.
Warsztaty z winem i kolacja degustacyjna soul food

Warsztaty z winem i kolacja degustacyjna soul food



degustacja
Kiedy
2021-04-25 18:00
Lokalizacja
Pod Ciśnieniem
Organizator
Winostacja Polska
Dostępność
publiczne
Wstęp
bilety
Media
facebook

Wpadajcie na warsztaty z winem, połączone z kolacją degustacyjną w pięknej przestrzeni w Pod Ciśnieniem (ul. Sudecka 96) – nowym domu Winostacji Polska.
25 kwietnia (niedziela, g. 18-20) spotkamy się na warsztatach z winem i kolacji degustacyjnej. Czterodaniowemu menu przygotowanemu przez Winostację Polska będą towarzyszyć cztery wina z Winnicy Silesian. W programie podstawy wine pairingu i degustacja win z udziałem twórców winnicy oraz kolacja z menu degustacyjnym, inspirowanym soul food – tradycyjną kuchnią czarnych Amerykanów, o której opowie Marta Wróbel, twórczyni Winostacji Polska.
Soul food (tzw. 'jedzenie dla duszy”) to właściwie niespotykana w polskich restauracjach kuchnia, która ma swoje korzenie w czasach niewolnictwa w Stanach Zjednoczonych. Jej dziedzictwo widoczne jest dziś w wielu popularnych amerykańskich daniach. Chleb kukurydziany, duszoną kapustę pastewną, ogony wołowe, kurczaka w chrupiącej, pikantnej panierce, panierowane flaki wieprzowe, pochrzyn na słodko (yams), tartę z batatami, wytrawną kaszkę kukurydzianą z masłem (grits) i bekonem i inne potrawy Amerykanie (szczególnie ci z Południa USA) jedzą często podczas różnych świąt i spotkań rodzinnych. Jeśli Beyonce śpiewa, że „ostry sos zawsze nosi w swojej torebce” (to popularny dodatek w kuchni soul food), a Al Jarrou wyśpiewuje peany na cześć tarty z batatami, można śmiało powiedzieć, że „jedzenie dla duszy” zadomowiło się w popkulturze.
Marta Wróbel, pasjonatka kultury czarnych Amerykanów i autorka bloga „Czarna Ameryka” dla „Polityki”: https://czarnaameryka.blog.polityka.pl/ zdekonstruuje soul food oraz pokrewne kuchnie: kreolską i cajuńską, też tworzone w dużej mierze przez Afroamerykanów. Z tych inspiracji powstaną dania w lżejszej, unowocześnionej i twórczej wersji. Kolacja z menu degustacyjnego powstanie ze świeżych, najwyższej jakości produktów. Do dań wypijemy specjalnie dobrane cztery wina z Winnicy Silesian.
 
MENU:
Przystawka
Biscuit – bułeczka na maślance/ smażone pikle/ domowa przyprawa cajun/ sos herbaciany z miodem lipowym nektarowym z Sudeckich Miodów
Danie 1
Étouffée z krewetkami/”święta Trójca”warzyw: zielona papryka, cebula, seler naciowy/okra
Danie 2
Ogony wołowe/ polenta z pistacjami / marchew/ brukselka
Deser
Kruche ciastko/ krem ze słodkich ziemniaków/ kwaśna śmietana z Międzyborza/ domowy karmel/ puder z boczku
 
WINA:
Solaris (białe wytrawne)
Cuvée ((białe półwytawne)
Roter Riesling (pomarańczowe wytrawne)
Souvignier Gris (białe wytrawne)
 
