.
aktualnosc obraz

Wino do... KLUSEK

2025-02-18

Z okazji nowego, pysznego święta - Dnia Polskiej Kluski, kilka apetycznych inspiracji.



Polska kuchnia wieloma dobrymi i ciekawymi potrawami stoi. W sekcji „mącznej” najsławniejsze są pierogi. Warto zwrócić też uwagę na KLUSKI.

Trochę ze względu na ukazanie się książki Pauliny Nawrockiej–Olejniczak „KLUSKI teoria i praktyka”, a trochę dlatego, że kluski są fajne… autorka wyszła z inicjatywą nowego święta: Dnia (polskiej) Kluski.

 

Do polskich klusek świetnie pasuje polskie wino. Kluski same w sobie mogą być bardzo różnorodne, zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. W łączeniu ich z winem dodatkowo ważne są dodatki oraz sos. Sos jest najważniejszy!

Łączenie wina z kluskami to ogromne pole do popisu i prawdziwa skarbnica przyjemności podniebienia.

Oto kilka propozycji zainspirowanych przepisami z książki „KLUSKI teoria i praktyka”, opartych na winach opisanych w cyklu DOBRE POLSKIE WINO:

 

 

 

Do przepysznych klusek fasolowych, o ciekawej strukturze i zaskakującym smaku, świeży, soczyście owocowy i delikatnie ziołowy Hibernal 2022 z Winnicy Fredrówka.

 

 

 

Do klusek z kaszy manny (najlepiej z masełkiem i odrobiną czarnego pierzu), aksamitne Souvignier gris 2023 z Domu Charbielin.

 

 

 

Do bardzo oryginalnych kładzionych warzywnych łączących w sobie wiele smaków i aromatów, elegancki dojrzały Johanniter 2019 od Piwnic Półtorak.

 

 

 

Do klasycznych klusek śląskich, koniecznie z dobrym gulaszem wieprzowym, charakterne Zweigato 2022 z Winnicy Trzebnickiej.

 

 

 

Do parowańców (zwanych też pampuchami) z kapustą i grzybami, pięknie poukładany Pinot noir 2022 z Winnicy Preto.

 

 

 

Do leniwych, podprażonymi krojonymi orzechami włoskimi podsmażonymi z masłem, z dodatkiem parmezanu, pomarańczowe, intrygujące O! z Winnicy Widokowej.

 

 

Smacznego Święta (polskiej) Kluski!

 

 

 

 

Na grafikach zdjęcia ilustracji z książki Pauliny Nawrockiej–Olejniczak „KLUSKI teoria i praktyka”.