.
aktualnosc obraz

ZMYSŁY I WINO - warsztaty eno-sensoryczne, cz. 2

2021-12-15

Fizjologia degustacji i chemia wina bez tajemnic.



EnoPortal, Winnica Sztukówka i Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” zapraszają na cykl enologicznych warsztatów sensorycznych.

 

Warsztaty będą obejmować pięć tematów:

1. Fizjologia smaku, czyli jak degustujemy – 4.12.2021

2. Chemia wina, czyli co pijemy – 15.01.2022

3. Degustacja i ocena wina – 12.02.2022

4. Foodpairing - pełnia przyjemności – 12.02.2022

5. Lokalne z regionalnym – polskie wina i potrawy – 19.03.2022

 

Warsztaty przygotuje i poprowadzi dr inż. Katarzyna Korzeń – biolog i dydaktyk akademicki, od blisko dziesięciu lat zajmująca się tematyką winiarską.

Członkini Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Aktywnie działająca w Jasielskim Stowarzyszeniu Winiarzy (między innymi przy organizacji Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle i Konkursu Polskich Win) oraz Stowarzyszeniu Winiarzy Podkarpacia. Od ośmiu lat prowadzi własną winnicę i produkuje wino. Współtworzyła Winicomanię – najstarszy i najpopularniejszy polski koncept enoturystyczny. Od ponad czterech lat prowadzi EnoPortal – wirtualną bazę wiedzy o polskim winiarstwie. Doradza, edukuje i promuje wiedzę winiarską. Prowadzi degustacje, warsztaty i szkolenia.

Szeroka wiedza specjalistyczna oraz duże i zróżnicowane doświadczenie pozwala jej prezentować wino oraz poszczególne zagadnienia z nim związane w bardzo kompleksowym ujęciu. Uczestnicy prowadzonych przez nią szkoleń i warsztatów często zaznaczają, że nawet najbardziej zawiłe kwestie przedstawia w przystępny i interesujący sposób.

 

Warsztaty dedykowane są osobom chcącym rozwijać swoje umiejętności i mocno zainteresowanym  – wszystkie zagadnienia będą omawiane szczegółowo. Nie są jednak przeznaczone wyłącznie dla osób zaawansowanych – każdy temat będzie przedstawiony od podstaw.

 

Warsztaty będą odbywać się Winnicy Sztukówka, 38-130 Glinik Średni 153.

 

 

Program cyklu:

 

  1. Fizjologia smaku, czyli jak degustujemy

4 grudnia 2021, godzina 10;00

czas trwania warsztatów: 4h

koszt udziału: 170 zł

link do wydarzenia na FB: https://www.facebook.com/events/3397144700410692

 

Najważniejsze zagadnienia warsztatów:

- specyfika ludzkich zmysłów w kontekście percepcji wina i jedzenia

- odbieranie bodźców oraz ich przetwarzanie przez układ nerwowy

- znaczenie psychiki w percepcji i funkcjonowaniu zmysłów

- zmysł węchu => aromaty wina, specyfika substancji lotnych

- zmysł smaku => smaki wina

- zmysł wzroku i dotyku => kolor, wygląd i „tekstura” wina

- wzrokowa, węchowa i smakowa percepcja wina

- odbieranie smaków i aromatów

- rozpoznawanie smaków i aromatów

- zapamiętywanie smaków i aromatów

- czynniki wpływające na ludzką percepcję (wewnętrzne i zewnętrzne)

- uczenie się i ćwiczenie percepcji

- optymalne warunki degustacji

 

  1. Chemia wina, czyli co pijemy

15 stycznia 2022, godzina 10:00

czas trwania warsztatów: 6h

koszt udziału: 210 zł

 

Najważniejsze zagadnienia warsztatów:

- czym jest wino - aspekt historyczny, kulturowy i fizyczny

- wino jako roztwór chemiczny

- najważniejsze związki chemiczne w winie (ze szczególnym uwzględnieniem substancji lotnych)

- podział/rodzaje win – aspekt produkcyjny i sensoryczny

- specyfika winorośli i jej owoców

- smaki i aromaty w winie w ujęciu systematycznym (wg. specyfiki sensorycznej oraz wg. genezy)

- „wady” wina i inne nieprzyjemności degustacyjne

- powstawanie smaków i aromatów win – aspekt uprawowy

- powstawanie smaków i aromatów win – aspekt winifikacyjny

- znaczenie drewna (beczka, klepka, wióry, dodatek tanin)

- dynamika chemiczna „dojrzewania wina”

- wpływ wina na fizjologię i zdrowie człowieka

 

  1. Degustacja i ocena wina
  2. Foodpairing - pełnia przyjemności

12 lutego 2022

czas trwania warsztatów: 3h + 3h

koszt udziału: 240 zł

 

Zarys zakresu tematycznego: elementy składające się na odbiór i jakość wina (kwasowość, odczucie słodyczy, zawartość alkoholu, gorzkość, cierpkość, dwutlenek węgla, “cielistość”, “długość”, balans!, „dojrzałość”), złożoność smaków i aromatów, ocena wzrokowa wina, ocena aromatu wina, ocena smaku wina, ocena jakości wina, podstawowe zasady i warunki do degustacji, techniki degustacyjne, sens degustacji i oceny wina, stosunek jakości wina do jego ceny i znaczenie marketingu – wino jako produkt spożywczy

oraz

historia i tradycja łączenia wina i jedzenia, specyfika percepcji smaków i aromatów, właściwości fizyczne i chemiczne wina oraz produktów spożywczych (“ciężar”, intensywność, tekstura/struktura, aromaty), podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem, wyjątki i eksperymenty, “pewniaki” i sprytne sposoby na dopieszczenie podniebienia; naczynia, rekwizyty, okoliczności i kontekst niematerialny jako istotne elementy przyjemności degustacyjnej.

 

  1. Lokalne z regionalnym – polskie wina i polskie jedzenie

19 marca 2022

czas trwania warsztatów: 4h

koszt udziału: 180 zł

 

Zarys zakresu tematycznego: kontekst historyczny polskiej kultury kulinarnej i winiarstwa, polskie wina i polskie potrawy – jak do siebie pasują, jak łączyć polskie jedzenie i polskie wina, regionalizacja kulinarna Polski, tworzące się regiony winiarskie, jak szukać dobrych połączeń winiarsko - kulinarnych w sąsiedztwie, specyfika stylistyczna najczęściej uprawianych w Polsce szczepów i odmian winorośli oraz ich potencjał w połączeniach kulinarnych.

Każdy temat będzie prezentowany w formie teoria + praktyka.

W czasie szkoleń organizatorzy zapewniają akcesoria edukacyjne oraz produkty spożywcze do ćwiczeń/degustacji, w tym wina (różne zestawy do różnych tematów).

Dodatkowo uczestnicy otrzymają specjalnie przygotowane materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej.

 

Kontakt:

Barbara Szczęch – Nasiadka

mail: basia@sztukowka.pl, telefon: 791 870 831

Katarzyna Korzeń

mail: enoportal@gmail.com, telefon: 513 025 972