WINNICA SILESIAN
Tak właściciele winnicy piszą o swoim miejscu:
Jesteśmy mającą 11 hektarów powierzchni winnicą położoną w sercu Dolnego Śląska na przedgórzu Sudeckim, oddaloną zaledwie pół kilometra od dawnego klasztoru cysterskiego i przylegających do niego winnic datowanym na początek XIV w. Nasza winnica to
przedsięwzięcie trzech pokoleń rodziny Mazurków, do naszej pracy podchodzimy z ogromną pasją i zaangażowaniem. Wierzymy, że doskonałe wino powstaje na winnicy, dlatego z wielką starannością pielęgnujemy nasze winorośla. Geneza nazwy Silesian łączy się zarówno z naszą osobistą historię, jak i tradycję regionu. Chcieliśmy podkreślić głębokie korzenie ziemi dolnośląskiej w produkcji wina, gdzie pierwsze wzmianki na ten temat sięgają XII w. jak również to, że nasza rodzina zajmuje się hodowlą koni już od pięciu pokoleń, a po wojnie stadnina została odbudowana tylko dzięki zakupowi sześciu klaczy rasy śląskiej (łac. Silesian). Z sześciu koni szybko zrobiło się stado, a dziś hodowla liczy sobie prawie 80 koni.
Winnica została założona w kwietniu 2016 roku. W ciągu tygodnia zostało zasadzonych 55 tys. winorośli 12 różnych odmian: Weisser Riesling, Roter Riesling, Johanniter, Seyval Blanc, Souvignier Gris, Solaris, Bianca, Jutrzenka, Hibernal, Cabernet Cortis, Rondo,
Regent. Siedlisko znajduje się na południowo - zachodnim stoku, na wysokości 230 m.n.p.m. Dominuje terroir granitowe mające swoje odzwierciedlenie w mineralności i chrupkości naszych win.
Na sukces Winnicy Silesian pracują trzy pokolenia rodziny Mazurków. Seniorka rodu Ludwika Mazurek czuwająca nad dobrostanem winnicy, pomysłodawca i główny dowodzący Jarek, od ponad 30 lat rolnik z pasji i zawodu oraz córki Marysia, która obecnie studiuje Wine Industry Operations w Margaret River w Australii oraz Sonia wraz z narzeczonym Esbenem Madsenem, którzy po 10 latach kształcenia się i pracy w Kopenhadze i Londynie poświęcili się pracy w winiarni. Oprócz wkładu rodziny, nad najwyższą jakością naszych win czuwają znany w Polsce młody i utalentowany winiarz Michał Pajdosz z Winnicy Jakubów, a od niedawna w roli konsultanta dołączył do nas Matthias Schuch, winiarz z Saxoni, który został nazwany przez Hugh Johnsona wschodzącą gwiazdą niemieckiego winiarstwa. Wszyscy tworzą zgrany team pracujący nad najlepszą jakością wina
Wydarzenie odbędzie się w pomieszczeniu o powierzchni 50 mkw przy zachowaniu środków ostrożności: dezynfekcja, stoliki w sporej odległości od siebie.
Osoby, które nie chcą jeść kolacji na miejscu, mogą wziąć udział tylko w warsztatach z winem, a świeżo przygotowane dania na życzenie zapakujemy do domu.
Bilety: 220 zł/os.
Liczba miejsc mocno ograniczona
Obowiązuje przedpłata! Bilety można rezerwować tylko w ten sposób: wysyłając wiadomości prywatne na FB lub IG Winostacji Polska lub pisząc maila na winostacja.polska@gmail.com.
 
źródło: https://www.facebook.com/events/190814682562535/
Degustacja

Warsztaty z winem i kolacja degustacyjna soul food 25 IV



degustacja
Kiedy
2021-04-25 18:00
Lokalizacja
Pod Ciśnieniem
Organizator
Winostacja Polska i Winnica Silesian
Dostępność
publiczne
Wstęp
bilety
Media
facebook

Wpadajcie na warsztaty z winem, połączone z kolacją degustacyjną w pięknej przestrzeni w Pod Ciśnieniem (ul. Sudecka 96) – nowym domu Winostacji Polska.
25 kwietnia (niedziela, g. 18-20) spotkamy się na warsztatach z winem i kolacji degustacyjnej. Czterodaniowemu menu przygotowanemu przez Winostację Polska będą towarzyszyć cztery wina z Winnicy Silesian. W programie podstawy wine pairingu i degustacja win z udziałem twórców winnicy oraz kolacja z menu degustacyjnym, inspirowanym soul food – tradycyjną kuchnią czarnych Amerykanów, o której opowie Marta Wróbel, twórczyni Winostacji Polska.
Soul food (tzw. 'jedzenie dla duszy”) to właściwie niespotykana w polskich restauracjach kuchnia, która ma swoje korzenie w czasach niewolnictwa w Stanach Zjednoczonych. Jej dziedzictwo widoczne jest dziś w wielu popularnych amerykańskich daniach. Chleb kukurydziany, duszoną kapustę pastewną, ogony wołowe, kurczaka w chrupiącej, pikantnej panierce, panierowane flaki wieprzowe, pochrzyn na słodko (yams), tartę z batatami, wytrawną kaszkę kukurydzianą z masłem (grits) i bekonem i inne potrawy Amerykanie (szczególnie ci z Południa USA) jedzą często podczas różnych świąt i spotkań rodzinnych. Jeśli Beyonce śpiewa, że „ostry sos zawsze nosi w swojej torebce” (to popularny dodatek w kuchni soul food), a Al Jarrou wyśpiewuje peany na cześć tarty z batatami, można śmiało powiedzieć, że „jedzenie dla duszy” zadomowiło się w popkulturze.
Marta Wróbel, pasjonatka kultury czarnych Amerykanów i autorka bloga „Czarna Ameryka” dla „Polityki”: https://czarnaameryka.blog.polityka.pl/ zdekonstruuje soul food oraz pokrewne kuchnie: kreolską i cajuńską, też tworzone w dużej mierze przez Afroamerykanów. Z tych inspiracji powstaną dania w lżejszej, unowocześnionej i twórczej wersji. Kolacja z menu degustacyjnego powstanie ze świeżych, najwyższej jakości produktów. Do dań wypijemy specjalnie dobrane cztery wina z Winnicy Silesian.
 
