Aktualności, relacje, wywiady
2023-09-04
Wyróżnikiem winnicy jest wino czerwone powstające z owoców poddawanych podsuszeniu, a jednym z sekretów sukcesu jest małe obciążanie krzewów.2023-08-14
Mimo, że całe przedsięwzięcie zachowuje rodzinny charakter, to przetwórnia oraz proces tworzenia win cechują się niezwykłym profesjonalizmem.2023-07-31
Sekretem tego miejsca jest dbałość o szczegóły. Na wysoką jakość win pracuje się tutaj przez cały sezon, przede wszystkim dbając o winne krzewy. Dojrzałość oraz aromatyczność owoców to pierwszy i najważniejszy warunek stworzenia dobrego wina. Do tego umiejętne wykorzystanie technologii i wiedzy oraz odrobina fantazji przy winifikacji.2023-07-17
To jedno z tych miejsc, gdzie w optymalny sposób łączą się pierwiastki romantyczne - pasja tworzenia i miłość do wina, z rozważnym podejściem do winiarskiego biznesu.2023-07-03
To jedno z tych miejsc, w których wprawne oko i ręka enologów pozwala stworzyć nadzwyczajne wina – złożone, charakterne, ekspresyjne, oryginalne w swojej stylistyce.2023-06-19
To jedno z tych miejsc, w których bardzo dobrze rozumie się, że wino powstaje w winnicy. Uprawa w Winnicach Kojder jest prowadzona nie tylko według zasad ekologicznych, ale również z dbałością o różnorodność biologiczną i równowagę ekosystemu.2023-06-05
Winnica Turnau to duże, profesjonalne przedsięwzięcie, ale skala i profesjonalizm wcale nie czynią go bezdusznym biznesem. Nie brakuje tam pasji, miłości do wina, serdeczności dla gości i przywiązania do sztuki.2023-05-22
Winnice Wzgórz Trzebnickich znane są z odmieniania smakowania przez wszystkie przypadki. Zarówno na kolacjach degustacyjnych w świetnych restauracjach w najróżniejszych częściach Polski, jak i na imprezach organizowanych w winnicy.2023-05-08
Żaden pomysł nie jest zbyt śmiały, praktycznie nie ma rzeczy nieosiągalnych, jeśli tylko technicznie są możliwe do zrealizowania. Piwnice Półtorak to jedno z tych miejsc, które nadają tempo rozwojowi polskiego winiarstwa.2023-04-06
To wino dobrze pokazuje znaczenie czasu dla struktury i charakteru czerwieni. Rozwinęły się w nim bardzo przyjemne, łagodne aromaty dojrzałych ciemnych owoców oraz nuty dżemowe – konfiturowe. Przy tym wino zachowało solidną kwasowość , co w połączeniu z dość dużą tanicznością jest bardzo interesujące.