Aby w pełni cieszyć się winem, warto je bliżej poznać!
Dom Charbielin i Akademia EnoRozwoju zapraszają Was na serię jedynych w swoim rodzaju warsztatów, które wszechstronnie i szczegółowo przybliżają wszystkie najważniejsze zagadnienia niezbędne do świadomej degustacji wina.
Prowadzenie: dr inż. Katarzyna Korzeń.
Spotkania systematycznie i stopniowo wprowadzą Was w poszczególne aspekty związane z percepcją smaków i aromatów, chemią wina, specyfiką jego powstawania i postrzegania oraz wiele innych ważnych tematów. Wyróżnikiem warsztatów jest akcent położony na wino polskie oraz na łączenie go z naszą rodzimą kuchnią.
DLA KOGO?
Warsztaty przeznaczone są zarówno dla osób zajmujących się winem profesjonalnie, jak i winnych entuzjastów chcących poszerzać umiejętności degustacyjne i wzbogacać swoją wiedzę.
Każde spotkanie to doskonałe proporcje teorii oraz ćwiczeń i praktycznych przykładów. Optymalny zakres wiedzy gwarantuje uczestnictwo we wszystkich częściach cyklu, ale można też uczestniczyć tylko w wybranych spotkaniach. Warsztaty prowadzone są z wykorzystaniem wyłącznie win polskich oraz produktów lokalnych i potraw przygotowanych na ich bazie.
PROGRAM WARSZTATÓW:
9 - 10.12: I Fizjologia smaku, czyli jak degustujemy
II Chemia wina, czyli co pijemy
16 - 17.12: III Degustacja i ocena wina
IV Food and wine pairing
V Lokalne z regionalnym – polskie wina i potrawy
III Degustacja i ocena wina
Z jednej strony wino jest tak złożonym i wielowymiarowym tworem, że trudno zmieścić je w sztywne ramy i metodycznie opisać, z drugiej niezbędne wydaje się być ustalenie jakichś kryteriów jego klasyfikacji i oceny. Profesjonalna degustacja i ocena wina to trudna sztuka. W tej części warsztatów poznacie teoretyczne zasady, które ją określają oraz jej praktyczne znaczenie i zastosowania.
Najważniejsze tematy warsztatów:
- podstawowe zasady serwowania oraz przechowywania i transportu wina
- przygotowanie miejsca i akcesoria do degustacji wina
- temperatura serwowania wina, kieliszki, dodatkowe elementy techniczne
- degustacja wina – ocena wyglądu, zapachu i smaku
- czynniki wpływające na percepcje i ocenę wina
- techniki degustacyjne
- złożoność smaków i aromatów wina
- elementy składające się na odbiór i jakość wina (kwasowość, odczucie słodyczy, zawartość alkoholu, gorzkość, cierpkość, dwutlenek węgla - bąbelki, cielistość, długość, balans, dojrzałość)
- sens degustacji i oceny wina
- znaczenie konkursów winiarskich
- oceny, rankingi, krytyka winiarska
- mówienie i pisanie o winie
- stosunek jakości wina do jego ceny
czas trwania warsztatów: 2,5h
IV Food and wine pairing - pełnia przyjemności
Od dobrego wina leprze może być tylko dobre wino w połączeniu z dobrym jedzeniem. Tajniki łączenia wina i jedzenia mimo, że często tak się je przedstawia, nie są wiedzą tajemną. Opierają się na chemii i fizyce oraz na fizjologii zmysłów i specyfice percepcji aromatów i smaków. Połączenia idealne istnieją – warto ich szukać. Żadne z nich nie jest jednak uniwersalne, bo każdy z nas odbiera je trochę inaczej. Na warsztatach dowiecie się co, jak, z czym i (co najważniejsze) dlaczego.
Najważniejsze tematy warsztatów:
- historia jedzenia i picia (kontekst sensoryczny i kulturowy)
- tradycja łączenia wina i jedzenia
- specyfika percepcji smaków i aromatów
- właściwości fizyczne i chemiczne wina oraz produktów spożywczych (ciężar, intensywność, tekstura/struktura, aromaty)
- podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem
- wino w kuchni
- wyjątki od reguł i eksperymenty
- sensoryczne pewniaki i sprawdzone sposoby na maksimum przyjemności degustacyjnej
- naczynia, rekwizyty, okoliczności i kontekst niematerialny jako istotne elementy przyjemności degustacyjnej
czas trwania warsztatów: 3,5h
V Lokalne z regionalnym – polskie wina i potrawy
Jednym z kluczy łączenia wina z jedzeniem jest klucz geograficzny. W Polsce dopiero zaczynami budować kulturę winiarską. Polskie wino to stosunkowo nowy, różnorodny i bardzo dynamicznie ewoluujący twór. Polska kuchnia charakteryzuje się ogromnym bogactwem smaków i aromatów, ma długą i bogatą historię. Połączenie tworzonych u nas win ze smakami i aromatami naszych rodzimych kulinariów to przygoda i wielka przyjemność. Na warsztatach poznacie specyfikę polskich win, historię i charakter polskiej kuchni, dostaniecie wskazówki teoretyczne jak łączyć rodzime smaki i aromaty oraz organoleptycznie poznacie przykłady typowych i zaskakujących połączeń.
