Zapraszamy na warsztaty szkoleniowe szczegółowo przedstawiające najważniejsze cechy klasycznych stylów win oraz przybliżające trudną sztukę łączenia smaków – wina i potraw.
Tomasz Kolecki – niekwestionowany autorytet świata wina, doświadczony sommelier i sympatyk polskiego winiarstwa, na przykładzie starannie wyselekcjonowanych etykiet z całego świata (również z Polski) zaprezentuje jak powinno wyglądać, pachnieć i smakować dobre wino. Przeprowadzi uczestników warsztatów przez szereg ćwiczeń pozwalających lepiej zrozumieć tajniki degustacji. Opowie o łączeniu wina z jedzeniem, ze szczególnym uwzględnieniem polskiej kuchni i produktów regionalnych.
Warsztaty obejmują degustację najbardziej popularnych typów win: musujące (metoda tradycyjna), lekka, aromatyczna, owocowa biel wytrawna, wytrawna biel o solidnej, cielistej budowie, biel z cukrem resztkowym, lekka czerwień, ciężka, złożona czerwień, wino słodkie.
Uczestnicy warsztatów będą mieli okazję sprawdzić jak poszczególne wina zmieniają się w połączeniu z różnymi produktami spożywczymi reprezentującymi smaki podstawowe, oraz poznać podstawowe elementy różniące wina między sobą z punktu widzenia konsumenta.
Prowadzący warsztaty: Tomasz Kolecki – były Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Mistrz Polski Sommelierów w latach 2007 - 2010, uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata w Sofii, Santiago de Chile, Strasburgu oraz Tokio. Szef Jury i arbiter m.in. Mistrzostw Polski Sommelierów,, International Sommelier Competition, Coupe Georges Baptiste, Baltic Sommelier Cup, Young Sommeliers European Cup, Konkursu Win Polskich Jasło, ITQI Bruksela, IWSC i innych. Felietonista m.in. Pulsu Biznesu, Horeca.pl. Autor kart win, w tym nagradzanych przez magazyn Wine Spectator.
Koszt uczestnictwa w Warsztatach: 180 zł
Zapisy i dodatkowe informacje: winiarzejaslo@gmail.com