2021-05-06
Na osłodę oczekiwania na ostateczne nadejście wiosny…
W niewielkiej, bardzo ciekawie położonej, podkarpackiej Winnicy Alabaster powstają bardzo dobre wina białe i świetne czerwienie. Dojrzał również niezwykle interesujący, słodki kupaż.
Jantar 2017 jest połączeniem Johannitera, Solarisa i Hiernala. Jest bardzo dojrzałym winem, które sporo czasu spędziło w beczce. Na jego specyficzne smaki i aromaty złożyło się również podsuszanie owoców i przedłużona maceracja.
Wino ma intensywny, żółto – pomarańczowy kolor z lekko różowawą poświatą.
Jantar pachnie miodem i kandyzowanymi owocami cytrusowymi. Odnajdziecie w nim również aromaty dojrzałej gruszki, marmolady jabłkowej i konfitury brzoskwiniowej oraz delikatny niuans suszonych łąkowych kwiatów.
W ustach jest owocowo i kwiatowo. Słodkie, kandyzowane cytrusy uzupełnia konfitura z pigwy, z charakterystyczną kwasowością, która stanowi bardzo dobry balans dla słodyczy wina. Pojawia się smak dojrzałych brzoskwiń, gruszek i jabłek. Można się nawet doszukać rokitnika, rodzynek i miodu lipowego.
Wino jest trochę za słodkie by próbować je pić z wytrawnymi potrawami. Można natomiast bardzo przyjemnie połączyć je z deserami. Będzie idealne do tortu orzechowego z masą waniliową podścieloną warstwą marmolady z pigwy. Dopasuje się również do kruchych babeczek z budyniem i marmoladą jabłkową. Jantar świetnie nadaje się również do picia solo.