2023-07-17
To jedno z tych miejsc, gdzie w optymalny sposób łączą się pierwiastki romantyczne - pasja tworzenia i miłość do wina, z rozważnym podejściem do winiarskiego biznesu.
27-hektarowa winnica, nowoczesna, świetnie wyposażona przetwórnia, imponujący park maszynowy oraz zespół specjalistów pracujących na jakość powstających tam win, to tylko niektóre elementy definiujące Dom Charbielin. To jedno z największych przedsięwzięć winiarskich w Polsce. Właściciele mają bardzo ciekawe, szeroko zakrojone plany rozwoju – o szczegółach możecie przeczytać TUTAJ.
Dom Charbielin to jedno z tych miejsc, gdzie w optymalny sposób łączą się pierwiastki romantyczne - pasja tworzenia i miłość do wina, z rozważnym podejściem do winiarskiego biznesu. Przedsięwzięcie jest dobrze przemyślane i konsekwentnie realizowane. Poszczególne plany wprowadza się w życie etapowo.
Najmocniejszą stroną charbielińskiego przedsięwzięcia są ludzie. Na sukces Domu pracuje zespół świetnych specjalistów; w winnicy, w przetwórni, w biurze, w kontaktach z klientami i gośćmi. Dom Charbielin to spółdzielnia, czasem parafrazowana na „współdzielnię”, co bardzo dobrze oddaje charakter panującej tam atmosfery. Profesjonalizm i współpraca przynoszą bardzo dobre efekty.
Główną odmianą uprawianą w winnicy Domu Charbielin jest souvignier gris. Daje ona bardzo dużo możliwości winifikacyjnych. Producent stawia głównie na biele. Istotną część oferty będą stanowić również wina musujące. Pozostałe uprawiane odmiany to: chardonnay, johanniter, muscaris, solaris, riesling, pinot noir, cabernet cortis i sankt laurent. Opisywane poniżej wina to pierwsze trzy etykiety z Charbielina, które trafiły na rynek. Czerwienie potrzebują więcej czasu.
Dom Charbielin niedługo w pełni otworzy się na gości. Enoturystom będzie oferował nie tylko wino i winniczne atrakcje, będzie również ciekawa oferta edukacyjna i przyjemności winno-kulinarne.
MUSCARIS 2022
Wino o średnio intensywnej jasno żółtej barwie, o słomkowym odcieniu. Czyste i klarowne, o średniej gęstości i podwyższonej lepkości.
Pachnie intensywnie; muszkatowo, egzotycznymi owocami (marakuja, liczi), brzoskwiniami, gruszkami, białymi kwiatami (akacja, jaśmin) z delikatnym niuansem przywodzącym na myśl wanilię.
Smakuje średnio intensywnie; muszkatowo, brzoskwiniami, liczi, morwą, odrobiną wanilii i przyjemnie słonawą, mineralną końcówką z nutami ziołowymi.
Charakteryzuje je wysoka kwasowość i delikatna cielistość. Jest dobrze zbalansowane.
Wino intensywne aromatycznie, a przy tym świeże i orzeźwiające.
Przyjemna kwasowość i wysoka aromatyczność tego wina czyni z niego dobry aperitif. Sprawdzi się również w połączeniu z wieloma potrawami; z owocami morza i średnio tłustymi rybami, niezbyt pikantnymi daniami kuchni azjatyckiej oraz średnio pikantnymi kozimi serami dojrzewającymi. Warto spróbować go także z pierogami z delikatnym farszem rybnym, pstrągiem z grilla, czy jęczmiennym kaszotto z borowikami i odrobiną majeranku (oczywiście przygotowanym z dodatkiem tego samego wina).
Wino fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
SOUVIGNIER GRIS 2022
Wino o dość intensywnej jasno żółtej barwie, o słoneczno-cytrynowym odcieniu. Czyste i klarowne, o podwyższonej gęstości i lepkości.
Pachnie średnio intensywnie; jabłkami, gruszkami, nutami owoców egzotycznych i kwiatów oraz mieszanką słodkich orientalnych przypraw. Przywodzi na myśl konfiturę z rokitnika, marmoladę z cytrusów i odrobiną aromatów trawiasto - ziołowych.
Smakuje średnio intensywnie; jabłkami, gruszkami, żółtymi śliwkami oraz odrobiną cytrusów i lekkim niuansem waniliowym.
Ma bardzo słabo wyczuwalną kwasowość. Jest przyjemnie cieliste.
Wino jest eleganckie i intrygujące. Z pewnością będzie z czasem ewoluować w bardzo interesującym kierunku.
Przyjemne do picia solo. Będzie dobrze pasować do tłustych ryb, owoców morza (zwłaszcza w kremowych - śmietanowych sosach), wytrawnych potraw na bazie kruchego ciasta (na przykład tarty z zielonymi warzywami), delikatnych potraw z drobiu oraz średnio pikantnych krowich serów dojrzewających.
Wino fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
JOHANNITER 2022
Wino o średnio intensywnej jasno żółtej barwie, o cytrynowym odcieniu. Czyste i klarowne, o podwyższonej gęstości i średniej lepkości.
Pachnie średnio intensywnie; kremową śmietankowością z lekkim niuansem waniliowym oraz dojrzałymi gruszkami i brzoskwiniami z odrobiną nut ziołowych.
Smakuje mało intensywnie; jabłkami i cytrusami z delikatnym, niuansem waniliowym oraz odrobiną słoności.
Ma średnią kwasowość. Jest przyjemnie zbalansowane i średnio cieliste.
Wino jest jeszcze dość świeże. Z pewnością będzie z czasem ewoluować w bardzo interesującym kierunku.
Dobrze nadaje się na aperitif. Wyraźna kwasowość sprawia, że przyjemnie połączy się z wieloma daniami. Przede wszystkim z owocami morza i chudymi rybami oraz zielonymi sałatami. Będzie pasować do wytrawnych potraw na bazie kruchego ciasta. Warto spróbować go z delikatnymi krowimi serami dojrzewającymi.
Wino fermentowało i dojrzewało (nad osadem drożdżowym) w zbiornikach ze stali nierdzewnej.