.
aktualnosc obraz

XVII Międzynarodowe Dni Wina

2023-08-22

Moc atrakcji i rekordowa liczba wystawców.



 

Tegoroczne Dni Wina to prawdziwy ogrom atrakcji. Do tego rekordowa liczba wystawców winiarskich z całej Polski.

 

Oto chronologiczne zestawienie tego co będzie działo się na Jasielskim Rynku i nie tylko:

 

PIĄTEK:

 

10:00 - Dzień Otwartych Winnic

Wycieczka I

Odwiedzi Winnicę Sztukówka, Winnicę Vetus, Winnicę Stawczana Góra i Winnicę Wiarus.

Wycieczka II

Odwiedzi Winnicę Dwie Granice, Winnicę Vanellus, Winnicę Samboria oraz Winnicę Widokową.

W każdej winnicy przewidziana jest degustacja co najmniej 3 win i regionalnych przekąsek a w ostatnich punktach obu wycieczek degustacja oraz ciepły posiłek.

Po winnicach będziecie podróżować specjalnymi enobusami. Waszymi przewodniczkami będą: Tatiana Mucha z Winnicomanii i Katarzyna Korzeń z EnoPortalu i Akademii EnoRozwoju.

Bilety w cenie 250 zł

 

 

19:00 - Kolacja degustacyjna „Podkarpacie na dobry wieczór” (prowadzenie: Maciej Nowicki, Ferment i Winicjatywa

Choć na zbliżających się Międzynarodowych Dniach Wina spotkać będzie można winiarzy z całego kraju, będąc w Jaśle warto przyjrzeć się tym najbardziej lokalnym, stanowiących o sile Jasielskiego Stowarzyszenia Winiarzy i Szlaku Winnego. Dlatego w ramach klasycznego biforka zapraszamy na wyjątkową degustację siedmiu win i towarzyszących im, przygotowanych specjalnie przez Salon Win w Jaśle, degustacyjnych przekąsek. Całość poprowadzi Maciej Nowicki, krytyk winiarski, dziennikarz pisma o winie Ferment i portalu Winicjatywa.

Bilety  w cenie 250 zł

 

 

SOBOTA:

 

7:20 - Pociąg „Koleją winne klimaty” relacji Kraków Główny – Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle - Kraków Główny

Każdy z pasażerów otrzyma zestaw powitalny (w tym voucher na żurek) a podczas podróży będziecie mogli degustować wina z X Konkursu Polskich Wina w Jaśle oraz przysmaków od naszych sponsorów: Ser Jest Ser oraz OlaOle pierniki i słodycze. O Wasze nawodnienie zadba Domowy Niezbędnik.

Planowy przyjazd do Jasła to godzina 10:05. Prosto z peronu, na spacer w kierunku Międzynarodowych Dni Wina zabierze Was przewodnik z Muzeum Regionalnego w Jaśle. Na rynku czekał będzie na Was prawdziwy, podkarpacki żurek.

Powrót pociągu zaplanowany jest ok. godziny 19:29 z Dworca w Jaśle (w Krakowie 22:43). A w międzyczasie na jasielskim rynku czekać będzie na Was 45 stoisk winiarskich z całej Polski, Jarmark Produktów Regionalnych oraz Warsztaty Degustacyjne (więcej informacji już wkrótce, ale uprzedzając pytania - zdążycie na warsztaty).

Bilety w cenie 199 zł 

 

 

10:00 – 23:00 – Ogrody Winne

Na jasielskim Rynku będą na Was czekać:

Winnica Alabaster, podkarpackie

Winnica Amelie, podkarpackie

Winnica Arbor, podkarpackie

Winnica Aris, lubuskie

Bugara \ Winnica Częstochowa, śląskie

Winnica Chodorowa, małopolskie

Winnica Chronów, małopolskie

Dom Charbielin, opolskie

Winnica Dwie Granice, podkarpackie

Folwark Pszczew, lubuskie

Winnica Fredrówka, podkarpackie

Winnica Gala, podkarpackie

Winnica Goja, małopolskie

Winnica Golesz, podkarpackie

Winnica Janowice, małopolskie

Winnica Jaworowo, wielkopolskie

Winnica Kędrów, świętokrzyskie

Winnica Kosmos, małopolskie

Winnica Margaret, lubuskie

Winnica Melancholia, podkarpackie

Winnica Michel, podkarpackie

Winnicą Nad Prądnikiem, małopolskie

Winnica Na Rozdrożu, świętokrzyskie

Winnica Nobilis, świętokrzyskie

Winnica Notabene, podkarpackie

Piwnice Antoniego - małopolska winnica

Winnica Płochockich, świętokrzyskie

Winnica Pusz, podkarpackie

Podkarpacka Manufaktura Win, podkarpackie

Przeworskie Winnice, podkarpackie

Winnica Słowianki, podkarpackie

Winnica Sztukówka, podkarpackie

Winnica Vanellus, podkarpackie

Winnicą Vetus, podkarpackie

Winnica Wiarus, podkarpackie

Winnica Witaj Słońce, łódzkie

Winnica Zawadka, małopolskie

Winnica Żak, podkarpackie

Biawa, importer win europejskich

Nové Vinařství, Czechy

Salon Win Karpackich, mporter win karpackich

Wina Sadowski, importer win bułgarskich

Winiarnia "Lippóczy Pince" Sztyler i Hegedűs, Węgry

Magyar Borhaz, Węgry

Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis

 

WYSTAWCY NIEWINIARSCY

Miasto Jasło

Województwo Podkarpackie

Browar Dukla

Cebula Tomasz - oscypki, moskole

Cydrownia Zywer

Domowe pierogi i specjały

Ekomiody i Pasieka Morawskich

GAWOR Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja

Hodowla Bażanta - bigos myśliwski, zupy

Koryciński Serwus - tureckie specjały

OlaOle - pierniki, makaroniki, słodycze

Oliwny Zakątek - produkty greckie

Pierożki Babci Władzi - pierogi, gołąbki, krokiety, itp.

