Winnica
VeraPowierzchnia
2,00haRok zał.
2013Naszą winnicę założyliśmy w listopadzie 2013 roku. Pierwszy hektar obsadziliśmy czterema odmianami winogron. W kwietniu 2015 roku dosadziliśmy drugi hektar wprowadzając piątą odmianę. W sumie mamy 2 ha winorośli. Ze względu na wymagania klimatyczne odmiany naszych winogron są mrozoodporne i wczesne lub średnio-późne jeśli chodzi o dojrzewanie winogron.
Nasze odmiany są hybrydowe, czyli powstały ze skrzyżowania różnych odmian. Są coraz popularniejsze ze względu na zwiększoną odporność na choroby i charakteryzują się nowymi, atrakcyjnymi bukietami aromatów.
Regent to odmiana niemieckiej winorośli. Podobny jest do francuskiego klasyka Pinot Noir
(Pinonuar) - to typowy przedstawiciel win burgundzkich. Ponieważ zawiera mniej tanin od Pinot Noir jest łagodniejszy w smaku. Regent wypiera wcześniej najpopularniejszą odmianę wina
czerwonego w Polsce - Rondo, ze względu na większą odporność na choroby i lepszą jakość wina. Z naszej praktyki wynika, że dominującym aromatem w winie Regent jest wiśnia i czereśnia z domieszką czekolady i mięty.
Seyval Blanc - odmiana francuska, również hybryda międzygatunkowa, mrozoodporność do -28*C, odmiana średnio późna zbliżona w jakości wina do francuskiego klasyka Sanvignon Blanc (sowinią blank). W Polsce najlepiej udają się wina białe, które zaczynają wyrabiać sobie markę na całym świecie. Wyróżnia się silnym aromatem o charakterze gruszki i marakui. Aromat gruszki jest charakterystyczny dla win białych nowozelandzkich, ze względu na podobne warunki klimatyczne.
Odmiany Marechal Foch (marszal foch) i Leon Millot (leon milo) według naszych doświadczeń najbardziej się sprawdzają jako wina różowe półsłodkie. Cukier resztkowy wydobywa z tych odmian charakterystyczne aromaty: malina, truskawka i czerwona porzeczka. Odmiany te nadają się do kupażowania, czyli łączenia ze względu na biegunowe (przeciwstawne) zawartości cukru i kwasu w winie. Produkcja wina z tych odmian jest dość trudna ze względu na ich dużą niestabilność i wysoką zawartość białka, dlatego naszym zadaniem nie są to idealne odmiany dla polskich warunków klimatycznych. Tym niemniej udało się nam zrobić świetne wina różowe o charakterze deserowym, mocne i półsłodkie, które znalazły uznanie u francuskiego winiarza, który odwiedził konińskie targi przedsiębiorczości w 2017 roku. Obie odmiany są hybrydą francusko-amerykańską o najwyższej odporności na mróz i choroby ze wszystkich naszych odmian.
Ponieważ nasze wina nie są filtrowane, w niektórych butelkach może występować tak zwany
"kamień winny" w winie czerwonym, który jest osadem powstałym ze skrystalizowanego kwasu winowego z garbnikami. W winie białym natomiast może się pojawić biały osad na dnie butelki,
który jest wynikiem reakcji klarującego bentonitu z białkami wina. Są to substancje naturalne i
nie są wadą wina. W niektórych butelkach wino może zawierać niewielką ilość pęcherzyków dwutlenku węgla, co jest spowodowane fermentacją jabłkowo-mlekową, co również nie jest wadą wina, proces całkowicie naturalny. Tego typu reakcje w butelkach można zatrzymać, ale za pomocą środków konserwujących, których nie dodajemy.
Zapraszamy do degustacji, zwiedzania winnicy i winiarni oraz zakupu naszych win. Możliwe jest umówienie grup zorganizowanych, wystawiamy faktury. Po wcześniejszym ustaleniu możemy przygotować deskę serów, wędlin od lokalnych rolników a także degustację win z tanków podczas produkcji. Mamy duży parking. Pomieszczą się autokary, kampery a nawet większe pojazdy. Zapraszamy!!!