2021-07-05
Weekend z lubuskimi winnicami w hotelu Warszawianka, 40 km od centrum stolicy.
Już w najbliższy weekend będziecie mieli okazję spróbować lubuskich win i spotkać się z winiarzami.
W hotelu Warszawianka będą czekać na Was:
Mała, rodzinna winnica (niespełna 1 ha) specjalizuje się w produkcji win musujących tworzonych metodą szampańską. Inspiracją dla właścicieli, Marii i Tadeusza Olejarz jest Guillaume Dubois z winnicy Gostchorze – najbardziej doświadczony i rozpoznawalny producenta polskich „musiaków”. Uprawa Rieslinga oraz Pinot Blanc prowadzona jest ręcznie. Powstają z nich wina musujące w dwóch wydaniach – wytrawnej i półwytrawnej. Winnica łączy tradycję i nowoczesność zarówno w uprawie jak i w przetwórni, gdzie wino fermentuje i dojrzewa w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a fermentację wtórną przechodzi klasycznie, w butelkach.
Winnica z ponad 20-letnią tradycją. Dziś zajmuje obszar 4,5 ha i angażuje trzy pokolenia. Malownicze położenie winnicy, wiąże się z mozaiką gleb i mikrosiedlisk, na których uprawianych jest wiele odmian winorośli. Powstają z nich bardzo różnorodne wina, dopasowane do potrzeb praktycznie wszystkich konsumentów. Winnica posiada pełną ofertę enoturystyczną i zaprasza do siebie wszystkich miłośników wina i wypoczynku wśród krzewów winorośli.
Rodzinna winnica, w której winiarstwem zaczyna interesować się już trzecie pokolenie. Działa od 2008 roku. Uprawy liczą 3 ha i obejmują dziewięć odmian winorośli. Właściciele stawiają na nowoczesność i jakość, co ma odzwierciedlenie w smakach i aromatach produkowanych win. W winnicy powstają przede wszystkim klasyczne, jednoodmianowe wina o różnym stopniu wytrawności. Każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Przedsięwzięcie dynamicznie się rozwija – aktualnie trwa budowa przetwórni i piwnicy z komfortowym zapleczem enoturystycznym.
Winnica założona w 2008, pod pewnym wpływem inspiracji płynącej z sąsiadującej z nią Winnicy Miłosz. Obecnie winnica zajmuje powierzchnię 2,5 ha i uprawia się w niej 6 odmian winorośli. Właściciele długo szukali odpowiedniego przeznaczenia swojego siedliska, do którego przeprowadzili się w 1999 roku jako „mieszczuchy”. Nieśmiałe próby winogrodnicze i winiarskie szybko przekształciły się w pełen pasji sposób na życie. Dziś winnica oferuje cały zestaw różnorodnych win, którymi chętnie częstuje również swoich gości, którzy mają do dyspozycji bardzo klimatyczne zaplecze enoturystyczne.
Stosunkowo młode, ale duże i odważne przedsięwzięcie winiarskie, które zadebiutowało na rynku w zeszłym roku z rocznikiem 2019. Ta 10-hektarowa winnica została nasadzona w 2016 i 2017tym roku. Przy nowoczesnej przetwórni powstaje duże zaplecze enoturystyczne, w którym już niedługo wszyscy goście winnicy będą mogli przyjemnie spędzać czas ciesząc się tamtejszym winem. Aktualnie winnica oferuje siedem etykiet obejmujących cały zestaw podstawowych typów i stylów od wytrawnej, owocowej bieli po charakterną czerwień.
Największa winnica na Mazowszu, położona zaledwie 40 km od Warszawy. Winnica jest częścią większego gospodarstwa rolnego, w którym uprawia się również inne krzewy owocowe, z których także powstają wina gatunkowe. Zarówno uprawa jak i produkcja wina odbywa się tutaj naturalnymi, nieprzemysłowymi metodami. Nad jakością powstających w Dwórznie etykiet czuwa Piotr Stopczyński – najbardziej znany, polski enolog. Winnica Dwórzno bardzo mocno stawia na enoturystykę; właściciele nie tylko chętnie oprowadzają swoich gości i częstują winem, organizują również duże imprezy plenerowe, festiwale i koncerty.
Przez cały weekend lubuskie wina, powyższych producentów będą królować w specjalnej, weekendowej karcie win.
W sobotę, 10 lipca oprócz spotkania z winiarzami zaplanowaliśmy degustacje komentowane, na których EnoPortal zabierze Was na sensoryczną wyprawę w okolice Zielonej Góry.
Zapraszam serdecznie!
Wszystkie, szczegóły techniczne dotyczące rezerwacji i uczestnictwa w imprezie znajdziecie na stronie hotelu.