.
aktualnosc obraz

ZASMAKUJ W POLSKIM WINIE – Winnice Kojder

2023-06-19

To jedno z tych miejsc, w których bardzo dobrze rozumie się, że wino powstaje w winnicy. Uprawa w Winnicach Kojder jest prowadzona nie tylko według zasad ekologicznych, ale również z dbałością o różnorodność biologiczną i równowagę ekosystemu.



 

 

Winnice Kojder to bardzo interesujące i niezwykle dobrze dopracowane przedsięwzięcie rodzinne. Od pierwszego, wprowadzonego na rynek rocznika, wszystkie etykiety z Babinka zaskakują jakością.

 

 

Winnica prowadzona jest ekologicznie, a wina powstają z możliwie jak najmniejszą ingerencją w naturalne procesy winifikacyjne. Aktualnie, Winnice Kojder budują nową przetwórnię, która została specjalnie zaprojektowana, w sposób pozwalający na produkcję wina bez użycia urządzeń pompujących – wyłącznie grawitacyjnie. Niezwykle ważnym elementem wpływającym na jakość zawartości każdej butelki jest ogromna pasja całej rodziny, towarzysząca winu na wszystkich etapach jego powstawania.

Dbałość o winne krzewy i uważność winifikacyjną można wyczuć w aromatach i smakach wszystkich win z Winnic Kojder.

Jest to również producent, który jeden z pierwszych w naszym kraju, w dużej skali,  zdecydował się na stosowanie zakrętek zamiast korków. Co więcej jasno to komunikuje, podkreślając zalety takiego rozwiązania.

 

 

W Winnicach Kojder uprawiany jest: solaris, souvignier gris, muscaris, johanniter oraz cabernet cortis, rondo i pinot noir. Powstają z nich wina różnych typów, o ciekawej i zróżnicowanej stylistyce.

 

To jedno z tych miejsc, w których bardzo dobrze rozumie się, że wino powstaje w winnicy. Uprawa w Winnicach Kojder jest prowadzona nie tylko według zasad ekologicznych, ale również z dbałością o różnorodność biologiczną i równowagę ekosystemu.

Wina z Winnic Kojder można znaleźć w najlepszych restauracjach i sklepach specjalistycznych w całym kraju.

 

 

 

 

JOHANNITER EXTRA BRUT

Wino o średnio intensywnej jasno żółtej barwie, w słomkowym odcieniu. Czyste i klarowne. Charakteryzuje się dobrą, średnią pienistością i pięknym długim musowaniem, zgrabnych, bardzo drobnych bąbelków.

Pachnie średnio intensywnie; owocowo – cytrusami, jabłkami i brzoskwiniami oraz kruchym ciastem z odrobiną waniliowego niuansu. Można doszukać się również nut orzechowo-migdałowych.

Smakuje średnio intensywnie; cytrusami i jabłkami z odrobiną nut drożdżowych i śmietankowych. Ma delikatny gorzkawo – mineralny niuans trochę przywodzący na myśl kredę.

Kwasowość jest wyraźna, zrównoważona przyjemną cielistością. Musowanie jest dość mocno odczuwalne.

Wino bardzo świeże i orzeźwiające. Owocowe z przyjemną strukturą .

Świetnie sprawdzi się jako aperitif. Będzie pasować do ostryg oraz potraw z owoców morza w prostych wydaniach i nietłustych ryb.

Wino powstało metodą klasyczną – wtórnej fermentacji w butelce. Dojrzewało nad osadem drożdżowym przez 21 miesięcy.

 

 

 

CUVEE ZERO 2021 BIO

Wino o jasnej, średnio intensywnej, cytrynowej barwie. Czyste i klarowne, o średniej gęstości i małej lepkości.

Pachnie średnio intensywnie cytrusami i żółtymi śliwkami. Można wyczuć również nuty ziołowo-kwiatowe i mleczne.

Smakuje mało intensywnie cytrusami, jabłkami i brzoskwiniami z delikatnym akcentem kredowo-maślanym.

Ma dość wyraźną kwasowość. Jest lekkie i delikatne.

Wino jest dobrze zbalansowane i eleganckie. Dość intensywna kwasowość czyni je świetnym kompanem dla wielu potraw.

Wino idealne jako aperitif. Można podawać je do lekkich sałat, owoców morza i potraw z chudych ryb.

Wino jest kupażem odmian johanniter i souvignier gris. Powstało w sposób klasyczny dla spokojnych win białych. Fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

 

 

 

JOHANNITER 2021 BIO

Wino o średnio intensywnej, żółtej barwie, w odcieniu słomkowo-cytrynowym. Czyste i klarowne, o średniej gęstości i lepkości.

