.

Enoturystyka

Już starożytni Grecy i Rzymianie chętnie odwiedzali regiony, w których uprawiano winne krzewy i produkowano wino. Historia wina jest prawie tak długa jak historia ludzkości. W miarę rozwoju cywilizacji coraz chętniej łączyliśmy przyjemne spędzanie wolnego czasu z kulturą winiarską. Tak właśnie narodziła się enoturystyka, czy jak kto woli turystyka winiarska.

 


 

O enoturystyce


Enoturystyka (od greckiego oinos czyli wino) są to wszelkie formy aktywności turystycznej powodowane lub związane z czynnikiem winiarskim; odwiedzanie winnic i regionów winiarskich, wizyty w miejscach produkcji wina, uczestnictwo w imprezach związanych z winem – festiwalach, biesiadach, degustacjach wyjazdowych. Słowem wszystko co przyjemne i związane z winem. Wyjazdy enoturystyczne zawsze wiążą się również z kontaktem z naturą i spędzaniem czasu z dala od zgiełku wielkich miast i hałasu dnia codziennego. Mamy szansę na wręcz namacalne obcowanie z przyrodą. No i atut chyba najważniejszy, obok wina i przyrody – ludzie. Winiarstwem zajmują się i interesują przeważnie ciekawe i wyjątkowe osobowości. Spotkanie z nimi jest zawsze niezwykłym przeżyciem, które na długo zapada w pamięć.
Turystyka winiarska może mieć charakter wyłącznie rekreacyjny (chociaż niektórzy nie uważają tego za formę wystarczającą) lub wiązać się z elementami poznawczymi i edukacyjnymi – miło spędzamy czas, a przy okazji, jeśli mamy na to ochotę dowiadujemy się więcej o winie, sposobie jego powstawania, regionie, z którego pochodzi, specyfice uprawy winorośli i innych kwestiach związanych z winiarstwem. Wino to produkt wybitnie regionalny, na imprezach enoturystycznych towarzyszy mu często przepyszne jedzenie, przygotowywane z produktów pochodzących „z okolicy”.


Turystyka winiarska jest jedną z najintensywniej rozwijających się obecnie gałęzi turystyki, zdobywa coraz więcej zwolenników i cieszy się ogromnym zainteresowaniem – również w Polsce. Nasze rodzime winiarstwo odrodziło się stosunkowo niedawno, ale razem z nim rozwija się również oferta enoturystyczna i mamy już sporo miejsc, których nie powstydziłyby się najbardziej znane regiony winiarskie Europy południowej czy zachodniej. Większość  miłośników wina, która chociaż raz spróbowała enoturystycznych przyjemności z ogromną radością wraca do tego sposobu spędzania wolnego czasu. Bo co może być lepszego od picia wina w cieniu winorośli, w przemiłym towarzystwie?!

 

 

Trochę historii


Podróże do regionów, w których produkowane było wino znane są ludzkości od bardzo dawna, wycieczki enoturystyczne na szerszą skalę zaczęły się jednak od połowy XX wieku, kiedy to nastąpiły dość znaczne zmiany społeczne - klasa średnia stała się liczniejsza i bardziej zamożna, a popularnym i łatwo dostępnym środkiem transportu była kolej.


