Baza Polskich Win
---
Winnica Jakubów
Wino o słomkowym kolorze ze złotymi refleksami.
Eleganckie, świeże aromaty delikatnych kwiatów i soczystego melona.
W ustach rozwija się począwszy od lekkich kwiatów, poprzez owoce, słodki agrest, świeże zioła, z lekko pikantnym zakończeniem. Delikatnie mineralne i cytrusowe. Dzięki dojrzewaniu w beczce pełne i okrągłe, z bardzo dobrze zbalansowaną kwasowością.
Tłoczenie całych gron.
Spontaniczna fermentacja.
Fermentowane i leżakowane w dębowej beczce przez niemal rok.
Leżakowane na osadzie drożdżowym.
Niefiltrowane.
Temp. serwowania: 11 - 13 ºC
Z czym podawać: kiełki, pak choy, masło, orzechy, dojrzewające sery, ryby z grilla z cytrusami, ceviche, gravlax, surowe ryby, sushi, wodorosty, miso, lekki tatar, np. rybny, esencjonalne zupy, np. pho, lekka cielęcina.