Zapraszamy serdecznie na winobranie 2020 na Winnicy Biały Kruk.
To wspaniały relaks na łonie natury, współtworzenie wina pomarańczowego i czerwonego, szkolenie z polskich win i aromatyczne jedzenie ugotowane w kociołku na żywym ogniu. Niezapomniana przygoda!
Czy w tym roku również stworzymy medalowego Orange i Cuve czerwone? Przekonamy się za rok po wysłaniu wina na konkurs 
11.00 Przyjazd na winnicę, zwiedzanie winnicy, degustacja odmian deserowych i na wino. Poczujecie jak smakują w pełni dojrzałe owoce, jakie mają aromaty poszczególne odmiany i jak one później przekładają się na wino.
11.30 Pomiar dojrzałości owoców refraktrometrem.
12.00 Zdejmowanie siatek - żartowałem
W tym roku winnicy strzegą dźwięki ptaków drapieżnych i latawiec imitujący orła. Nie będzie uciążliwego zdejmowania siatek, od razu zabieramy się za zbieranie owoców 
Dostaniecie sekatory (jak ktoś ma swój proszę zabrać, ja mam 10 sztuk), skrzyneczki i rozpoczniemy zbiór najpiękniejszych gron na nasze wino. Zbiór potrwa około godziny.
W przerwie podczas zbioru pokaz Sabrage, historia sabrage, wytłumaczenie procesu powstawania win musujących metodą szampańską i kieliszek musującej Cavy dla wzmocnienia sił i dobrego nastroju 
Po zbiorze uruchamiamy młynkoszypułkowarkę, mielimy owoce i oddzielamy szypułki. Poczujecie wspaniałe aromaty jakie wydobywają się z kadzi. To z tych aromatycznych owoców powstanie nasze wino. Sprawdzimy też poziom cukru w miazdze winomierzem, poziom ph miernikiem i kwasowość przy pomocy odczynników.
Kolejny krok to zaszczepienie miazgi szlachetnymi drożdżami.
14.00 Krótka przerwa i przechodzimy do szkolenia z Polskich win.
Opowiemy wam o historii polskiego winiarstwa i najnowszy trendach w tworzeniu win.
Spróbujecie następujących win:
1. Hiszpańska Cava - pokaz Sabrage.
2. Biały Kruk Orange wine Merret 2019 - pomarańczowe wino musujące wytworzone metodą Merreta
3. Biały Kruk Merret czerwony 2019 - tak czerwone wino musujące, czy w tej wersji będzie lepsze od złotego medalisty z Zielonej Góry 2020?
4. Biały Kruk Orange wine 2019 - aromatyczne wino pomarańczowe które fermentowało 4 tygodnie na skórkach
5. Biały Kruk Orange Wine 2018 - złoty medalista konkursu w Jaśle 2019 (najlepsze wino w kategorii win specjalnych, które teraz dopiero po 2 latach wskoczyło na jeszcze wyższy poziom swojej jakości)
Podczas degustacji win pomarańczowych opowiemy wam co to są wina pomarańczowe jak powstają i dlaczego idealnie łączą się z jedzeniem.
6. Winnica Biały Kruk Cuve czerwone 2019 - świeże bardzo owocowe wino w nowym stylu jaki uwielbiają sommelierzy. W tym roku zdobyło złoty medal na konkursie w Zielonej Górze.
Powyższym winom będą towarzyszyły przystawki, sery, wędliny, dodatki, a do win pomarańczowych i czerwonych podamy aromatyczne leczo ugotowane w żeliwnym kociołku na ognisku.
Na deser w kieliszku pojawi się niespodzianką a na talerzu będzie jej towarzyszyła obłędna Tarta Tatine przyprawiona skórką z pomarańczy i nalewką z kwiatów czarnego bzu.
Jesteś wegetarianinem? To super. wszystkie nasze wina są ekologiczne i wegańskie. Specjalnie dla Ciebie przygotujemy bezmięsną wersję leczo, a Tartę Tatine zjesz ze smakiem 
Kawa, herbata - gratis
Nasza biesiada odbędzie się na zadaszonym tarasie lub przy ognisku i będzie trwała do późnego wieczora. Jeśli będzie chłodno to napalimy w kominku i przeniesiemy się do domu z bala.
Szkolenie poprowadzi certyfikowany Sommelier WSET2 i winiarz z 11letnim stażem, właściciel winnicy Biały Kruk - Robert Zdanowski
Rezerwacje pod nr. tel. 517-931-447 lub na messengerze.
Kliknięcie wezmę udział w wydarzeniu nie gwarantuje miejsca na szkoleniu. Liczba miejsc ograniczona.
Impreza ma charakter prywatny.
Do zobaczenia na winobraniu 
W przypadku deszczu lub niewystarczającej dojrzałości owoców impreza zostanie przeniesiona na termin późniejszy.
źródło: https://www.facebook.com/events/268541984251421/