2023-09-04
Wyróżnikiem winnicy jest wino czerwone powstające z owoców poddawanych podsuszeniu, a jednym z sekretów sukcesu jest małe obciążanie krzewów.
Duże, profesjonalne i dość odważne przedsięwzięcie winiarskie, w którym część uprawianych odmian i styl win nawiązuje do winiarstwa włoskiego - więcej o tym w wywiadzie z Tomaszem Czajkowskim. Dzięki umiejętnej uprawie i winifikacji udaje się tam stworzyć wina o bardzo ciekawym charakterze i wysokiej jakości.
Jednym z sekretów sukcesu Winnic Czajkowski jest małe obciążanie krzewów owocami. Dzięki temu, nawet na Podkarpaciu udaje się wyprodukować bardzo dobre wina z dość wymagających siedliskowo i pogodowo odmian. Wyróżnikiem winnicy jest wino czerwone powstające z owoców poddanych podsuszeniu.
Na przedsięwzięcie składa się trzy winnice, z których największa usytułowana jest w specjalnie wybranej lokalizacji charakteryzującej się dobrymi warunkami siedliskowymi i specyficznym mikroklimatem.
Uprawiane odmiany: sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir, merlot, zweigelt, cabernet cortis, cabernet franc, cabernet volos, regent, riesling, sauvignon rytos, soreli, flurtai.
THOMA PERLISIMO 2020
Wino o dość intensywnej ciemno żółtej barwie, o słomkowym odcieniu. Czyste i klarowne. Charakteryzuje się dobrą, dość dużą pienistością i delikatnym, intensywnym musowaniem drobnych bąbelków.
Pachnie dość intensywnie; jabłkami, brzoskwiniami, cytrusami, słodką drożdżówką i przypieczoną skórką chlebową, delikatnie przywodzi na myśl nuty kwiatowe.
Smakuje średnio intensywnie; jabłkami, gruszkami, brzoskwiniami, kandyzowanymi cytrusami i skórką chlebową.
Kwasowość jest zaznaczona, ale raczej delikatna, zbalansowana cielistością. Musowanie jest dość mocno odczuwalne. Podnosi intensywność doznań smakowych.
Wino bardzo przyjemne i eleganckie. Łączy w sobie świeżą owocowość, złożoność i harmonijną dojrzałość.
Bardzo przyjemne do picia solo. Sprawdzi się jako aperitif oraz towarzysz celebracji ważnych chwil i rocznic. Pasuje do wielu potraw. Szczególnie do owoców morza, w tym do ostryg. Będzie przyjemnym uzupełnieniem dań z nie bardzo tłustych ryb, zwłaszcza słodkowodnych. Bardzo dobrze pasuje do kawioru. Warto spróbować go do dań na bazie wytrawnego, kruchego ciasta maślanego.
Wino jest kupażem odmian Chardonnay i Pinot Noir. Powstało metodą klasyczną – wtórnej fermentacji w butelce. Dojrzewało nad osadem drożdżowym przez 18 miesięcy.
THOMA 7 2021
Wino o dość intensywnej jasno żółtej barwie, o odcieniu cytrynowym. Czyste i klarowne, o średniej gęstości i lepkości.
Pachnie średnio intensywnie; cytrusami i jabłkami z odrobiną nut ziołowych oraz niuansem wanilii i śmietankowości.
Smakuje mało intensywnie; cytrusowo, jabłkowo i odrobinę śmietankowo z odrobiną słoności.
Ma średnią kwasowość. Jest przyjemnie cieliste.
Wino o eleganckim, harmonijnym charakterze.
Jest przyjemne do picia solo. Będzie pasować do różnych rodzajów ryb, grillowanych owoców morza, makaronów z średnio pikantnymi sosami serowymi. Dobrze uzupełni smak pieczonych, zielonych warzyw. Warto spróbować go z słonymi, średnio pikantnymi serami krowimi.
