2022-11-09
Powoli budujemy tradycję polskiego młodego wina.
W Polsce pojawia się co roku coraz więcej win świętomarcińskich i imprez organizowanych specjalnie po to, żeby te wina degustować.
W najszerszej dystrybucji trafiły w tym roku wina:
Świętomarcińskie z Winnicy Turnau – znajdziecie je w wielu wine barach i sklepach specjalistycznych, oraz
Świętomarcińskie z Winnicy Niemczańskiej, dostępne w Lidlu.
Inne wina świętomarcińskie znajdziecie u producentów i w bardziej lokalnej dystrybucji. Młode wina przygotowały w tym roku również Winnice:
Amonit, Anna, Avra, Biały Kruk, Carolus, Czarna Stodoła, Dąbrówka, De Sas, Dwór Sanna, Fodymskich, Folwark Pszczew, Julia, Kazimierskie Wzgórza, Kędrów, Kresy, Miłosz, Modła, Nad Jarem, Nadwiślańska, Na Rozdrożu, Nobilis, Saganum, Sandomierska, Słońce i Wiatr, Srebrna Góra, Spotkaniówka, Sztukówka, Św. Jakuba, Terra, Vanellus, Żelazny.
Imprezy z młodym winiem:
- X Święto Młodego Wina w Sandomierzu, na którym beda czekac na Was winnice: Nadwiślańska, Spotkaniówka, Sztukówka, Vanellus, Na Rozdrożu, Św. Jakuba, Modła, Z Gór Pieprzowych, Nad Jarem, Płochockich, Nobilis, Kędów
- Młode wino i gęsina w Winnicy Sandomierskiej
- Wino świętomarcińskie na stół! Salon Win Wine Bar & Apartments
- Święto Młodego Wina 2022 w Winnicy Kresy
- (Nie)winne duety: Młode wino i gęsina na Świętego Marcina
- Święto Młodego Wina w piwnicy przy Wodnej
- VI Święto Lubuskiego Młodego Wina
- To idzie młodość! MŁODE WINA & GĘSINA na ŚWIĘTEGO MARCINA!
- Orszak Św. Marcina i Kiermasz winiarski, Rynek w Tarnowie
- Festyn świętomarciński - wino i gęsina na świętego Marcina w Winnicy Srebrna Góra
- Święto Novego Wina w Winnicy Kazimierskie Wzgórza
- Festiwal młodego wina w Winnicy Niemczańskiej
- Kolacja: gęsina i wino z Maciejem Nowickim w Dworze Sanna
- Gęsina i Polskie wina na św. Marcina - 40 min od Warszawy, Winnica Biały Kruk
- Młode wino i zabawa andrzejkowa w Winnicy Folwark Pszczew
Wszystkie szczegóły w kalendarzu EnoPortalu.
Zwyczaj picia wina świętomarcińskiego szczególnie rozwiną się w Europie środkowej i dawnych krajach habsburskich. Od 11 listopada można było oficjalnie/legalnie sprzedawać młode wino. Pierwsze tradycje degustacji młodego wina w dniu św. Marcina odbywały się w Niemczech, potem rozprzestrzeniły się na resztę Europy. Dziś młode wino, na św. Marcina pije się również w Austrii, Czechach, Słowacji i na Węgrzech. W Polsce pojawia się co roku coraz więcej win świętomarcińskich i imprez organizowanych specjalnie po to, żeby te wina degustować.
W listopadzie wina zazwyczaj kończą fermentację alkoholową i zaczynają się klarować. Już w XVIII wieku właściciele winnic mieli zwyczaj odwiedzania winiarni i próbowania świeżego wina właśnie w okolicach 11 listopada. Stąd wzięła się tradycja Świętomarcińska. Współczesne młode wina są lekkie, świeże i bardzo owocowe. Powstają zarówno w wersji wytrawnej, jak i z cukrem resztkowym. Dobrze pasują do tradycyjnej gęsiny, ale również do innych lekkich, tłustych mięs. Sprawdzą się również do potraw z sosami śmietanowymi, a w wersjach z cukrem resztkowym można poeksperymentować nawet z kuchnią azjatycką.
Beaujolais Nouveau to coś zupełnie innego. Powstaje wyłącznie w regionie Beaujolais, jest wytwarzane zgodnie z przepisami apelacyjnymi z odmiany gamay (może mieć najwyżej 10% dodatku innych winogron). Jest to wino lekkie, owocowe o intensywnych i dość specyficznych aromatach. Swoje wyjątkowe cechy zawdzięcza specyficznemu sposobowi produkcji – tzw. fermentacji węglanowej. Owoce, w całości umieszcza się w szczelnych pojemnikach. W warunkach beztlenowych, wewnątrz jagód zachodzi aktywowana enzymatycznie fermentacja, pozwalająca uzyskać do 2% alkoholu. Dopiero po tym procesie moszcz tłoczy się i poddaje normalnej fermentacji alkoholowej. Fermentacja węglowa pozwala na wydobycie specyficznych owocowych aromatów truskawek, malin, poziomek, ale również bananów i „gumy balonowej” – za te aromaty odpowiedzialne są między innymi octan amylu i octan etylu. Dzięki takiemu procesowi produkcji, w winie jest również mniej polifenoli (mniejsza taniczność), a jego kwasowość jest niższa. Ma ono również jaśniejszą, żywszą barwę. Co najważniejsze fermentacja węglowa przyczynia się do tego, że Beaujolais Nouveau jest gotowe do spożycia już w trzeci czwartek listopada – tradycyjna data otwarcia pierwszych butelek z danego rocznika. Oprócz Beaujolais wina primeur albo nouveau można produkować jeszcze w kilkudziesięciu francuskich apelacjach.
Gęś zajmuje ważne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Dziś, mimo, że jesteśmy największym producentem gęsiny w Europie Polacy stosunkowo rzadko po nią sięgają. Zwyczaj przyrządzania jej na 11 listopada bardzo powoli się odbudowuje. Skąd się wziął? W tym samym czasie, kiedy właściciele winnic sprawdzali jakość nowego rocznika w XVIII-wiecznych winiarniach, chłopi składali daniny. Ich ważną częścią były gęsi – przed zimą najtłustsze i najsmaczniejsze. Tak właśnie utrwaliła się tradycja związana ze św. Marcinem i gęsiną spożywaną w dniu jego święta. Potrawy przyrządzone z gęsi kiedyś wiązały się również z czterdziestodniowym okresem adwentu, który rozpoczynał się po św. Marcinie - 11 listopada był więc dniem, kiedy po raz ostatni spożywano mięso i była to zazwyczaj gęsina. Świętomarcińska kolacja była w dawnej Polsce trzecią co do ważności, po Wielkiej Nocy i Bożym Narodzeniu, uroczystością w roku.
Św. Marcin był synem rzymskiego trybuna, nie odnalazł się w roli legionisty i porzuciwszy karierę wojskową podążył za głosem wiary i został zakonnikiem, a potem biskupem Tours. Historia św. Marcina, a zwłaszcza niektóre epizody z jego życia obrosły w legendy uzasadniające jego szczególne wstawiennictwo za ich bezpośrednimi lub pośrednimi bohaterami. I tak św. Marcin jest patronem: Francji, ubogich, żebraków i bezdomnych, podróżników, jeźdźców, kawalerzystów i żołnierzy, dzieci, hotelarzy, kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, więźniów, winogrodników i winiarzy oraz opiekunem bydła, ptaków - przede wszystkim gęsi.