Baza Polskich Win
---
Winnica Jakubów
Wino o słomkowym kolorze ze złotymi refleksami.
Soczyste, z intensywnymi aromatami brzoskwiń w syropie, liczi, zielonego jabłka oraz kwiatów lipy czy akacji.
Dominująca na początku, nektarowa słodycz jest dobrze zbalansowana owocową kwasowością. Pomimo słodyczy pozostawia rześkie wrażenie, na końcu ukazując świeże, herbaciane nuty.
Późny zbiór.
Zimna maceracja na skórkach.
Spontaniczna fermentacja.
Leżakowane na osadzie drożdżowym.
Temp. serwowania: 8 - 12oC
Z czym podawać: foie gras, tłustsze ryby z cytrusami, owoce morza, sery z niebieską pleśnią, szparagi, por 'chińczyk', dania kuchni chińskiej; warzywa, kaczka w glazurze, tłustszy ryż, kuchnia indyjska; dobrze komponuje się z przyprawami, beza z kremem śmietanowym i owocami, lody waniliowe, sernik z gruszką.
Od zawsze z cyfrą 5 na etykiecie.