2023-08-22
Moc atrakcji i rekordowa liczba wystawców.
Tegoroczne Dni Wina to prawdziwy ogrom atrakcji. Do tego rekordowa liczba wystawców winiarskich z całej Polski.
Oto chronologiczne zestawienie tego co będzie działo się na Jasielskim Rynku i nie tylko:
PIĄTEK:
10:00 - Dzień Otwartych Winnic
Wycieczka I
Odwiedzi Winnicę Sztukówka, Winnicę Vetus, Winnicę Stawczana Góra i Winnicę Wiarus.
Wycieczka II
Odwiedzi Winnicę Dwie Granice, Winnicę Vanellus, Winnicę Samboria oraz Winnicę Widokową.
W każdej winnicy przewidziana jest degustacja co najmniej 3 win i regionalnych przekąsek a w ostatnich punktach obu wycieczek degustacja oraz ciepły posiłek.
Po winnicach będziecie podróżować specjalnymi enobusami. Waszymi przewodniczkami będą: Tatiana Mucha z Winnicomanii i Katarzyna Korzeń z EnoPortalu i Akademii EnoRozwoju.
19:00 - Kolacja degustacyjna „Podkarpacie na dobry wieczór” (prowadzenie: Maciej Nowicki, Ferment i Winicjatywa
Choć na zbliżających się Międzynarodowych Dniach Wina spotkać będzie można winiarzy z całego kraju, będąc w Jaśle warto przyjrzeć się tym najbardziej lokalnym, stanowiących o sile Jasielskiego Stowarzyszenia Winiarzy i Szlaku Winnego. Dlatego w ramach klasycznego biforka zapraszamy na wyjątkową degustację siedmiu win i towarzyszących im, przygotowanych specjalnie przez Salon Win w Jaśle, degustacyjnych przekąsek. Całość poprowadzi Maciej Nowicki, krytyk winiarski, dziennikarz pisma o winie Ferment i portalu Winicjatywa.
SOBOTA:
7:20 - Pociąg „Koleją winne klimaty” relacji Kraków Główny – Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle - Kraków Główny
Każdy z pasażerów otrzyma zestaw powitalny (w tym voucher na żurek) a podczas podróży będziecie mogli degustować wina z X Konkursu Polskich Wina w Jaśle oraz przysmaków od naszych sponsorów: Ser Jest Ser oraz OlaOle pierniki i słodycze. O Wasze nawodnienie zadba Domowy Niezbędnik.
Planowy przyjazd do Jasła to godzina 10:05. Prosto z peronu, na spacer w kierunku Międzynarodowych Dni Wina zabierze Was przewodnik z Muzeum Regionalnego w Jaśle. Na rynku czekał będzie na Was prawdziwy, podkarpacki żurek.
Powrót pociągu zaplanowany jest ok. godziny 19:29 z Dworca w Jaśle (w Krakowie 22:43). A w międzyczasie na jasielskim rynku czekać będzie na Was 45 stoisk winiarskich z całej Polski, Jarmark Produktów Regionalnych oraz Warsztaty Degustacyjne (więcej informacji już wkrótce, ale uprzedzając pytania - zdążycie na warsztaty).
10:00 – 23:00 – Ogrody Winne
Na jasielskim Rynku będą na Was czekać:
Winnica Alabaster, podkarpackie
Winnica Amelie, podkarpackie
Winnica Arbor, podkarpackie
Winnica Aris, lubuskie
Bugara \ Winnica Częstochowa, śląskie
Winnica Chodorowa, małopolskie
Winnica Chronów, małopolskie
Dom Charbielin, opolskie
Winnica Dwie Granice, podkarpackie
Folwark Pszczew, lubuskie
Winnica Fredrówka, podkarpackie
Winnica Gala, podkarpackie
Winnica Goja, małopolskie
Winnica Golesz, podkarpackie
Winnica Janowice, małopolskie
Winnica Jaworowo, wielkopolskie
Winnica Kędrów, świętokrzyskie
Winnica Kosmos, małopolskie
Winnica Margaret, lubuskie
Winnica Melancholia, podkarpackie
Winnica Michel, podkarpackie
Winnicą Nad Prądnikiem, małopolskie
Winnica Na Rozdrożu, świętokrzyskie
Winnica Nobilis, świętokrzyskie
Winnica Notabene, podkarpackie
Piwnice Antoniego - małopolska winnica
Winnica Płochockich, świętokrzyskie
Winnica Pusz, podkarpackie
Podkarpacka Manufaktura Win, podkarpackie
Przeworskie Winnice, podkarpackie
Winnica Słowianki, podkarpackie
Winnica Sztukówka, podkarpackie
Winnica Vanellus, podkarpackie
Winnicą Vetus, podkarpackie
Winnica Wiarus, podkarpackie
Winnica Witaj Słońce, łódzkie
Winnica Zawadka, małopolskie
Winnica Żak, podkarpackie
Biawa, importer win europejskich
Nové Vinařství, Czechy
Salon Win Karpackich, mporter win karpackich
Wina Sadowski, importer win bułgarskich
Winiarnia "Lippóczy Pince" Sztyler i Hegedűs, Węgry
Magyar Borhaz, Węgry
Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis
WYSTAWCY NIEWINIARSCY
Miasto Jasło
Województwo Podkarpackie
Browar Dukla
Cebula Tomasz - oscypki, moskole
Cydrownia Zywer
Domowe pierogi i specjały
Ekomiody i Pasieka Morawskich
GAWOR Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja
Hodowla Bażanta - bigos myśliwski, zupy
Koryciński Serwus - tureckie specjały
OlaOle - pierniki, makaroniki, słodycze
Oliwny Zakątek - produkty greckie
Pierożki Babci Władzi - pierogi, gołąbki, krokiety, itp.
