Arystokracja wśród drobiu - tak często nazywana jest gęsina.
Dlaczego
Jest o wiele zdrowsza, choć bardziej kaloryczna, od kurczaka, indyka czy wieprzowiny.
Gęsina zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc tych korzystniejszych dla naszego zdrowia, czyli
oleinowego,
linolowego i
arachidonowego oraz bezcenne
kwasy omega-3 i omega-6.
jest źródłem witamin, przede wszystkim A, E, PP z grupy B, zwłaszcza niacyny
dostarcza takie minerały jak żelazo, cynk, potas czy magnez
gęsi
nie nadają się do hodowli przemysłowych, są więc mięsem zdrowszym, mniej narażonym na zastosowanie antybiotyków
Najlepszy czas na jedzenie
mięsa gęsi to właśnie
jesień, kiedy kończy się cykl hodowlany.
Najczęściej podawane są z jabłkami, a przyprawia majerankiem, jałowcem i kminkiem. Mięso gęsi nadaje się również do pasztetów, najsłynniejszym jest zaś foie gras.
Będziecie mogli skosztować tegorocznej gęsiny w Salonie Win w dniach -
listopada w połączeniu z młodym winem z Winnicy @Vanellus.
W karcie znajdziecie takie dania jak:
Parfait z gęsi na tostowanej brioszce z galaretką żurawinową i popcornem z kaszy gryczanej
Sałatka z piersią z gęsi podawana z mixem sałat, orzechami, jabłkiem, brzoskwinią z dressingiem miodowo - musztardowym
Consomme z gęsi z tortellini
Udo z gęsi confit podawane z pieczonymi ziemniakami z jabłkiem oraz sosem winno - malinowym
Skorzystajcie z tej niepowtarzalnej okazji!
Zarezerwujcie termin dla nas i stolik dla siebie! 134450590
Ilość dań jest ograniczona.
źródło: https://www.facebook.com/events/1020488899091509/