Andrzej Putyra - chleb, oscypki, przyprawy

Ekologiczne tradycyjne sery od Maziejuków - sery kozie

Ser Jest Ser - sery farmerskie

Serownia Podłazy - sery krowie

Smak Natury - oleje

Taygetos Virgin - oliwa

Trybuszon – wydawnictwo

 

Dodatkowo:

 

11:00 – Warsztaty „Polska vs. reszta świata” - prowadzenie: Tomasz Kolecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Bardzo lubiany przez wszystkich, budzący wiele emocji pojedynek win polskich i zagranicznych. Arbitrem w tym meczu będzie zgromadzona publiczność a moderatorem jak zwykle: Tomasz Kolecki. Osobiście wybierze on najlepsze polskie etykiety, które uczestnicy warsztatów będą porównywać ze zbliżonymi do nich stylistycznie odpowiednikami, pochodzącymi z tradycyjnych regionów winiarskich. Degustacja oczywiście będzie odbywać się „w ciemno”.

Poprzednie edycje "Polska vs. reszta świata" pokazały, że po obu stronach mogą pojawiać się całkiem nieźli zawodnicy, a wynik pojedynku może bardzo zaskoczyć. Kto wygra w tym roku? Koniecznie przyjdźcie sprawdzić.

Bilety w cenie 95 zł

 

 

13:00 Warsztaty „Polska niekonwencjonalna” - prowadzenie: Jan Knąber, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich

Podczas warsztatów omówimy różnice pomiędzy winami konwencjonalnymi, a tak zwaną „nową falą”. Co czyni wino klasycznym, a co nieszablonowym? Jakie elementy uprawy i produkcji wpływają na rzeczywiste różnice w smaku? Co do tego maja certyfikacje winiarskie w kontekście ekologicznym? Czego oczekuje nowe pokolenie miłośników wina? Jak na tym tle wypada Polska względem innych krajów?

Na te i wiele innych pytań Janek postara się odpowiedzieć podczas warsztatów, w oparciu o degustacje pięciu medalowych win. Wierzymy, że ten niezwykle aktualny temat zachęci uczestników do dyskusji i wymiany spostrzeżeń.

Bilety w cenie 95 zł

 

17:00 – Warsztaty „Śladami książki “Polskie wino. Ludzie, miejsca, historie”” - prowadzenie: Katarzyna Korzeń, EnoPortal i Akademia EnoRozwoju

Znacie książkę „Polskie wino. Ludzie. Miejsca. Historie.”?

- Jeśli nie znacie, to macie najlepszą możliwą – degustacyjną, sposobność żeby ją poznać. Możecie spotkać autorkę i dosłownie zasmakować różnych historii… w kieliszku.

- Jeśli znacie, to nie trzeba Was przekonywać, że szykuje się bardzo przyjemne spotkanie – trochę edukacyjne, trochę rozrywkowe i na pewno bardzo interesujące.

Katarzyna Korzeń, autorka książki, polskim winem zajmuje się od lat. Wielokrotnie zabierała Was już w najróżniejsze degustacyjne podróże. Zna winnice, winiarzy i nie jedną winną historię. Spisała te najciekawsze i najsmaczniejsze, bo smakowaniem zajmuje się zawodowo. W każdym rozdziale pełno jest smaków, aromatów i emocji. Dokładnie tego możecie spodziewać się na warsztatach.

Spróbujecie specjalnie przygotowanego zestawu win, z opisanych w książce miejsc, które wyszły spod ręki bohaterów poszczególnych rozdziałów. Będzie wiele winnych i nie tylko winnych historii. Również te, które nie zmieściły się w książce.

Bilety w cenie 95 zł

 

 

 

NIEDZIELA:

 

10:00 – 23:00 – Ogrody Winne

Na jasielskim Rynku będą na Was czekać wymienieni wyżej wystawcy.

 

Dodatkowo:

 

11:00 Warsztaty „Różowe abecadło, czyli rosé po polsku” - prowadzenie: Justyna Korn-Suchocka, Czas Wina

Podczas degustacji spróbujemy rozstrzygnąć:

- skąd biorą się wina różowe?

- gdzie ich szukać w świecie i w Polsce?

- czy wina różowe nadają się do jedzenia?

- dlaczego należy sięgać po róż bez wstydu?

Bilety w cenie 95 zł

 

 

13:00 – Warsztaty „Ser i wino - idealne małżeństwo” - prowadzenie - Promotor Kulinarny Bartosz Wilczyński

W programie naszej degustacji:

* Czym się sery farmerskie różnią od serów przemysłowych?

* Czy robimy w Polsce dobre sery?

* Czym pachnie ser i dlaczego kochamy to co pachnie inaczej?

* Jak połączyć wino i ser?

* Musujące, białe czy czerwone wino i sery z pleśnią czy może serowe bomby aromatyczne? Stwórz swój idealny zestaw!

Spróbujemy polskich win i połączymy je ze świetnymi, lokalnymi serami farmerskimi – będą świeże sery pięknie pachnące łąką i świeżym mlekiem i te długodojrzewające - mocne i intensywnie aromatyczne. A do niespodzianki – serowe osobliwości przygotowane przez Bartosza Wilczyńskiego. Odważne, odjechane, oczarowujące, straszne i łagodne.

Będziemy razem próbować, degustować, dyskutować i komponować swoje ulubione pary WINO-SER. W degustacji 6 win + 6 serów i niespodzianki.

Bilety w cenie 95 zł

 

 

 

Do zobaczenia w Jaśle!