Baza Polskich Win
2018
Winnica Senator
Przy robieniu tych hipsterskich bąbelków wykorzystuje się najstarszą znaną metodę produkcji win musujących. Pét-nat to skrót od pétillant-naturel („naturalne musowanie”), oznacza to, że nie ma tu wtórnej fermentacji – wino jest butelkowane przed zakończeniem fermentacji pierwotnej, bez dodatku drożdży lub cukrów wtórnych i bez usuwania osadu drożdżowego. Powstaje wino musujące o mętnej barwie,
ze sporą ilością osadu na dnie zamykane zwykłym kapslem.
Przed podaniem butelkę należy mocno schłodzić, najlepiej noc przed imprezą. Przed samym odkapslowaniem trzymać ją przez dłuższy czas w pionie tak, by osad drożdżowy osiadł spokojnie na dnie. Kapsel trzeba zdejmować powoli, pozwalając uchodzić gazowi powoli. Gwałtowne otwarcie może skończyć się utratą większości trunku.
Pierwsze pojawiają się aromaty jabłek, cytrusów
i świeżych białych kwiatów. Potem są aromaty drożdżowe
i chlebowe i serowe. Urzekają świeżością i przyjemnym, nieprzesadnym musowaniem.
Szczep: Roter Riesling