2025-02-18
Z okazji nowego, pysznego święta - Dnia Polskiej Kluski, kilka apetycznych inspiracji.
Polska kuchnia wieloma dobrymi i ciekawymi potrawami stoi. W sekcji „mącznej” najsławniejsze są pierogi. Warto zwrócić też uwagę na KLUSKI.
Trochę ze względu na ukazanie się książki Pauliny Nawrockiej–Olejniczak „KLUSKI teoria i praktyka”, a trochę dlatego, że kluski są fajne… autorka wyszła z inicjatywą nowego święta: Dnia (polskiej) Kluski.
Do polskich klusek świetnie pasuje polskie wino. Kluski same w sobie mogą być bardzo różnorodne, zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. W łączeniu ich z winem dodatkowo ważne są dodatki oraz sos. Sos jest najważniejszy!
Łączenie wina z kluskami to ogromne pole do popisu i prawdziwa skarbnica przyjemności podniebienia.
Oto kilka propozycji zainspirowanych przepisami z książki „KLUSKI teoria i praktyka”, opartych na winach opisanych w cyklu DOBRE POLSKIE WINO:
Do przepysznych klusek fasolowych, o ciekawej strukturze i zaskakującym smaku, świeży, soczyście owocowy i delikatnie ziołowy Hibernal 2022 z Winnicy Fredrówka.
Do klusek z kaszy manny (najlepiej z masełkiem i odrobiną czarnego pierzu), aksamitne Souvignier gris 2023 z Domu Charbielin.
Do bardzo oryginalnych kładzionych warzywnych łączących w sobie wiele smaków i aromatów, elegancki dojrzały Johanniter 2019 od Piwnic Półtorak.
Do klasycznych klusek śląskich, koniecznie z dobrym gulaszem wieprzowym, charakterne Zweigato 2022 z Winnicy Trzebnickiej.
Do parowańców (zwanych też pampuchami) z kapustą i grzybami, pięknie poukładany Pinot noir 2022 z Winnicy Preto.
Do leniwych, podprażonymi krojonymi orzechami włoskimi podsmażonymi z masłem, z dodatkiem parmezanu, pomarańczowe, intrygujące O! z Winnicy Widokowej.
Smacznego Święta (polskiej) Kluski!
Na grafikach zdjęcia ilustracji z książki Pauliny Nawrockiej–Olejniczak „KLUSKI teoria i praktyka”.