

- złożoność smaków i aromatów wina

- elementy składające się na odbiór i jakość wina (kwasowość, odczucie słodyczy, zawartość alkoholu, gorzkość, cierpkość, dwutlenek węgla - bąbelki, cielistość, długość, balans, dojrzałość)

- sens degustacji i oceny wina

- znaczenie konkursów winiarskich

- oceny, rankingi, krytyka winiarska

- mówienie i pisanie o winie

- stosunek jakości wina do jego ceny

czas trwania warsztatów: 2,5h

 

IV Food and wine pairing - pełnia przyjemności

Od dobrego wina leprze może być tylko dobre wino w połączeniu z dobrym jedzeniem. Tajniki łączenia wina i jedzenia mimo, że często tak się je przedstawia, nie są wiedzą tajemną. Opierają się na chemii i fizyce oraz na fizjologii zmysłów i specyfice percepcji aromatów i smaków. Połączenia idealne istnieją – warto ich szukać. Żadne z nich nie jest jednak uniwersalne, bo każdy z nas odbiera je trochę inaczej. Na warsztatach dowiecie się co, jak, z czym i (co najważniejsze) dlaczego.

Najważniejsze tematy warsztatów:

- historia jedzenia i picia (kontekst sensoryczny i kulturowy)

- tradycja łączenia wina i jedzenia

- specyfika percepcji smaków i aromatów

- właściwości fizyczne i chemiczne wina oraz produktów spożywczych (ciężar, intensywność, tekstura/struktura, aromaty)

- podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem

- wino w kuchni

- wyjątki od reguł i eksperymenty

- sensoryczne pewniaki i sprawdzone sposoby na maksimum przyjemności degustacyjnej

- naczynia, rekwizyty, okoliczności i kontekst niematerialny jako istotne elementy przyjemności degustacyjnej

czas trwania warsztatów: 3,5h

 

V Lokalne z regionalnym – polskie wina i potrawy

Jednym z kluczy łączenia wina z jedzeniem jest klucz geograficzny. W Polsce dopiero zaczynami budować kulturę winiarską. Polskie wino to stosunkowo nowy, różnorodny i  bardzo dynamicznie ewoluujący twór. Polska kuchnia charakteryzuje się ogromnym bogactwem smaków i aromatów, ma długą i bogatą historię. Połączenie tworzonych u nas win ze smakami i aromatami naszych rodzimych kulinariów to przygoda i wielka przyjemność. Na warsztatach poznacie specyfikę polskich win, historię i charakter polskiej kuchni, dostaniecie wskazówki teoretyczne jak łączyć rodzime smaki i aromaty oraz organoleptycznie poznacie przykłady typowych i zaskakujących połączeń.

Najważniejsze tematy warsztatów:

- historia polskiej kuchni i kontekst historyczny naszej kultury kulinarnej

- historia polskiego winiarstwa

- regionalizacja kulinarna Polski - specyfika kuchni lokalnych i najciekawsze produkty tradycyjne

- tworzące się regiony uprawy winorośli w Polsce i ich charakterystyka

- polskie wina i polskie potrawy – jak do siebie pasują

- łączenie polskiego jedzenia i polskiego wina

- tworzenie dobrych połączeń winiarsko - kulinarnych „w sąsiedztwie”

- specyfika stylistyczna win produkowanych z najczęściej uprawianych w Polsce szczepów/odmian winorośli oraz ich potencjał w połączeniach kulinarnych

czas trwania warsztatów: 5h

 

Warsztaty poprowadzi: dr inż. Katarzyna Korzeń.

Zajmuje się winem w unikatowy, wszechstronny sposób; od prowadzenia własnej winnicy i produkcji wina (uprawa winorośli i winifikacja), przez promocję i marketing oraz enoturystykę, po analizę sensoryczną wina i jego ocenę techniczną. Katarzyna zajmuje się między innymi takimi zagadnieniami jak: percepcja wina w ujęciu neuroenologicznym, specyfika wpływu chemii wina na jego odbiór sensoryczny, kontekst kulturowy i emocjonalny w percepcji wina oraz fizjologiczne i chemiczne podstawy łączenia wina z jedzeniem. Jest założycielką i redaktorką EnoPortalu – strony internetowej poświęconej polskiemu winu, winiarstwu i enoturystyce. W ramach Akademii EnoRozwoju edukuje oraz doradza producentom wina. Polskie winnice zna bardzo dobrze, a wino postrzega i przedstawia w jedyny w swoim rodzaju, niezwykle kompleksowy i wszechstronny sposób.

 

O MIEJSCU

Warsztaty odbywają się w miejscu absolutnie nieprzypadkowym. Dom Charbielin to jedno z najstaranniej zaplanowanych i najlepiej zorganizowanych przedsięwzięć winiarskich w naszym kraju. Nowoczesne wyposażenie winiarni i usprzętowienie winnicy łączy się tutaj z wiedzą, doświadczeniem, uważnością i dbałością o detale, które w winiarskiej sztuce są niezwykle ważne. Uczestnicy Warsztatów będą mieli niepowtarzalną okazję poznać Dom Charbielin i zobaczyć jak powstaje tam wino. Charbielin to miejsce, w którym wiele uwagi poświęca się budowaniu nowej tradycji i dobrej kultury winiarskiej. Jednym z najważniejszych elementów, które się z tym łączą jest edukacja.

 

KOSZT I REZERWACJE

Zapraszamy do zakupu pakietowy całego kursu (cena: 1000 pln) lub wybranego spotkania (cena: 300 pln). Rezerwacji i płatności prosimy dokonywać przez stronę internetową Domu Charbielin lub drogą mailową/telefoniczną:

 aleksandra.grocholska@domcharbielin.pl
 666 206 730

oraz przez formularz rezerwacyjny Domu Charbielin

 

 

JAK DOJECHAĆ?

Zapraszamy do Domu Charbielin.

  Jesteśmy w opolskim, w gminie Głuchołazy, u podnóża Biskupiej Kopy, najwyższego szczytu Gór Opawskich.
Nasz adres to:
Charbielin 91, 48-340 Charbielin.
Najwygodniej dojedziecie do nas samochodem. 

 

GDZIE SPAĆ?

Jeśli chcielibyście wybrać się na warsztaty z daleka i zastanawiacie się nad logistyką, podpowiadamy, że w sąsiedztwie Domu Charbielin znajduje się kilka miejsc noclegowych - zarówno agroturystyki, jak i hotele. Zapraszamy do kontaktu z zaprzyjaźnionymi miejscami:

 Gościniec Pod Bukiem https://www.gosciniec-podbukiem.com.pl/
 Aspen Prime https://www.aspenprime.pl/
 Zapomniany Zdrój https://zapomnianyzdroj.pl/

 

Impreza pod patronatem EnoPortalu.