Weź udział w kursach prowadzonych przez dr Katarzynę Korzeń, wybitny autorytet w polskim winiarstwie. Poznaj znakomite roczniki Winnicy Niemczańskiej i win dolnośląskich.
Podczas popołudniowych warsztatów o winie dowiesz się jak:
Dla Gości przygotowaliśmy:
Cena oferty obejmuje* (dla osoby dorosłej):
Harmonogram warsztatów:
Poniedziałek:
Wtorek:
Program:
- historia jedzenia i picia (kontekst sensoryczny i kulturowy)
- tradycja łączenia wina i jedzenia
- specyfika percepcji smaków i aromatów
- właściwości fizyczne i chemiczne wina oraz produktów spożywczych (ciężar, intensywność,
tekstura/struktura, aromaty)
- podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem
- wyjątki od reguł i eksperymenty
- sensoryczne pewniaki i sprawdzone sposoby na maksimum przyjemności degustacyjnej
- naczynia, rekwizyty, okoliczności i kontekst niematerialny jako istotne elementy przyjemności
degustacyjnej
- specyfika i historia polskiej kuchni
- specyfika i historia polskiego winiarstwa
- polskie wina i polskie potrawy – jak do siebie pasują
- łączenie polskiego jedzenia i polskiego wina
Środa:
Program:
- podstawy funkcjonowania ludzkich zmysłów w kontekście degustacji wina
- czynnik wpływające na percepcję wina, optymalne warunki degustacji
- specyfika wina w ujęciu fizyko-chemicznym i kulturowym
- smaki i aromaty w winie
- podstawy genezy smaku i aromatów wina oraz ich zmiany w czasie
- praktyka sensoryczna degustacji wina krok po kroku
- rozpoznawanie, zapamiętywanie oraz uczenie się smaków i aromatów, ćwiczenie percepcji
- podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem w kontekście fizjologii zmysłów
Czwartek:
Tylko w tym pakiecie:
Informacje dodatkowe:
Hotel bezpłatnie udostępnia ogrodzony park ze starodrzewiem, ścieżki wokół Hotelu, boiska do gry w piłkę siatkową, koszykówkę, kort do tenisa ziemnego, wypożyczalnię rowerów i kijów do Nordic Walkingu, stół do tenisa z rakietkami i paletki do badmintona.
Prosimy o wcześniejszą rezerwację terminów na zabiegi, telefonicznie lub via e-mail. Podczas pobytu nie wszystkie zabiegi oraz terminy mogą być dostępne.