.
Warsztaty eno-sensoryczne ZMYSŁY I WINO - cz. 1

Warsztaty eno-sensoryczne ZMYSŁY I WINO - cz. 1



w winnicy
Kiedy
2023-12-09 11:00
2 dni
Lokalizacja
Dom Charbielin
Adres

Charbielin 91, 48-340 Charbielin

Organizator
Dom Charbielin i Akademia EnoRozwoju
Dostępność
publiczne
Wstęp
bilety
Media
facebook www

Od dobrego wina leprze może być tylko dobre wino w połączeniu z dobrym jedzeniem.

Aby w pełni cieszyć się winem, warto je bliżej poznać! ✨

Dom Charbielin i Akademia EnoRozwoju zapraszają Was na serię jedynych w swoim rodzaju warsztatów, które wszechstronnie i szczegółowo przybliżają wszystkie najważniejsze zagadnienia niezbędne do świadomej degustacji wina.

👩🏻‍🏫 Prowadzenie: dr inż. Katarzyna Korzeń.

Spotkania systematycznie i stopniowo wprowadzą Was w poszczególne aspekty związane z percepcją smaków i aromatów, chemią wina, specyfiką jego powstawania i postrzegania oraz wiele innych ważnych tematów. Wyróżnikiem warsztatów jest akcent położony na wino polskie oraz na łączenie go z naszą rodzimą kuchnią. 🍷

 

DLA KOGO?

Warsztaty przeznaczone są zarówno dla osób zajmujących się winem profesjonalnie, jak i winnych entuzjastów chcących poszerzać umiejętności degustacyjne i wzbogacać swoją wiedzę.

Każde spotkanie to doskonałe proporcje teorii oraz ćwiczeń i praktycznych przykładów. Optymalny zakres wiedzy gwarantuje uczestnictwo we wszystkich częściach cyklu, ale można też uczestniczyć tylko w wybranych spotkaniach. Warsztaty prowadzone są z wykorzystaniem wyłącznie win polskich 🇵🇱 oraz produktów lokalnych i potraw przygotowanych na ich bazie.

 

PROGRAM WARSZTATÓW:

 

 9 - 10.12: I Fizjologia smaku, czyli jak degustujemy

                      II Chemia wina, czyli co pijemy


 16 - 17.12: III Degustacja i ocena wina

                         IV Food and wine pairing

                         V Lokalne z regionalnym – polskie wina i potrawy

 

 

 

 

I Fizjologia smaku, czyli jak degustujemy

Poznanie specyfiki pracy zmysłów oraz najważniejszych zagadnień związanych z percepcją wina jest kluczowe dla jego zrozumienia. Degustacja to doświadczenie multisensoryczne. Biorą w nim udział wszystkie nasze zmysły, a odbierane przez nie bodźce zbiera, przetwarza i interpretuje ośrodkowy układ nerwowy. To złożony proces, ale główne zasady, którymi się rządzi wcale nie są przesadnie skomplikowane – zapoznanie się z nimi kolejno, krok po kroku pozwoli Wam je zrozumieć.

Najważniejsze tematy warsztatów:

- funkcjonowanie i rola poszczególnych zmysłów w degustacji wina (i jedzenia); węch, smak, wzrok, dotyk, słuch

- degustacja wina jako doznanie multisensoryczne

- specyfika ludzkich zmysłów w kontekście percepcji wina i jedzenia

- odbieranie bodźców oraz ich przetwarzanie przez układ nerwowy

- znaczenie psychiki w percepcji i funkcjonowaniu zmysłów

- postrzeganie smaków i aromatów

- rozpoznawanie smaków i aromatów

- zapamiętywanie smaków i aromatów

- czynniki wpływające na ludzką percepcję (wewnętrzne i zewnętrzne)

- uczenie się i ćwiczenie percepcji

- optymalne warunki degustacji

czas trwania warsztatów: 6h

 

II Chemia wina, czyli co pijemy

Wino to napój jedyny w swoim rodzaju – roztwór chemiczny o specyficznej genezie i wyjątkowym kontekście kulturowym. Dobre zrozumienie wina wymaga spojrzenia na nie wielowymiarowo i przyjrzenia się mu z różnych stron. Poznacie wszystkie najważniejsze zagadnienia i zależności między nimi. Kwintesencję wina – jego zapach i smak, determinują określone substancje chemiczne i fizyczne zależności między nimi. Wszystko to ma swój początek w winnicy, ewoluuje podczas winifikacji i zmienia się w procesie dojrzewania wina, a samo wino postrzegamy nie tylko naszymi zmysłami, ale odbieramy je zawsze w jakimś kontekście, który buduje jego prezentacja oraz nasza wiedza i doświadczenie. To wszystko jest dość złożone, ale wcale nie skomplikowane.

