Baza Polskich Win
2018
Winnica Srebrna Góra
Nos uroczy: owoc liczi, płatki róży, melon, mango i marakuja. Do tego nuty brzoskwiniowo-morelowe. W tle konfitury różane i delikatne zioła (melisa, mięta) oraz miód akacjowy. Usta bardzo przyjazne, krągłe i rozgrzewające. Dojrzałe jabłko, brzoskwinia i cytrusy. Długa mineralna końcówka ze słodkim mandarynkowym posmakiem i odrobiną prażonych migdałów. Bardzo pijalne. Niższa kwasowość niż w rocznikach 2016 i 17.
Zastosowanie kulinarne: białe mięsa, aromatyczne marynaty, sosy i przyprawy, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), lekko owocowe lub słodkie, lekko pikantne potrawy, tropikalna salsa owocowa, lekko marynowane owoce, dani kuchni orientalnej