Winnica
Piwnice AntoniegoPowierzchnia
0,50haRok zał.
2005Historia winnicy sięga lat 80-tych ubiegłego wieku, kiedy to zostały zasadzoneprzez Antoniego Marcinka pierwsze krzewy winorośli Schuyler, Krystaly i Ontario. Było tego razem kilkadziesiąt krzewów prowadzonych po amatorsku, ale pozwalało to na zdobywanie pierwszych doświadczeń. Od 2005 roku po przystąpieniu do organizującego się Małopolskiego Forum Winnego rozpoczęliśmy stopniowe powiększanie winnicy. Winnica systematycznie się rozrastała wraz ze zdobywaniem przez nas kolejnych stopni wtajemniczenia. Obecnie winnica zajmuje obszar 50 arów. Nasadzonych jest ponad 2700 krzewów.
Obejmuje oprowadzanie po winnicy z omówieniem historii winnicy i uprawianych szczepów oraz komentowaną degustację win z deskami lokalnych serów i wędlin. Oferta jest dostępna zarówno dla osób indywidualnych, jak i grup zorganizowanych.
Cena: do indywidualnego ustalenia.
Jest też miejsce na ognisko oraz platforma, z której widać całą winnicę.
Na miejscu prowadzona jest sprzedaż win. Ponadto w sprzedaży są miody z własnej pasieki i pyłek oraz samodzielnie wykonywane octy winne, biały i czerwony, robione z winogron pozostałych po maceracji. Stałe posiłki nie są dostępne.
Co roku na przełomie maja i czerwca odbywa się Otwarcie Sezonu na Winnicy. W 2021 r. połączone będzie z miodobraniem.
Na przełomie września i października odbywa się Winobranie z występem regionalnych zespołów folklorystycznych, degustacją zagrodowych serów, domowych ciast i pieczyw.
Oprócz tego podczas wakacji przyjemniej raz w miesiącu prowadzona jest otwarta degustacja zbiorowa.