Czy wiecie dlaczego 11 listopada, w dzień św. Marcina, według tradycji spożywa się gęsinę? Tradycja przygasła po wojnie, ale w 1865 r. np. w samej tylko Warszawie zjedzono ponad 20 tysięcy gęsi! Gęś jest jednym z atrybutów tego świętego, ma wyborny smak i jest bardzo zdrowa. Nic dziwnego, że jej spożycie wraca do łask. A do gęsiny obowiązkowo młode wino!
Tradycja wina świętomarcińskiego przyszła do nas z Moraw i doskonale się rozwija, choć wielu myli ją z beaujolais nouveau.
O tym jak smakuje idealne według nas połączenie gęsiny z młodym polskim winem możecie się przekonać osobiście w Salonie Win w świętomarciński weekend 10-13.11.2022, a my o winie i o gęsinie opowiemy więcej.
Na talerzach królować będzie gęsina.
Młode wina dostarczy jasielska @Winnica Vanellus : Młody Solaris, Młody Muscaris i Młody Souvignier.
Zarezerwujcie termin dla nas i stolik dla siebie!
134450590
źródło: https://www.facebook.com/events/3282632258619586