Andrzej Putyra - chleb, oscypki, przyprawy
Ekologiczne tradycyjne sery od Maziejuków - sery kozie
Ser Jest Ser - sery farmerskie
Serownia Podłazy - sery krowie
Smak Natury - oleje
Taygetos Virgin - oliwa
Trybuszon – wydawnictwo
Dodatkowo:
11:00 – Warsztaty „Polska vs. reszta świata” - prowadzenie: Tomasz Kolecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
Bardzo lubiany przez wszystkich, budzący wiele emocji pojedynek win polskich i zagranicznych. Arbitrem w tym meczu będzie zgromadzona publiczność a moderatorem jak zwykle: Tomasz Kolecki. Osobiście wybierze on najlepsze polskie etykiety, które uczestnicy warsztatów będą porównywać ze zbliżonymi do nich stylistycznie odpowiednikami, pochodzącymi z tradycyjnych regionów winiarskich. Degustacja oczywiście będzie odbywać się „w ciemno”.
Poprzednie edycje "Polska vs. reszta świata" pokazały, że po obu stronach mogą pojawiać się całkiem nieźli zawodnicy, a wynik pojedynku może bardzo zaskoczyć. Kto wygra w tym roku? Koniecznie przyjdźcie sprawdzić.
13:00 Warsztaty „Polska niekonwencjonalna” - prowadzenie: Jan Knąber, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich
Podczas warsztatów omówimy różnice pomiędzy winami konwencjonalnymi, a tak zwaną „nową falą”. Co czyni wino klasycznym, a co nieszablonowym? Jakie elementy uprawy i produkcji wpływają na rzeczywiste różnice w smaku? Co do tego maja certyfikacje winiarskie w kontekście ekologicznym? Czego oczekuje nowe pokolenie miłośników wina? Jak na tym tle wypada Polska względem innych krajów?
Na te i wiele innych pytań Janek postara się odpowiedzieć podczas warsztatów, w oparciu o degustacje pięciu medalowych win. Wierzymy, że ten niezwykle aktualny temat zachęci uczestników do dyskusji i wymiany spostrzeżeń.
17:00 – Warsztaty „Śladami książki “Polskie wino. Ludzie, miejsca, historie”” - prowadzenie: Katarzyna Korzeń, EnoPortal i Akademia EnoRozwoju
Znacie książkę „Polskie wino. Ludzie. Miejsca. Historie.”?
- Jeśli nie znacie, to macie najlepszą możliwą – degustacyjną, sposobność żeby ją poznać. Możecie spotkać autorkę i dosłownie zasmakować różnych historii… w kieliszku.
- Jeśli znacie, to nie trzeba Was przekonywać, że szykuje się bardzo przyjemne spotkanie – trochę edukacyjne, trochę rozrywkowe i na pewno bardzo interesujące.
Katarzyna Korzeń, autorka książki, polskim winem zajmuje się od lat. Wielokrotnie zabierała Was już w najróżniejsze degustacyjne podróże. Zna winnice, winiarzy i nie jedną winną historię. Spisała te najciekawsze i najsmaczniejsze, bo smakowaniem zajmuje się zawodowo. W każdym rozdziale pełno jest smaków, aromatów i emocji. Dokładnie tego możecie spodziewać się na warsztatach.
Spróbujecie specjalnie przygotowanego zestawu win, z opisanych w książce miejsc, które wyszły spod ręki bohaterów poszczególnych rozdziałów. Będzie wiele winnych i nie tylko winnych historii. Również te, które nie zmieściły się w książce.
NIEDZIELA:
10:00 – 23:00 – Ogrody Winne
Na jasielskim Rynku będą na Was czekać wymienieni wyżej wystawcy.
Dodatkowo:
11:00 Warsztaty „Różowe abecadło, czyli rosé po polsku” - prowadzenie: Justyna Korn-Suchocka, Czas Wina
Podczas degustacji spróbujemy rozstrzygnąć:
- skąd biorą się wina różowe?
- gdzie ich szukać w świecie i w Polsce?
- czy wina różowe nadają się do jedzenia?
- dlaczego należy sięgać po róż bez wstydu?
13:00 – Warsztaty „Ser i wino - idealne małżeństwo” - prowadzenie - Promotor Kulinarny Bartosz Wilczyński
W programie naszej degustacji:
* Czym się sery farmerskie różnią od serów przemysłowych?
* Czy robimy w Polsce dobre sery?
* Czym pachnie ser i dlaczego kochamy to co pachnie inaczej?
* Jak połączyć wino i ser?
* Musujące, białe czy czerwone wino i sery z pleśnią czy może serowe bomby aromatyczne? Stwórz swój idealny zestaw!
Spróbujemy polskich win i połączymy je ze świetnymi, lokalnymi serami farmerskimi – będą świeże sery pięknie pachnące łąką i świeżym mlekiem i te długodojrzewające - mocne i intensywnie aromatyczne. A do niespodzianki – serowe osobliwości przygotowane przez Bartosza Wilczyńskiego. Odważne, odjechane, oczarowujące, straszne i łagodne.
Będziemy razem próbować, degustować, dyskutować i komponować swoje ulubione pary WINO-SER. W degustacji 6 win + 6 serów i niespodzianki.
Do zobaczenia w Jaśle!