.
aktualnosc obraz

WINO TYGODNIA – Riesling 2014 Pet-Nat, Winnice Wzgórz Trzebnickich

2020-11-06

Myślicie, że polskie Pet-Naty to wyłącznie lekkie i łatwe oranżadki do picia upalnym latem? Otóż nie. Są też dojrzałe, eleganckie i złożone wina zrobione w tym stylu, które z przyjemnością można pić o każdej porze roku.



Winnic Wzgórz Trzebnickich nie trzeba chyba nikomu rekomendować. Jeden z najlepszych producentów wina nie tylko w regionie dolnośląskim, ale również w skali całego kraju. Najwyższa jakość, stały poziom i odważne eksperymenty winiarskie.

 

Riesling 2014 Pet-Nat to dojrzałe, przepięknie zbudowane wino z ciągle świeżą kwasowością i mineralnym pazurem.

/Pet-Nat (od francuskiego pétillant-naturel) to wino „naturalnie musujące”, którego bąbelki powstają dzięki temu, że końcówka fermentacji alkoholowej przebiega w butelce./

 

Wino ma piękny, intensywny, miodowo – żółty kolor. Na zdjęciu jest klarowne, bo znajdujący się w butelce osad nie jest mglistą chmurą, którą burzliwie mącą szalone bąble. Osad jest ciężki i gruby, a bąbelki delikatne, więc w zależności od tego jak będziemy obchodzić się z butelką możemy uzyskać różny efekt „czystości” w kieliszku.

 

Aromaty, które wyewoluowały w tym winie przez lata dojrzewania na osadzie są bardzo intensywne. Dominują charakterystyczne dla dojrzałego rieslinga nuty naftowe. Towarzyszą im suszone owoce; morela, brzoskwinia i delikatne mango oraz skórka grejpfruta. Znajdziecie tam również dojrzałą morwę i przejrzałe, słodkie gruszki klapsy. Wszystko to uzupełnia suszony kwiat lipy i odrobina wanilii.

 

W ustach bardzo przyjemnie pobudzą Was delikatne, ale zdecydowane i dobrze wyczuwalne bąbelki.

Smaki dobrze korespondują z aromatami. Dominują nuty naftowe, które przyjemnie równoważy żywa, świeża kwasowość. Suszonym morelom, brzoskwiniom i cytrusom towarzyszy pieczone jabłko, suszone kwiaty lipy i czarnego bzu oraz szczypta wanilii. Wino ma solidną budowę i sporo mineralności. Pozostawia w ustach przyjemne, długie rieslingowe wspomnienie.

 

To wino bardzo dużo radości sprawi Wam pite solo. Możecie łączyć je z jedzeniem, które udźwignie jego złożoność i specyficzną strukturę… makaronami z tłustymi sosami, risotto z sosem śmietanowo - grzybowym, pesto pietruszkowym, tłustymi rybami, ale również z konkretniejszymi mięsami jeśli będą odpowiednio przygotowane i przyprawione.