Pierwsze, edukacyjne ścieżki winiarskie (Weinlehrpfad - Weinstrasse) pojawiły się w Niemczech w latach 20tych XX wieku. Pięćdziesiąt lat później wszystkie regiony winiarskie ówczesnej RFN miały wytyczone szlaki enoturystyczne - odwiedzało je do kilkuset tysięcy turystów rocznie.
We Francji historia turystyki winiarskiej zaczęła się w roku 1950 w la Reine Pedauque; z powodów ekonomicznych pewien producent z regionu Beaune był zmuszony udostępnić swoje piwnice, potem zorganizował również pierwszą trasę enoturystyczną po swoim rejonie. Zainteresowanie turystów tym regionem nie słabnie do dnia dzisiejszego.
Inne kraje europejskie, zwłaszcza te z bogatymi tradycjami winiarskimi również zaczęły stopniowo odkrywać zalety enoturystyki. W latach 70tych turystyka winiarska zaczęła rozwijać się w Australii. Znaczenie wizyt turystów w regionach uprawy winorośli doceniono również w krajach tzw. Nowego Świata. W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie oraz w krajach północnej Europy, jak Wielka Brytania czy Holandia ruch turystyczny związany z winem był wręcz głównym czynnikiem warunkującym rozwój winiarstwa. Po transformacji systemowej, od połowy lat 90tych XX wieku enoturystyka zaczęła się rozwijać również w krajach postkomunistycznych, takich jak Czechy, Węgry, Rumunia czy Mołdawia. Polska wydaje się być jednym z ostatnich krajów Europejskich, w których turystyka winna dopiero zaczyna się rozwijać. Wynika to ze specyficznych losów winiarstwa w naszym kraju – renesans winnic nastąpił niewiele ponad trzydzieści lat temu, a intensywny rozwój profesjonalnego winiarstwa zaczął się w ostatnim dziesięcioleciu. Dynamika z jaką powstają w Polsce winnice i winiarnie jest tylko odrobinę większa niż tempo rozwoju oferty enoturystycznej. Już dziś nie mamy się czego wstydzić, a za kilka lat z pewnością nie będziemy w niczym ustępować innym krajom europejskim.
Modelowym przykładem rozwoju enoturystyki może być Nowa Zelandia, której historia winiarska jest stosunkowo niedługa - prawie jedna czwarta krajowej produkcji wina jest tam sprzedawana bezpośrednio, turystom w gospodarstwach winiarskich.

 

 

Enoturystyka w Polsce


Polskie winiarstwo jest w dość wyjątkowym punkcie – po stosunkowo niedawnym odrodzeniu przeżywa bardzo intensywny rozwój i to zarówno w postaci małych winnic rodzinnych jak i w formie średnich i dużych (jak na nasze warunki), profesjonalnych przedsięwzięć.
Większość miłośników wina w Polsce (tu koniecznie trzeba pamiętać, że w porównaniu z większością krajów Europy jest to grupa bardzo nieliczna) o polskich winnicach wie mało, a o ich ofercie enoturystycznej nie wie prawie nic. Nie znaczy to wcale, że winnice są nieliczne i nie mają wiele do zaoferowania.
Polscy winiarze raczej nie narzekają na brak gości czy zainteresowania swoimi winami. Nie muszą, więc specjalnie skupiać się na reklamie. W zdecydowanie gorszej sytuacji są turyści i konsumenci. Znalezienie wycieczki zorganizowanej jest bardzo trudne - oferta enoturystyczna biur podróży jest skrajnie uboga. Poza Winnicomanią brak firm specjalizujących się w turystyce winiarskiej. Samodzielna organizacja wyjazdu do winnicy/winnic też nie jest zadaniem łatwym jeśli nie ma się przetartych sprawdzonych szlaków informacyjnych w Internecie – tu przyda się EnoPortal. Informacje o poszczególnych winnicach i regionach są bardzo zróżnicowane pod kontem treści i dostępnej formy.


Wielka szkoda, że wiedza o polskim winiarstwie jest tak słabo rozpowszechniona. Na enoturystów czekają bowiem:
- szlaki winiarskie i regiony, w których zagęszczenie winnic i innych atrakcji jest na tyle duże, że można spędzić tam sporo czasu, wcale się nie nudząc
- dziesiątki małych, rodzinnych gospodarstw winiarskich oferujących; degustację swoich win, zwiedzanie winnicy, pyszne jedzenie, coraz częściej noclegi oraz różne inne atrakcje tematyczne
- winnice oferujące pełną ofertę turystyczną, z profesjonalnym zapleczem gastronomicznym i hotelowym
- ośrodki dysponujące nie tylko całą bazą restauracyjno - hotelową, ale oferujące możliwość organizacji dużych imprez; szkoleń, konferencji, targów, wystaw i innych
- kompleksy wypoczynkowe z ofertą wellness i spa (również na bazie surowców z winorośli)
- ośrodki edukacyjno-szkoleniowe
i wiele innych…

 

 

W bazie EnoPortalu znajduje się aktualnie ponad 400 winnic, regiony winiarskie, szlaki enoturystyczne i najzasobniejszy i najaktualniejszy kalendarz wydarzeń z polskimi winami w roli głównej – wszystko czego potrzebuje turysta winiarski.
Do tego, w aktualnościach pojawiają się miejsca, ludzie i relacje z festiwali winiarskich i innych imprez – inspiracja enoturystyczna dla każdego.