.
Polskie smaki - kuchnia i wino. Warsztaty degustacyjne z Katarzyną Korzeń

Polskie smaki - kuchnia i wino. Warsztaty degustacyjne z Katarzyną Korzeń



degustacja
Kiedy
2022-11-04 19:00
Lokalizacja
Republika Wina Skorupki 5
Adres

Skorupki 5, Warszawa

Organizator
Republika Wina, WinEdukacja i Akademia EnoRozwoju
Dostępność
publiczne
Wstęp
bilety
Media
facebook www

Zapraszamy na degustację polskich win nie w towarzystwie włoskich wędlin, francuskich serów czy tapas, ale w połączeniu z przekąskami z polskich produktów regionalnych.

Łączenie regionalnego jedzenia z lokalnymi winami to naturalna i oczywista przyjemność we wszystkich regionach winiarskich świata.
Czy w Polsce też możemy tego spróbować? Oczywiście. Najwyższy czas zacząć tworzyć nową tradycję!
Nasze winiarstwo jest bardzo młode, a winnice stosunkowo nieduże. Mimo to możemy już wybierać w całkiem sporej liczbie dobrych butelek, w najróżniejszych stylach.
Polska kuchnia kryje w sobie ogromne bogactwo smaków i aromatów. Nasze stoły mają za sobą naprawdę długą i ciekawą historię. Słowem, polskie wino i polska kuchnia to pyszne pole do popisu.
Zapraszamy na degustację polskich win nie w towarzystwie włoskich wędlin, francuskich serów czy tapas, ale w połączeniu z przekąskami z polskich produktów regionalnych.
Spróbujemy wina z różnych części naszego kraju i odbędziemy swoistą, kulinarną podróż historyczną.
W degustacji Polskie smaki - kuchnia i wino nawiążemy do zbieractwa i rolnictwa naszych przodków, oraz do tego co z niego ewoluowało
na przestrzeni wieków pod wpływami kultur kulinarnych naszych sąsiadów.
 
Cena degustacji: 249 zł / osoba
W kieliszkach:
🍷 Cuvee 2020, Winnica Od Nowa
🍷 Passage 2019, Winnica Equus
🍷 Riesling 2020, Winnica Turnau
🍷 Rose CR 2021, Winnica Fredrówka
🍷 Pinot Gris skin contact 2019, Winnice Wzgórz Trzebnickich
🍷 Cortez 2020, Winnica Mickiewicz
🍷 Solaris 2021, Winnica Mickiewicz
Na talerzach:
🍞 chleb żytni na zakwasie i proziaki
🐟 wędzony karp
🦆 kaczka pieczona z szarą renetą i majerankiem
🍴wędzona słonina
🌻 olej rzepakowy tłoczony mechanicznie
🥬 paszteciki z kapustą i grzybami
🧈 „smalec” z fasoli
🧀 sery z gospodarstwa Wańczykówka
🥧 sernik krakowski
Prowadząca: Katarzyna Korzeń
Dr nauk biologicznych, inż. Edukuje i doradza w ramach Akademii EnoRozwoju. Specjalizuje się w neuroenologii oraz polskim winie i łączeniu go z rodzimą kuchnią. Jest założycielką i redaktorką EnoPortalu – wirtualnej bazy wiedzy o polskim winiarstwie. Pracuje przy organizacji Międzynarodowych Dni Wina i Konkursu Polskich Win w Jasielskim Stowarzyszeniu Winiarzy. Prowadzi własną winnicę.
 
Impreza pod patronatem EnoPortalu.