I jest! Zapowiadana jakiś czas temu degustacja pét-natów, czyli idealnych na lato, najmodniejszych win ostatnich sezonów!
20 sierpnia (piątek, g. 18.30-20.30) zapraszamy na spotkanie z polskimi pét-natami na patio Pod Ciśnieniem (ul. Sudecka 96) – przestrzeni, która jest tymczasowym domem Winostacji Polska.
W programie 6 win, w tym 2 wrocławskie premiery! oraz 1 wino, które jest absolutną premierą i nie ma go jeszcze w regularnej dystrybucji! Do tego 5 dań przygotowanych i dobranych do win przez Winostację Polska.
Spotkanie poprowadzi Marta Wróbel – dziennikarka i twórczyni Winostacji. Uczestnicy dowiedzą się więcej o pét-natach i ich historii oraz szerzej: o winach naturalnych i biodynamicznych. Poznają podstawy wine i food pairingu. Część degustacyjną będzie współprowadzić gość – niespodzianka.
Na zimową pandemiczną degustację pét-natów, która odbyła się online bilety rozeszły się w ciągu kilku dni. Dlatego nie mogliśmy się doczekać, kiedy w letnie popołudnie zorganizujemy spotkanie na żywo, na wolnym powietrzu. I na luzie – jak to bywa podczas spotkań organizowanych przez Winostację Polska.
MENU (porcje degustacyjne)
Aperitif:
!!! WROCŁAWSKA PREMIERA!!!
Pét Nat Kombucha Agrest Czerwony - Długie Fermentacje Karola Komorowskiego
Trunek refermentowany, maceracja 9 dni, bez kontroli temperatury.
Pét Nat Rondo Brut Nature – Winnica Moderna
Musujący naturalny brut, 100 proc. z hybrydowego szczepu Rondo. Aromaty czereśni, malin i czerwonej porzeczki. Uwaga! Ostatnia szansa do spróbowania wina w tym sezonie – butelki się skończyły, ostatnie trafią właśnie na naszą degustację.
Wine pairing: ser Myster Wańczyk z Wańczykówki (typu Munster)/czereśnie macerowane w kremie balsamicznym/ miodzie nektarowym, cynamonie, chilli i cukrze waniliowym/ pistacje
Pét Nat Johanniter Bio 2020 – Winnica Jura
Musujące wytrawne wino z Johannitera. O słomkowej barwie, w nosie dojrzałe jabłko, gruszka, biały pieprz, W smaku czerwony grejpfrut. Wino kilkukrotnie nagradzane!
Wine pairing: chałka maślana z piekarni Plon/ kwaśna tłusta śmietana z Międzyborza/ domowy winegret z musem jabłkowo-gruszkowym/ marynowany zielony pieprz
!!! WROCŁAWSKA PREMIERA!!! Pét Nat Czerwona Barcelona 2019 – Winnica Zodiak
Pierwsze W Polsce czerwone musujące wino! Stworzone z odmiany Leon Millot w połączeniu z Allegro i Regentem. Aromaty: aronia, czarna porzeczka, jeżyna, pieprz.
Wine pairing: kaszanka/pikle z czerwonej cebuli/owoce leśne
Musiak Riesling 2020 – Winnica Jaworek
Kolejny rocznik mętnych bąbelków z Rieslinga. Kremowe, kwiatowe wino powstałe dzięki wtórnej fermentacji bez usuwania osadu z butelki (tzw. metoda Merreta). Aromaty: cytrusy, białe kwiaty.
Wine Pairing: dorsz/ogórek małosolny/ świeży estragon
!!!ABSOLUTNA PREMIERA!!! Orange Pét Nat – Winnica Dwórzno
Więcej informacji o winie wkrótce!
Wine pairing: więcej informacji wkrótce!
Pét-nat jest skrótem od francuskiego pétillant-naturel („naturalne musowanie”). Pierwsze wino musujące powstałe we Francji dzięki metodzie zwanej rural („wiejska”) pochodzi z 1531 roku, z benedyktyńskiego klasztoru Saint-Hilaire w Limonoux. Musiaki zna cała Europa, od Włoch po Morawy. To naturalnie musowane, młode wina, butelkowane jeszcze przed zakończeniem fermentacji. Mają mętną wyrazistą barwę, najczęściej pomarańczową, różową lub żółtą. Są lekkie, orzeźwiające i zawierają zwykle nie więcej niż 12 proc. alkoholu. Popularnie zwane „musiakami”, a w niektórych kręgach „hipsterskimi bąbelkami”.
Bilety: 150 zł/os.
Liczba miejsc ograniczona!
Obowiązuje przedpłata! Bilety można rezerwować wysyłając wiadomości prywatne na FB lub IG Winostacji Polska lub pisząc maila na winostacja.polska@gmail.com.
Pokaż mniej