Baza Polskich Win
---
Winnica Jakubów
Wino o jasnym, cytrynowym kolorze.
Wyczuwalne aromaty białych porzeczek, gruszki, zielonego jabłka i fiołków. Długie leżakowanie nad osadem drożdżowym nadało winu głębszych aromatów chlebowych.
Wyraźnie owocowe z intensywnym, miękkim bąblem. Lekka struktura wina dobrze komponuje się z rześką, cytrusową kwasowością i kremowymi bąblami. Owocowe, gładko zbalansowane drożdżowymi nutami.
Tłoczenie całych gron.
Spontaniczna fermentacja wina bazowego.
Refermentowane w butelce.
Leżakowane w tanku na osadzie drożdżowym przez ok. pół roku.
Leżakowane w butelce na osadzie drożdżowym minimum 15 m-cy.
Niefiltrowane.
Temp. serwowania: 10 - 12 ºC
Z czym podawać: jako aperitif, ze świeżymi owocami, chrupkimi, soczystymi, zielonymi warzywami, z lekkimi rybami i owocami morza.