.
Hallo Wine: Zostań ekspertem.

Hallo Wine: Zostań ekspertem.



w winnicy
Kiedy
2024-11-18 15:00
4 dni
Lokalizacja
Hotel Niemcza
Organizator
Hotel Niemcza, Akademia EnoRozwoju
Dostępność
publiczne
Wstęp
bilety
Media
facebook www

Pakiet w formie warsztatów eno-sensorycznych – dla wszystkich miłośników wina chcących lepiej poznać funkcjonowanie swoich zmysłów oraz specyfikę percepcji wina, żeby cieszyć się pełnią przyjemności degustowania.

Weź udział w kursach prowadzonych przez dr Katarzynę Korzeń, wybitny autorytet w polskim winiarstwie. Poznaj znakomite roczniki Winnicy Niemczańskiej i win dolnośląskich.

Podczas popołudniowych warsztatów o winie dowiesz się jak:

  • Łączyć wino z potrawami
  • Prawidłowo degustować wino
  • Wygląda polskie winiarstwo
  • Funkcjonują ludzkie zmysły w kontekście degustacji
  • Rozpoznawać smaki i zapachy w winie

Dla Gości przygotowaliśmy:

  • Codzienne popołudniowe warsztaty o winie,
  • Rytuał saunowy,
  • Wspaniałe dania kuchni polskiej serwowane podczas kolacji, do tego doskonale sharmonizowane wino z Winnicy Niemczańskiej,

Cena oferty obejmuje* (dla osoby dorosłej):

  • noclegi w pokojach Standard i Superior do wyboru,
  • śniadania na każdy dzień w formie bufetu z lokalnymi specjałami,
  • lunch,
  • kolacje połączone z winem,
  • bezpłatny dostęp do bezprzewodowego internetu (WiFi) w każdym pokoju,
  • nieograniczony* wstęp do Strefy Spa & Wellness codziennie od godz. 8:00 do 21:00, w wybranych dniach do godz. 19:00

Harmonogram warsztatów:

Poniedziałek:

  • Przyjazd do Niemczy od godziny 15.
  • strefa SPA&Wellnes, zabiegi SPA, 
  • Kolacja godz. 18
  • Warsztaty winifikacyjne z założycielami Winnicy Niemczańskiej 19-20:30

Wtorek:

  • Śniadanie 7:30-9:30
  • Strefa SPA&Wellnes, zabiegi SPA, 
  • Lunch godz. 14.00
  • WARSZTATY SENSORYCZNE WINE&FOOD z dr Katarzyną Korzeń godz. 14:30-18.00

Program:

- historia jedzenia i picia (kontekst sensoryczny i kulturowy)
- tradycja łączenia wina i jedzenia
- specyfika percepcji smaków i aromatów
- właściwości fizyczne i chemiczne wina oraz produktów spożywczych (ciężar, intensywność,
tekstura/struktura, aromaty)
- podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem
- wyjątki od reguł i eksperymenty
- sensoryczne pewniaki i sprawdzone sposoby na maksimum przyjemności degustacyjnej
- naczynia, rekwizyty, okoliczności i kontekst niematerialny jako istotne elementy przyjemności
degustacyjnej
- specyfika i historia polskiej kuchni
- specyfika i historia polskiego winiarstwa
- polskie wina i polskie potrawy – jak do siebie pasują
- łączenie polskiego jedzenia i polskiego wina

  • Kolacja godzina 18:30,
  • Rytuał saunowy godzina 19:30.

Środa:

  • śniadanie 7:30-9:30
  • strefa SPA&Wellnes, zabiegi SPA, 
  • Lunch godz. 14.00
  • Warsztaty WINO WSZYSTKIMI ZMYSŁAMI z dr Katarzyną Korzeń godz. 15-18.30 

Program:

- podstawy funkcjonowania ludzkich zmysłów w kontekście degustacji wina
- czynnik wpływające na percepcję wina, optymalne warunki degustacji
- specyfika wina w ujęciu fizyko-chemicznym i kulturowym
- smaki i aromaty w winie
- podstawy genezy smaku i aromatów wina oraz ich zmiany w czasie
- praktyka sensoryczna degustacji wina krok po kroku
- rozpoznawanie, zapamiętywanie oraz uczenie się smaków i aromatów, ćwiczenie percepcji
- podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem w kontekście fizjologii zmysłów

  • Kolacja godz. 19.00

Czwartek:

  • śniadanie 7:30-9:30
  • strefa SPA&Wellnes, zabiegi SPA,
  • późniejsze wymeldowanie do godziny 15:00. 

Tylko w tym pakiecie:

  • Warsztaty sensoryczne o winie i winifikacji,
  • Wieczorna ceremonia saunowa,
  • 15% upustu na wszystkie zabiegi SPA,

Informacje dodatkowe:

Hotel bezpłatnie udostępnia ogrodzony park ze starodrzewiem, ścieżki wokół Hotelu, boiska do gry w piłkę siatkową, koszykówkę, kort do tenisa ziemnego, wypożyczalnię rowerów i kijów do Nordic Walkingu, stół do tenisa z rakietkami i paletki do badmintona.

Prosimy o wcześniejszą rezerwację terminów na zabiegi, telefonicznie lub via e-mail. Podczas pobytu nie wszystkie zabiegi oraz terminy mogą być dostępne.