Baza Polskich Win
---
Winnica Jakubów
Wino o głębokiej, rubinowej barwie.
Dużo aromatów czerwonych owoców; dojrzałych wiśni, jeżyn i borówek. Dojrzewanie w dębowej beczce dodało końcowych, cięższych aromatów ściółki, herbaty, jałowca i ziół.
Pełne i lekkie, z dobrze zbalansowaną kwasowością, miękkimi taninami i długim, owocowo-ziemistym końcem.
Szczepy: field blend ze starej parceli i rzadko spotykanych odmian, m.in. wiszniewyj rannyj, cascade, dunaj, dunkelfelder
Spontaniczna fermentacja.
Leżakowane w dębowej beczce przez niemal rok.
Leżakowane na osadzie drożdżowym.
Spontaniczna fermentacja jabłkowo-mlekowa.
Niefiltrowane.
Temp. serwowania: 15 - 18 ºC
Nie dekantować.
Z czym podawać: lekkie czerwone mięso, lekkie sosy, jagnięcina.
Od zawsze z cyfrą 6 na etykiecie.