.
aktualnosc obraz

ZASMAKUJ W POLSKIM WINIE – Dom Charbielin

2023-07-17

To jedno z tych miejsc, gdzie w optymalny sposób łączą się pierwiastki romantyczne - pasja tworzenia i miłość do wina, z rozważnym podejściem do winiarskiego biznesu.



27-hektarowa winnica, nowoczesna, świetnie wyposażona przetwórnia, imponujący park maszynowy oraz zespół specjalistów pracujących na jakość powstających tam win, to tylko niektóre elementy definiujące Dom Charbielin. To jedno z największych przedsięwzięć winiarskich w Polsce. Właściciele mają bardzo ciekawe, szeroko zakrojone plany rozwoju – o szczegółach możecie przeczytać TUTAJ.

 

 

Dom Charbielin to jedno z tych miejsc, gdzie w optymalny sposób łączą się pierwiastki romantyczne - pasja tworzenia i miłość do wina, z rozważnym podejściem do winiarskiego biznesu. Przedsięwzięcie jest dobrze przemyślane i konsekwentnie realizowane. Poszczególne plany wprowadza się w życie etapowo.

Najmocniejszą stroną charbielińskiego przedsięwzięcia są ludzie. Na sukces Domu pracuje zespół świetnych specjalistów; w winnicy, w przetwórni, w biurze, w kontaktach z klientami i gośćmi. Dom Charbielin to spółdzielnia, czasem parafrazowana na „współdzielnię”, co bardzo dobrze oddaje charakter panującej tam atmosfery. Profesjonalizm i współpraca przynoszą bardzo dobre efekty.

 

 

Główną odmianą uprawianą w winnicy Domu Charbielin jest souvignier gris. Daje ona bardzo dużo możliwości winifikacyjnych. Producent stawia głównie na biele. Istotną część oferty będą stanowić również wina musujące. Pozostałe uprawiane odmiany to: chardonnay, johanniter, muscaris, solaris, riesling, pinot noir, cabernet cortis i sankt laurent. Opisywane poniżej wina to pierwsze trzy etykiety z Charbielina, które trafiły na rynek. Czerwienie potrzebują więcej czasu.

Dom Charbielin niedługo w pełni otworzy się na gości. Enoturystom będzie oferował nie tylko wino i winniczne atrakcje, będzie również ciekawa oferta edukacyjna i przyjemności winno-kulinarne.

 

 

 

MUSCARIS 2022

Wino o średnio intensywnej jasno żółtej barwie, o słomkowym odcieniu. Czyste i klarowne, o średniej gęstości i podwyższonej lepkości.

Pachnie intensywnie; muszkatowo, egzotycznymi owocami (marakuja, liczi), brzoskwiniami, gruszkami, białymi kwiatami (akacja, jaśmin) z delikatnym niuansem przywodzącym na myśl wanilię.

Smakuje średnio intensywnie; muszkatowo, brzoskwiniami, liczi, morwą, odrobiną wanilii i przyjemnie słonawą, mineralną końcówką z nutami ziołowymi.  

Charakteryzuje je wysoka kwasowość i delikatna cielistość. Jest dobrze zbalansowane.

Wino intensywne aromatycznie, a przy tym świeże i orzeźwiające.

Przyjemna kwasowość i wysoka aromatyczność tego wina czyni z niego dobry aperitif. Sprawdzi się również w połączeniu z wieloma potrawami; z owocami morza i średnio tłustymi rybami, niezbyt pikantnymi daniami kuchni azjatyckiej oraz średnio pikantnymi kozimi serami dojrzewającymi. Warto spróbować go także z pierogami z delikatnym farszem rybnym, pstrągiem z grilla, czy jęczmiennym kaszotto z borowikami i odrobiną majeranku (oczywiście przygotowanym z dodatkiem tego samego wina).

Wino fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

 

 

 

SOUVIGNIER GRIS 2022

Wino o dość intensywnej jasno żółtej barwie, o słoneczno-cytrynowym odcieniu. Czyste i klarowne, o podwyższonej gęstości i lepkości.

Pachnie średnio intensywnie; jabłkami, gruszkami, nutami owoców egzotycznych i kwiatów oraz mieszanką słodkich orientalnych przypraw. Przywodzi na myśl konfiturę z rokitnika, marmoladę z cytrusów i odrobiną aromatów trawiasto - ziołowych.

Smakuje średnio intensywnie; jabłkami, gruszkami, żółtymi śliwkami oraz odrobiną cytrusów i lekkim niuansem waniliowym.

Ma bardzo słabo wyczuwalną kwasowość. Jest przyjemnie cieliste.

Wino jest eleganckie i intrygujące. Z pewnością będzie z czasem ewoluować w bardzo interesującym kierunku.

Przyjemne do picia solo. Będzie dobrze pasować do tłustych ryb, owoców morza (zwłaszcza w kremowych - śmietanowych sosach), wytrawnych potraw na bazie kruchego ciasta (na przykład tarty z zielonymi warzywami), delikatnych potraw z drobiu oraz średnio pikantnych krowich serów dojrzewających.

Wino fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

 

 

 

JOHANNITER 2022

Wino o średnio intensywnej jasno żółtej barwie, o cytrynowym odcieniu. Czyste i klarowne, o podwyższonej gęstości i średniej lepkości.

Pachnie średnio intensywnie; kremową śmietankowością z lekkim niuansem waniliowym oraz dojrzałymi gruszkami i brzoskwiniami z odrobiną nut ziołowych.

Smakuje mało intensywnie; jabłkami i cytrusami z delikatnym, niuansem waniliowym oraz odrobiną słoności.

Ma średnią kwasowość. Jest przyjemnie zbalansowane i średnio cieliste.

Wino jest jeszcze dość świeże. Z pewnością będzie z czasem ewoluować w bardzo interesującym kierunku.

Dobrze nadaje się na aperitif. Wyraźna kwasowość sprawia, że przyjemnie połączy się z wieloma daniami. Przede wszystkim z owocami morza i chudymi rybami oraz zielonymi sałatami. Będzie pasować do wytrawnych potraw na bazie kruchego ciasta. Warto spróbować go z delikatnymi krowimi serami dojrzewającymi.

Wino fermentowało i dojrzewało (nad osadem drożdżowym) w zbiornikach ze stali nierdzewnej.