Wino dojrzewało 12 miesięcy w zbiorniku ze stali nierdzewnej oraz 3 miesiące w beczce z dębu francuskiego.
THOMA 8 2021
Wino o intensywnej, ciemno żółtej barwie, o odcieniu cytrynowym. Czyste i klarowne, o podwyższonej gęstości i lepkości.
Pachnie średnio intensywnie; cytrusami, jabłkami, gruszkami, morelami i owocami tropikalnymi (głównie liczi). Przywodzi na myśl cytrusowe landrynki, miód i migdały.
Smakuje średnio intensywnie; cytrusami, brzoskwiniami, morelami, jabłkami, gruszkami i owocami tropikalnymi.
Ma dość wyraźną kwasowość i dość solidną cielistość.
Wino eleganckie i bardzo przyjemne.
Jest wystarczająco zajmujące do picia solo. Dobrze uzupełni wiele potraw, na przykład tłuste ryby, owoce morza w prostych wydaniach, pieczone warzywa korzeniowe. Pasuje również do delikatnego curry warzywnego. Daje ciekawe połączenia z dojrzałymi, średnio pikantnymi serami krowimi i owczymi.
Wino fermentowało i dojrzewało w zbiorniku ze stali nierdzewnej.
THOMA 24 2021
Wino o dość intensywnej, ciemno czerwonej barwie. Czyste i klarowne, o podwyższonej gęstości i wyraźnej lepkości.
Pachnie dość intensywnie; wiśniami w likierze, czarnymi porzeczkami, czekoladą, konfiturą czereśniową, borówkami, dojrzałymi jeżynami. Może przywodzić na myśl tłustą wędzonkę i egzotyczne przyprawy.
Smakuje dość intensywnie; konfiturą wiśniową, czereśniami, jeżynami, wanilią, z nutami wędzonymi.
Kwasowość jest lekko zaznaczona, delikatnie podkreśla owocowość wina. Taniczność jest dość intensywna i bardzo wyraźna.
Wino jest bardzo ciekawie i bogato złożone. Eleganckie, ale jeszcze stosunkowo świeże. Posiada duży potencjał dojrzewania – czas z pewnością będzie działał na jego korzyść.
Będzie pasować do najróżniejszych czerwonych mięs od klasycznych steków, przez dziczyznę po niektóre wydania baraniny. Warto spróbować go również z cięższymi wersjami pieczonej i grillowanej wieprzowiny. Dobrze dopełni smak wielu wędlin, zwłaszcza podsuszanych. Będzie pasować do dojrzałych, pikantnych serów krowich i owczych.
Wino powstało z użyciem metody Appassimento. Dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy.
THOMA 26 2021
Wino o dość intensywnej, ciemno czerwonej barwie. Czyste i klarowne, o podwyższonej gęstości i wyraźnej lepkości.
Pachnie dość intensywnie; wiśniami, czarnymi porzeczkami, jeżynami, z odrobiną nut paprykowych, kawowych, ziołowych i dymnych, przywodzących na myśl boczek.
Smakuje dość intensywnie; konfiturą wiśniową, jeżynami i wanilią z odrobiną pikanterii.
Wino wydaje się słodkie, ale nie jest pozbawione kwasowości. Ma bardzo dobry balans. Taniczność jest dość intensywna i bardzo wyraźna.
Wino jest bardzo ciekawie i bogato złożone. Eleganckie, ale z dość mocno wyróżniającą się tanicznością. Posiada duży potencjał dojrzewania – czas z pewnością będzie działał na jego korzyść.
Będzie pasować do czerwonych mięs, zwłaszcza do steków. Dobrze uzupełni dziczyznę. Warto spróbować go z cięższymi potrawami z mielonej wieprzowiny. Może pasować nawet do niektórych kiełbas. Będzie pasować do dojrzałych, pikantnych serów krowich i owczych.
Wino powstało z wykorzystaniem metody Appassimento. Dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy.