Baza Polskich Win
---
Winnica Jakubów
Wino o głębokiej, chłodnej, cytrynowej barwie.
Początkowe, wyraźnie świeże i zielone aromaty liści czarnej porzeczki rozwijają się w wyczuwalną kwiatową słodycz czarnego bzu oraz owocowe nuty agrestu, limonki i jabłka.
Rześkie, lekkie, z długą, świeżą, owocową kwasowością jabłek i agrestu.
Zimna maceracja na skórkach.
Fermentowane i leżakowane w tanku na drożdżowym osadzie przez niemal rok.
Spontaniczna fermentacja.
Niefiltrowane
Temp. serwowania: 11 - 13 ºC
Z czym podawać: fenkuł, karczochy, szparagi, pomidory, zielone pomidory, octowa galareta drobiowa, świeże, kwasowe chłodniki, aromatyczne ryby, np. tłusty gravlax.
Od zawsze z cyfrą 3 na etykiecie.