Najważniejsze tematy warsztatów:

- czym jest wino - aspekt historyczny, kulturowy i fizyczny

- wino jako roztwór chemiczny

- najważniejsze związki chemiczne w winie (ze szczególnym uwzględnieniem substancji lotnych)

- podział/rodzaje win – aspekt produkcyjny i sensoryczny

- specyfika winorośli i jej owoców

- smaki i aromaty w winie w ujęciu systematycznym (wg. specyfiki sensorycznej oraz wg. genezy)

- „wady” wina i inne nieprzyjemności degustacyjne

- powstawanie smaków i aromatów win – aspekt uprawowy

- powstawanie smaków i aromatów win – aspekt winifikacyjny

- znaczenie drewna (beczka, klepka, wióry, dodatek tanin)

- dynamika chemiczna „dojrzewania wina”

- wpływ wina na fizjologię i zdrowie człowieka

czas trwania warsztatów: 6h

 

 

 

Podczas spotkania odbywają się zajęcia teoretyczne – wykład z prezentacją multimedialną, ćwiczenia, w tym ćwiczenia degustacyjne (wino + produkty spożywcze) oraz dyskusja, dająca możliwość dodatkowego rozwinięcia prezentowanych zagadnień. W cenie oferujemy napoje ciepłe oraz wodę, a także wspólny lunch. ☕️🍽️

Po spotkaniu wszyscy uczestnicy dostają materiały szkoleniowe - zestaw przyborów do ćwiczeń - oraz materiały teoretyczne w formie elektronicznej.

 

KOSZT I REZERWACJE

Zapraszamy do zakupu pakietowy całego kursu (cena: 1000 pln) lub wybranego spotkania (cena: 300 pln). Rezerwacji i płatności prosimy dokonywać przez stronę internetową Domu Charbielin lub drogą mailową/telefoniczną:

 aleksandra.grocholska@domcharbielin.pl
 666 206 730

 

JAK DOJECHAĆ?

Zapraszamy do Domu Charbielin. 📍 Jesteśmy w opolskim, w gminie Głuchołazy, u podnóża Biskupiej Kopy, najwyższego szczytu Gór Opawskich.
Nasz adres to:
Charbielin 91, 48-340 Charbielin.
Najwygodniej dojedziecie do nas samochodem. 🚘

 

GDZIE SPAĆ?

Jeśli chcielibyście wybrać się na warsztaty z daleka i zastanawiacie się nad logistyką, podpowiadamy, że w sąsiedztwie Domu Charbielin znajduje się kilka miejsc noclegowych - zarówno agroturystyki, jak i hotele. Zapraszamy do kontaktu z zaprzyjaźnionymi miejscami:

🏨 Gościniec Pod Bukiem https://www.gosciniec-podbukiem.com.pl/
🏨 Aspen Prime https://www.aspenprime.pl/
🏨 Zapomniany Zdrój https://zapomnianyzdroj.pl/

 

O PROWADZĄCEJ

Dr inż. Katarzyna Korzeń zajmująca się winem w unikatowy, wszechstronny sposób; od prowadzenia własnej winnicy i produkcji wina (uprawa winorośli i winifikacja), przez promocję i marketing oraz enoturystykę, po analizę sensoryczną wina i jego ocenę techniczną. Katarzyna zajmuje się między innymi takimi zagadnieniami jak: percepcja wina w ujęciu neuroenologicznym, specyfika wpływu chemii wina na jego odbiór sensoryczny, kontekst kulturowy i emocjonalny w percepcji wina oraz fizjologiczne i chemiczne podstawy łączenia wina z jedzeniem. Jest założycielką i redaktorką EnoPortalu – strony internetowej poświęconej polskiemu winu, winiarstwu i enoturystyce. W ramach Akademii EnoRozwoju edukuje oraz doradza producentom wina. Polskie winnice zna bardzo dobrze, a wino postrzega i przedstawia w jedyny w swoim rodzaju, niezwykle kompleksowy i wszechstronny sposób.

 

O MIEJSCU

Warsztaty odbywają się w miejscu absolutnie nieprzypadkowym. Dom Charbielin to jedno z najstaranniej zaplanowanych i najlepiej zorganizowanych przedsięwzięć winiarskich w naszym kraju. Nowoczesne wyposażenie winiarni i usprzętowienie winnicy łączy się tutaj z wiedzą, doświadczeniem, uważnością i dbałością o detale, które w winiarskiej sztuce są niezwykle ważne. Uczestnicy Warsztatów będą mieli niepowtarzalną okazję poznać Dom Charbielin i zobaczyć jak powstaje tam wino. Charbielin to miejsce, w którym wiele uwagi poświęca się budowaniu nowej tradycji i dobrej kultury winiarskiej. Jednym z najważniejszych elementów, które się z tym łączą jest edukacja.

 

Impreza pod patronatem EnoPortalu.