2022-10-27
Solaris to domiana, z której łatwo zrobić wino, ale bez odpowiedniego podejścia do uprawy i oryginalnego pomysłu na winifikację przeważnie daje wina na poziomie przyzwoitych win stołowych. Dopiero przy pewnej dozie wysiłku enologicznego może pokazać zaskakująco interesujące oblicze.
Wino o delikatnej, lekko żółtawej barwie. Czyste i klarowne.
Pachnie agrestem i porzeczkami z lekkim akcentem ziołowym. Można doszukać się w nim również aromatów cytrusowych (zwłaszcza cytryny), brzoskwini i delikatnych nut muszkatowych i liście czarnej porzeczki.
Smakuje agrestowo i brzoskwiniowo. Pojawiają też gruszki i cytrusy (cytryna grejpfrut), odrobina jabłek, niuans lukrecji.
Wino o wyraźnej kwasowości, dobrze korespondującej z dość solidną budową.
Solaris to specyficzna, bardzo popularna w Polsce odmiana. Łatwo zrobić z niej wino, ale bez odpowiedniego podejścia do uprawy i oryginalnego pomysłu na winifikację przeważnie daje wina na poziomie przyzwoitych win stołowych. Dopiero przy pewnej dozie wysiłku enologicznego może pokazać zaskakująco interesujące oblicze. Solaris 2021 nie bucha ociekającą cukrem brzoskwinią. Ma bardzo ciekawy i przyjemny zestaw aromatów. W ustach zaskakuje świeżą kwasowością.
Wino przyjemne do picia solo. Połączenie wyraźnej kwasowości i solidnego ciała oraz przyjemne, świeże aromaty czynią je dobrym partnerem dla wielu dań. Sprawdzi się na przykład do: tłustych ryb w klasycznych wydaniach, cielęciny w sosie śmietanowym, makaronu z borowikami (w śmietanie), zapiekanki warzywnej pod beszamelem, dyniowego curry z mlekiem kokosowym, tłustych, nie bardzo pikantnych serów.
Wino fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Winnica Turnau to największa polska winnica. Proponuje duży zestaw win w różnych stylach. Dbałość o jakość i szczegóły techniczne uprawy oraz produkcji przekłada się na stały poziom w butelkach. Winnica posiada dużą, ciekawą ofertę enoturystyczną. Ogromne wrażenie robi duża, dobrze wyposażona, nowoczesna przetwórnia. Sala degustacyjna jest jednocześnie salą koncertową.
Fakty techniczne:
alkohol: 13 %
cukier resztkowy: 7,6 g/l
kwasowość ogólna: 8,2 g/l
Sugerowana przez producenta temperatura serwowania: 8 – 10 °C.