MENU:
Przystawka
Biscuit – bułeczka na maślance/ smażone pikle/ domowa przyprawa cajun/ sos herbaciany z miodem lipowym nektarowym z Sudeckich Miodów
Danie 1
Étouffée z krewetkami/”święta Trójca”warzyw: zielona papryka, cebula, seler naciowy/okra
Danie 2
Ogony wołowe/ polenta z pistacjami / marchew/ brukselka
Deser
Kruche ciastko/ krem ze słodkich ziemniaków/ kwaśna śmietana z Międzyborza/ domowy karmel/ puder z boczku
 
WINA:
Solaris (białe wytrawne)
Cuvée ((białe półwytawne)
Roter Riesling (pomarańczowe wytrawne)
Souvignier Gris (białe wytrawne)
 
WINNICA SILESIAN
Tak właściciele winnicy piszą o swoim miejscu:
Jesteśmy mającą 11 hektarów powierzchni winnicą położoną w sercu Dolnego Śląska na przedgórzu Sudeckim, oddaloną zaledwie pół kilometra od dawnego klasztoru cysterskiego i przylegających do niego winnic datowanym na początek XIV w. Nasza winnica to
przedsięwzięcie trzech pokoleń rodziny Mazurków, do naszej pracy podchodzimy z ogromną pasją i zaangażowaniem. Wierzymy, że doskonałe wino powstaje na winnicy, dlatego z wielką starannością pielęgnujemy nasze winorośla. Geneza nazwy Silesian łączy się zarówno z naszą osobistą historię, jak i tradycję regionu. Chcieliśmy podkreślić głębokie korzenie ziemi dolnośląskiej w produkcji wina, gdzie pierwsze wzmianki na ten temat sięgają XII w. jak również to, że nasza rodzina zajmuje się hodowlą koni już od pięciu pokoleń, a po wojnie stadnina została odbudowana tylko dzięki zakupowi sześciu klaczy rasy śląskiej (łac. Silesian). Z sześciu koni szybko zrobiło się stado, a dziś hodowla liczy sobie prawie 80 koni.
Winnica została założona w kwietniu 2016 roku. W ciągu tygodnia zostało zasadzonych 55 tys. winorośli 12 różnych odmian: Weisser Riesling, Roter Riesling, Johanniter, Seyval Blanc, Souvignier Gris, Solaris, Bianca, Jutrzenka, Hibernal, Cabernet Cortis, Rondo,
Regent. Siedlisko znajduje się na południowo - zachodnim stoku, na wysokości 230 m.n.p.m. Dominuje terroir granitowe mające swoje odzwierciedlenie w mineralności i chrupkości naszych win.
Na sukces Winnicy Silesian pracują trzy pokolenia rodziny Mazurków. Seniorka rodu Ludwika Mazurek czuwająca nad dobrostanem winnicy, pomysłodawca i główny dowodzący Jarek, od ponad 30 lat rolnik z pasji i zawodu oraz córki Marysia, która obecnie studiuje Wine Industry Operations w Margaret River w Australii oraz Sonia wraz z narzeczonym Esbenem Madsenem, którzy po 10 latach kształcenia się i pracy w Kopenhadze i Londynie poświęcili się pracy w winiarni. Oprócz wkładu rodziny, nad najwyższą jakością naszych win czuwają znany w Polsce młody i utalentowany winiarz Michał Pajdosz z Winnicy Jakubów, a od niedawna w roli konsultanta dołączył do nas Matthias Schuch, winiarz z Saxoni, który został nazwany przez Hugh Johnsona wschodzącą gwiazdą niemieckiego winiarstwa. Wszyscy tworzą zgrany team pracujący nad najlepszą jakością wina
Wydarzenie odbędzie się w pomieszczeniu o powierzchni 50 mkw przy zachowaniu środków ostrożności: dezynfekcja, stoliki w sporej odległości od siebie.
Osoby, które nie chcą jeść kolacji na miejscu, mogą wziąć udział tylko w warsztatach z winem, a świeżo przygotowane dania na życzenie zapakujemy do domu.
Bilety: 200 zł/os.
Liczba miejsc mocno ograniczona
Obowiązuje przedpłata! Bilety można rezerwować tylko w ten sposób: wysyłając wiadomości prywatne na FB lub IG Winostacji Polska lub pisząc maila na winostacja.polska@gmail.com.
 
źródło: https://www.facebook.com/events/190814682562535/