Najważniejsze tematy warsztatów:
- historia polskiej kuchni i kontekst historyczny naszej kultury kulinarnej
- historia polskiego winiarstwa
- regionalizacja kulinarna Polski - specyfika kuchni lokalnych i najciekawsze produkty tradycyjne
- tworzące się regiony uprawy winorośli w Polsce i ich charakterystyka
- polskie wina i polskie potrawy – jak do siebie pasują
- łączenie polskiego jedzenia i polskiego wina
- tworzenie dobrych połączeń winiarsko - kulinarnych „w sąsiedztwie”
- specyfika stylistyczna win produkowanych z najczęściej uprawianych w Polsce szczepów/odmian winorośli oraz ich potencjał w połączeniach kulinarnych
czas trwania warsztatów: 5h
Podczas spotkania odbywają się zajęcia teoretyczne – wykład z prezentacją multimedialną, ćwiczenia, w tym ćwiczenia degustacyjne (wino + produkty spożywcze) oraz dyskusja, dająca możliwość dodatkowego rozwinięcia prezentowanych zagadnień. W cenie oferujemy napoje ciepłe oraz wodę, a także wspólny lunch.
Po spotkaniu wszyscy uczestnicy dostają materiały szkoleniowe - zestaw przyborów do ćwiczeń - oraz materiały teoretyczne w formie elektronicznej.
KOSZT I REZERWACJE
Zapraszamy do zakupu pakietowy całego kursu (cena: 1000 pln) lub wybranego spotkania (cena: 300 pln). Rezerwacji i płatności prosimy dokonywać przez stronę internetową Domu Charbielin lub drogą mailową/telefoniczną:
aleksandra.grocholska@domcharbielin.pl
666 206 730
JAK DOJECHAĆ?
Zapraszamy do Domu Charbielin. Jesteśmy w opolskim, w gminie Głuchołazy, u podnóża Biskupiej Kopy, najwyższego szczytu Gór Opawskich.
Nasz adres to:
Charbielin 91, 48-340 Charbielin.
Najwygodniej dojedziecie do nas samochodem.
GDZIE SPAĆ?
Jeśli chcielibyście wybrać się na warsztaty z daleka i zastanawiacie się nad logistyką, podpowiadamy, że w sąsiedztwie Domu Charbielin znajduje się kilka miejsc noclegowych - zarówno agroturystyki, jak i hotele. Zapraszamy do kontaktu z zaprzyjaźnionymi miejscami:
Gościniec Pod Bukiem https://www.gosciniec-podbukiem.com.pl/
Aspen Prime https://www.aspenprime.pl/
Zapomniany Zdrój https://zapomnianyzdroj.pl/
O PROWADZĄCEJ
Dr inż. Katarzyna Korzeń zajmująca się winem w unikatowy, wszechstronny sposób; od prowadzenia własnej winnicy i produkcji wina (uprawa winorośli i winifikacja), przez promocję i marketing oraz enoturystykę, po analizę sensoryczną wina i jego ocenę techniczną. Katarzyna zajmuje się między innymi takimi zagadnieniami jak: percepcja wina w ujęciu neuroenologicznym, specyfika wpływu chemii wina na jego odbiór sensoryczny, kontekst kulturowy i emocjonalny w percepcji wina oraz fizjologiczne i chemiczne podstawy łączenia wina z jedzeniem. Jest założycielką i redaktorką EnoPortalu – strony internetowej poświęconej polskiemu winu, winiarstwu i enoturystyce. W ramach Akademii EnoRozwoju edukuje oraz doradza producentom wina. Polskie winnice zna bardzo dobrze, a wino postrzega i przedstawia w jedyny w swoim rodzaju, niezwykle kompleksowy i wszechstronny sposób.
O MIEJSCU
Warsztaty odbywają się w miejscu absolutnie nieprzypadkowym. Dom Charbielin to jedno z najstaranniej zaplanowanych i najlepiej zorganizowanych przedsięwzięć winiarskich w naszym kraju. Nowoczesne wyposażenie winiarni i usprzętowienie winnicy łączy się tutaj z wiedzą, doświadczeniem, uważnością i dbałością o detale, które w winiarskiej sztuce są niezwykle ważne. Uczestnicy Warsztatów będą mieli niepowtarzalną okazję poznać Dom Charbielin i zobaczyć jak powstaje tam wino. Charbielin to miejsce, w którym wiele uwagi poświęca się budowaniu nowej tradycji i dobrej kultury winiarskiej. Jednym z najważniejszych elementów, które się z tym łączą jest edukacja.
Impreza pod patronatem EnoPortalu.