.
HELLO WINE: zostań ekspertem

HELLO WINE: zostań ekspertem



w winnicy
Kiedy
2024-11-18 15:00
4 dni
Dostępność
publiczne
Wstęp
bilety
Media
facebook

Pakiet w formie warsztatów eno-sensorycznych – dla wszystkich miłośników wina chcących lepiej poznać funkcjonowanie swoich zmysłów oraz specyfikę percepcji wina, żeby cieszyć się pełnią przyjemności degustowania. 🤩

Weź udział w kursach prowadzonych przez dr Katarzynę Korzeń, wybitny autorytet w polskim winiarstwie. Poznaj znakomite roczniki Winnicy Niemczańskiej i win dolnośląskich! 🍷🥂

 

 

🗓️Harmonogram pobytu:

Poniedziałek:

15:00 Przyjazd do Niemczy od godziny 15.
strefa SPA&Wellnes, zabiegi SPA
18:00 Kolacja
19:00 - 20:30 Warsztaty winifikacyjne z założycielami Winnicy Niemczańskiej

Wtorek:

7:30-9:30 Śniadanie
Strefa SPA&Wellnes, zabiegi SPA,
14:00 Lunch
14:30 - 18:00 WARSZTATY SENSORYCZNE WINE&FOOD z dr Katarzyną Korzeń
Program:
- historia jedzenia i picia (kontekst sensoryczny i kulturowy)
- tradycja łączenia wina i jedzenia
- specyfika percepcji smaków i aromatów
- właściwości fizyczne i chemiczne wina oraz produktów spożywczych (ciężar, intensywność,
tekstura/struktura, aromaty)
- podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem
- wyjątki od reguł i eksperymenty
- sensoryczne pewniaki i sprawdzone sposoby na maksimum przyjemności degustacyjnej
- naczynia, rekwizyty, okoliczności i kontekst niematerialny jako istotne elementy przyjemności
degustacyjnej
- specyfika i historia polskiej kuchni
- specyfika i historia polskiego winiarstwa
- polskie wina i polskie potrawy – jak do siebie pasują
- łączenie polskiego jedzenia i polskiego wina
18:30 Kolacja godzina
19:30 Rytuał saunowy godzina

Środa:

7:30 - 9:30 Śniadanie
Strefa SPA&Wellnes, zabiegi SPA,
14:00 Lunch
15:00 - 18:30 Warsztaty WINO WSZYSTKIMI ZMYSŁAMI z dr Katarzyną Korzeń
Program:
- podstawy funkcjonowania ludzkich zmysłów w kontekście degustacji wina
- czynnik wpływające na percepcję wina, optymalne warunki degustacji
- specyfika wina w ujęciu fizyko-chemicznym i kulturowym
- smaki i aromaty w winie
- podstawy genezy smaku i aromatów wina oraz ich zmiany w czasie
- praktyka sensoryczna degustacji wina krok po kroku
- rozpoznawanie, zapamiętywanie oraz uczenie się smaków i aromatów, ćwiczenie percepcji
- podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem w kontekście fizjologii zmysłów

19:00 Kolacja

Czwartek:
7:30 - 9:30 Śniadanie ; strefa SPA&Wellnes, zabiegi SPA,
DO 15:00 Późniejsze wymeldowanie