Pachnie średnio intensywnie; brzoskwiniami i gruszkami. Może przywodzić na myśl morwę oraz słodkie nuty lukrecji i orientalnych przypraw.

Smakuje mało intensywnie, cytrusami i jabłkami.

Ma wyraźną kwasowość i nie bardzo mocną strukturę. Posiada lekko wyczuwalne na języku resztki dwutlenku węgla, nadające mu mineralnego wyrazu.

Wino jest świeże, ale robi bardzo eleganckie wrażenie.

Jest przyjemne do picia solo. Może być dobrym kompanem wielu potraw. Sprawdzi się w połączeniu z lekkimi sałatami, owocami morza i delikatnymi rybami. Dobrze będzie pasować do wytrawnych potraw na bazie ciasta francuskiego. Warto spróbować go z delikatnymi krowimi serami dojrzewającymi.

Wino powstało w sposób klasyczny dla spokojnych win białych. Fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

 

 

 

SOUVIGNIER GRIS 2021

Wino o intensywnej, ciemno żółtej barwie, w odcieniu słomkowym. Czyste i klarowne, o podwyższonej gęstości i średniej lepkości.

Pachnie średnio intensywnie; suszonymi jabłkami i białymi winogronami, z niuansem brzoskwiniowym i mlecznym.

Smakuje średnio intensywnie; cytrusami, z nutami ziołowymi.

Ma delikatnie wyczuwalną kwasowość i przyjemną, wyraźną cielistość. W ustach wydaje się bardzo gładkie.

Wino jest eleganckie i dobrze zbalansowane.

Jest przyjemne do picia solo. Dobrze pasuje do wielu potraw; przede wszystkim ryb – pieczonych, grillowanych, a nawet wędzonych, wytrawnych potraw na bazie kruchego ciasta, na przykład do delikatnej tarty z owocami morza. Dobrze dopełni smak średnio intensywnych krowich serów dojrzewających.

Wino powstało w sposób klasyczny dla spokojnych win białych. Fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

 

 

 

MUSCARIS 2022 BIO

Wino o bardzo mało intensywnej, jasno żółtej barwie, w odcieniu słomkowym. Czyste i klarowne, o średniej gęstości i lepkości.

Pachnie intensywnie; muszkatowo i kwiatowo, brzoskwiniami i renklodami.

Smakuje dość intensywnie, muszkatowo i kwiatowo – z wyraźnymi nutami różanymi. Można znaleźć w nim sporo nut dojrzałych żółtych owoców – głównie brzoskwiń oraz delikatny niuans waniliowy.

Ma bardzo słabo wyczuwalną kwasowość, co w połączeniu z profilem aromatycznym i cukrem resztkowym sprawia wrażenie przyjemnej słodkości. Jest dość cieliste.

Wino bardzo aromatyczne, ale raczej przyjemne i eleganckie – nie męczące.

Jest wystarczająco zajmujące i niezwykle przyjemne do picia solo. Dobrze połączy się z niektórymi, nie bardzo pikantnymi potrawami kuchni azjatyckiej. Będzie pasować do pikantnych kozich serów dojrzewających. Warto spróbować go z nie bardzo słodkimi kruchymi ciastkami, na przykład z dodatkiem suszonych brzoskwiń.

Wino powstało w sposób klasyczny dla spokojnych win białych. Fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

 

 

 

ROSE 2021 BIO

Wino o jasnej różowej barwie, o delikatnie łososiowym odcieniu. Czyste i klarowne, o średniej gęstości i lepkości.

Pachnie średnio intensywnie; malinami, żurawinami i czerwonymi porzeczkami z odrobiną niuansu poziomkowego i truskawkowego.

Smakuje średnio intensywnie; malinami, poziomkami, truskawkami i czerwonymi porzeczkami w śmietankowo-mlecznej oprawie.

Kwasowość jest lekko wyczuwalna, bardzo dobrze zbalansowana cukrem resztkowym i profilem aromatycznym.

Bardzo przyjemna i elegancka wersja wina różowego.

Wino bardzo dobre do picia solo. Będzie pasować do wielu potraw: sałat – zwłaszcza z dodatkiem czerwonych owoców, niektórych potraw na bazie warzyw korzeniowych, lekkich pasztetów oraz średnio intensywnych owczych i krowich serów dojrzewających.

Wino jest kupażem odmian cabernet cortis i rondo. Po krótkiej maceracji ze skórkami fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

 

Zdjęcia z archiwum Winnic Kojder.